ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Πορτογαλία ξόφλησε το ήμισυ του δανείου που είχε πάρει από το ΔΝΤ

η-πορτογαλία-ξόφλησε-το-ήμισυ-του-δανε-557082

Η Πορτογαλία πλήρωσε νωρίτερα του προβλεπομένου άλλη μία δόση 1,7 δισ δολαρίων από το πακέτο βοήθειας που είχε λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η προεξόφληση της δόσης -έξι μήνες νωρίτερα- αντανακλά «την εύρωστη οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση» της χώρας, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Με την κίνηση αυτή η Λισαβώνα έχει ήδη ξοφλήσει το ήμισυ του δανείου που είχε λάβει το 2011 από το ΔΝΤ για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση. Την περασμένη εβδομάδα η πορτογαλική κυβέρνηση ανακοίνωσε για το 2016 δημοσιονομικό έλλειμα 2,1% έναντι του ΑΕΠ, μένοντας για για πρώτη φορά κάτω απ’ το όριο του 3%, που προβλέπουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες.

Στην κορύφωση της κρίσης χρέους η Πορτογαλία είχε δανειστεί 78 δισ ευρώ από τους ευρωπαίους εταίρους της και το ΔΝΤ – μάλιστα το ένα τρίτο του συνολικού δανείου το είχε χορηγήσει το ΔΝΤ με υψηλότερα επιτόκια απ’ ό,τι η Ε.Ε. Από το 2015 η Πορτογαλία πληρώνει νωρίτερα του προβλεπομένου τις δόσεις προς το Ταμείο με χρήματα που δανείζεται με καλύτερους όρους απ’ τις χρηματαγορές.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου