ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασπίδα προστασίας από το ΣτΕ στο ψαλίδισμα των ποσοστών αναπηρίας

ασπίδα-προστασίας-από-το-στε-στο-ψαλίδ-556090

Ασπίδα προστασίας για όσους εργαζομένους διεκδικούν σύνταξη αναπηρίας υψώνει το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Αποκρούοντας αιτήσεις αναίρεσης των ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ΕΤΕΑ, το Α’ Τμήμα ΣτΕ «μπλόκαρε» τη δυνατότητα των Δευτεροβάθμιων Υγειονομικών Επιτροπών να μειώνουν τα ποσοστά αναπηρίας που προσδιόρισαν οι Πρωτοβάθμιες, κρίνοντας ότι δεν επιτρέπεται να χειροτερεύσει η θέση των ασφαλισμένων.

Μείζονα σύνθεση του ΣτΕ, λόγω γενικότερου ενδιαφέροντος, έβγαλε «κόκκινη κάρτα» στην προοπτική «ψαλιδίσματος» της αναπηρίας που καθόρισε η Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή, όταν ο ασφαλισμένος προσέφυγε στη Δευτεροβάθμια παραπονούμενος, ζητώντας αύξηση του ποσοστού αναπηρίας.

Δικαιώνοντας υπάλληλο μπαρ, το ΣτΕ δέχθηκε ότι κακώς το ΙΚΑ απέρριψε αιτήσεις της για σύνταξη μερικής αναπηρίας, επειδή η Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή μείωσε τα ποσοστά αναπηρίας (από 50 σε 25%).

Κατά το ΣτΕ το δικαίωμα για σύνταξη λόγω αναπηρίας δεν συναρτάται με καθαρά αντικειμενικά κριτήρια γύρω από τον ιατρικό καθορισμό ορισμένου ποσοστού ανικανότητας προς εργασία, αλλά με την αδυναμία του ασφαλισμένου να κερδίζει τα αναγκαία μέσα προς βιοπορισμό.

Η υπόθεση
Βάζοντας «βέτο» στο ενδεχόμενο, κατόπιν προσφυγής του ασφαλισμένου, να χειροτερεύσει η θέση του, το ΣτΕ δέχθηκε ότι αν η Δευτεροβάθμια Επιτροπή θεωρεί ότι το ποσοστό αναπηρίας πρέπει να είναι μικρότερο, απλά απορρίπτει την προσφυγή του και δεν μειώνει, αλλά αποδέχεται το αρχικό ποσοστό.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε εργαζόμενη επί 26ετία σε μπαρ που εμφάνισε προβλήματα υγείας και στη δευτεροβάθμια επιτροπή περιορίστηκε το ποσοστό αναπηρίας της

Εργαζόμενη επί 26ετία σε μπαρ, εμφάνισε οσφυοϊσχιαλγία, εκφυλιστικού τύπου αλλοιώσεις σπονδυλικής στήλης, αγχώδεις εκδηλώσεις σε ηλικία 46 ετών.

Η Υγειονομική Επιτροπή προσδιόρισε ανατομοφυσιολογική βλάβη 50% για 1 έτος, επιτρέποντας να πάρει στο διάστημα αυτό σύνταξη μερικής αναπηρίας (κύρια-επικουρική) ίση με 1/2 της πλήρους.

Τη σύνταξη μπλόκαρε η Δευτεροβάθμια, μειώνοντας τη βλάβη σε 25%, ενώ το ΙΚΑ απέρριψε ένσταση και το Δ. Πρωτοδικείο αγωγή της. Το ΣτΕ τη δικαίωσε γιατί δεν μπορούσε να χειροτερεύσει δευτεροβαθμίως η θέση της, καθώς λόγω υγείας αντιμετώπιζε αρκετές δυσκολίες για ικανοποιητική άσκηση του επαγγέλματος.

ΠΗΓΗ: Εθνος

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου