ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εφοδος της επιτροπής ανταγωνισμού της Ε.Ε. στη ΔΕΗ

εφοδος-της-επιτροπής-ανταγωνισμού-τη-563948

Εφοδο στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ πραγματοποίησαν την Τρίτη αξιωματούχοι της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά από καταγγελίες ότι η Επιχείρηση παραβιάζει τις αρχές ανταγωνισμού σε ό,τι αφορά τις τιμές χονδρικής, από το 2010 έως σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η έρευνα άρχισε ύστερα από καταγγελία που έχει υποβληθεί εδώ και αρκετούς μήνες από φορέα της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και σχετίζεται με τη διαμόρφωση των προσφορών (σε ευρώ ανά μεγαβατώρα) για τη συμμετοχή των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στην ημερήσια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Ο έλεγχος διενεργείται σύμφωνα με το άρθρο 20 του Κανονισμού 1/2003 της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατοχυρώνει τις εξουσίες ελέγχου των υπαλλήλων της ΕΕ σε επιχειρήσεις και ενώσεις επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Εμμ. Παναγιωτάκης κατήγγειλε πρόσφατα χειραγώγηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς με στόχο την αύξηση της τιμής χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ανακοίνωση της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια, αυστηρά σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις των νόμων και των κωδίκων, επισημαίνεται σε σημερινή ανακοίνωση της Επιχείρησης. Ο έλεγχος άρχισε την Τρίτη και όπως επισημαίνει η ΔΕΗ, «η διοίκηση της Επιχείρησης σεβόμενη τις κοινοτικές διαδικασίες, όργανα και θεσμούς παρέχει στους ελεγκτές κάθε δυνατή συνδρομή για τη διευκόλυνση του έργου τους».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «ο έλεγχος διενεργείται δυνάμει σχετικής απόφασης της Επιτροπής με ημερομηνία 1.2.2017 για υποτιθέμενη κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης εκ μέρους της ΔΕΗ στη χονδρική αγορά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το 2010 και εφεξής».

Η έρευνα της ευρωπαϊκής αρχής ανταγωνισμού στα γραφεία της ΔΕΗ εντάσσεται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, δεν έχει να κάνει με ανοιχτά θέματα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως προβάλλονται, και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

(thetoc.gr)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου