ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σχέδια πώλησης μονάδων της ΔΕΗ προκαλούν σοβαρές αναταράξεις

τα-σχέδια-πώλησης-μονάδων-της-δεη-προκ-518844

Με την πώληση των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ να αποτελεί πλέον μονόδρομο, αφού η ελληνική κυβέρνηση στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές φαίνεται να αποδέχεται μία νέα βάση συζήτησης για τα ενεργειακά, η «μάχη» πλέον στρέφεται στις αντιδράσεις που θα προκαλέσει η ενδεχόμενη συμφωνία.

Μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες που επιβεβαίωσε την άκαμπτη στάση των δανειστών στο θέμα πώλησης του 40% των μονάδων της ΔΕΗ, η ελληνική κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη όχι μόνο με τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών αλλά και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που αντιτίθενται στο ενδεχόμενο πώλησης.

Η συμφωνία δεν έχει κλείσει ως προς τις λεπτομέρειες και η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί με τις τεχνικές παραμέτρους να μπαίνουν στο επίκεντρο. Παραμένει άγνωστο το ποιες μονάδες θα πουληθούν αν θα πρόκειται μόνο για τις λιγνιτικές- που έχουν συγκεκριμένη διάρκεια λειτουργίας- ή και τιςυδροηλεκτρικές που ζητούν οι θεσμοί.

Ωστόσο, το μόνο βέβαιο είναι ότι η πολιτική διαχείριση του θέματος παραμένει μείζον ζήτημα. Ηδη ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, με σημερινό άρθρο του καλεί την κυβέρνηση να αντιταχθεί στον κανιβαλισμό της ΔΕΗ.
Ο Πάνος Σκουρλέτης κατηγορεί τους δανειστές πως σκοπός τους είναι να εξευτελίσουν τη ΔΕΗ και να την πουλήσουν, έναντι εξευτελιστικών τιμών, σε ευρωπαϊκά και εγχώρια συμφέροντα. «Γιατί λοιπόν σήμερα οι θεσμοί αγνοούν ό,τι είχε προηγουμένως, μέχρι και την πρώτη αξιολόγηση, συμφωνηθεί; Γιατί θέτουν ζητήματα έξω από τα όρια της συμφωνίας, επαναφέροντας σενάρια για πώληση του 40% των μονάδων της ΔΕΗ;»

Το θέμα της ΔΕΗ, πέρα από το αποτέλεσμα που θα έχει η συμφωνία με τους δανειστές για το μέλλον της ίδιας της επιχείρησης, θεωρείται δεδομένο ότι θα προκαλέσει σοβαρές ενδοκυβερνητικές αναταράξεις.

Σήμερα μάλιστα ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργεριας, Γιώργος Σταθάκης θα συναντηθεί με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρυπίδη, καθώς και με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την περιοχή. Επίσης στην ατζέντα των επαφών του υπουργού περιλαμβάνεται και η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, η οποία έχει διαμηνύσει ότι θα αντιδράσει σθεναρά στα σχέδια για πωλήσεις μονάδων.

Πάντως, η Νέα Δημοκρατία, που παρουσίασε το πρόγραμμά της για την ενέργεια την περασμένη εβδομάδα, θεωρεί την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, την ιδιωτικοποίηση του 66% του ΑΔΜΗΕ και τη διάθεση σε στρατηγικό επενδυτή, μεριδίου σε ότι έχει απομείνει από τη ΔΕΗ ως τη μόνη λύση για τη διάσωση της εταιρείας.

Χαρακτηριστικό είναι αυτό που δήλωσε σήμερα μιλώντας στον Σκάι ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης για τη ΔΕΗ: «Αυτό που συμφωνήθηκε με την τρόικα το 2015 για τη ΔΕΗ ήταν μοντέλο Φρανκενστάιν και αυτό το μοντέλο υπεραμύνεται ο Πάνος Σκουρλέτης.»

«Αυτό που είχε συμφωνηθεί να μειωθεί ο κύκλος εργασιών της ΔΕΗ από το 95% στο 55% μέσα σε 4 χρόνια είναι τσάμπα ιδιωτικοποίηση» είπε ο κ Χατζηδάκης και πρόσθεσε «Το ίδιο έγινε και με τον ΑΔΜΗΕ και η ΔΕΗ έχασε τεραστία ποσά που ήταν απαραίτητα για την επιχείρηση καθώς όπως δήλωσαν και οι εργαζόμενοι μπορεί το καλοκαίρι να μην δύναται να πληρώσει τους μισθούς».

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου