ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι κρύβει η απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα

τι-κρύβει-η-απόφαση-του-eurogroup-για-την-ελλάδ-633659

Παράταση αγωνίας παίρνει η δεύτερη αξιολόγηση και η πολιτική συμφωνία για χρέος και πλεονάσματα με το Eurogroup να επιμένει στη λήψη πρόσθετων μέτρων για να επιτευχθούν οι στόχοι ενώ δεν υπάρχει συμβιβασμός ευρωζώνης και ΔΝΤ για τους όρους συμμετοχής του Ταμείου.

Χθες το Eurogroup έδωσε «πράσινο φως» μόνο για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους καθώς δεν κατέστη δυνατό να προκύψει καταρχήν πολιτική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση και τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018. Αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες η πολιτική συμφωνία να μετατεθεί χρονικά για τον Ιανουάριο, ενώ θα υπάρξει και νέα αποστολή της τρόικα στην Αθήνα, εκτός απροόπτου, τις επόμενες μέρες.

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ επιχείρησε να κλείσει τη συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τονίζοντας πως η όποια συζήτηση ή αποφάσεις μεταφέρονται για τα μέσα του 2018, που λήγει το τρέχον πρόγραμμα. Το Eurogroup όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν, επιβεβαίωσε πως ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 πρέπει να διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα, χωρίς ακόμη να έχει αποφασιστεί πόσο θα είναι αυτό το μεσοπρόθεσμο διάστημα. Πρέπει να σημειωθεί πως σύμφωνα διαρροές στο γερμανικό τύπο το Βερολίνο επιμένει για διατήρηση του για μία δεκαετία. Στο πλαίσιο αυτό αίσθηση προκάλεσε χθες η δήλωση του κ. Ντάισελμπλουμ, πως στο Eurogroup, διατυπώθηκαν απόψεις ότι πρέπει το όριο του 3,5% του ΑΕΠ να διατηρηθεί για 3, 5 ή 10 χρόνια και σε κάθε περίπτωση θα απαιτηθούν σοβαρές δομικές μεταρρυθμίσεις.

Άλλωστε όπως υποστήριξε, το ΔΝΤ δηλώνει πως δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το χρόνο που θα μπει το όριο αλλά το να υπάρχει το «πακέτο μέτρων» που θα το εξασφαλίζει.

Πρέπει να σημειωθεί πως στο ανακoινωθέν του Eurogroup αναφέρεται ρητά πως «για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς στόχους, με τρόπο διατηρήσιμο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να συμφωνήσουν με τους θεσμούς σε ένα μηχανισμό και σε διαρθρωτικά μέτρα που θα διασφαλίσουν κάτι τέτοιο».

Με τη διατύπωση αυτή ανοίγει παράθυρο για επέκταση του μέτρου του κόφτη και μετά τη λήξη του προγράμματος, ενδεχόμενο στο οποίο δεν είναι αρνητική, υπό προϋποθέσεις η Αθήνα σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ σε όλα τα σενάρια θα πρέπει να μπει στο τραπέζι πακέτο νέων μέτρων. Ανοικτό παραμένει το πακέτο των εργασιακών ενώ και στο δημοσιονομικό σκέλος η τεχνική συμφωνία που επιδιώκεται (Staff Level Agreement) πρέπει να διασφαλίζει πρόσθετα μέτρα για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Γ. Ντάισελμπλουμ η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος μεταφέρεται για το τέλος του προγράμματος, δηλαδή το 2018 καθώς αυτή είναι η συμφωνία του Μαίου και τότε θα υπάρχουν στοιχεία που θα μπορούν να αξιολογηθούν. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ επαναβεβαίωσαν χθες την πρόθεση τους να εισηγηθούν στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου μια νέα χρηματοδοτική σύμβαση προς την Ελλάδα, το συντομότερο δυνατό, μόλις επιτευχθεί τεχνική συμφωνία (SLA) σύμφωνη όμως με τις πολιτικές που υιοθετεί το Ταμείο. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι το ΔΝΤ θέλει ή χαμηλότερους στόχους για τα πλεονάσματα (1,5%), ή ακριβή μέτρα για το πως θα διασφαλιστούν τα υψηλότερα πλεονάσματα που θέλουν οι Ευρωπαίοι (3,5%) ή πιο γενναία αναδιάρθρωση χρέους.

Αναφορικά με τα εργασιακά ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι συζητήθηκαν αλλά οι υπουργοί δεν αποφασίζουν για τις λεπτομέρειες. Επιβεβαιώσαμε τα καλύτερα ευρωπαϊκά στάνταρτ και αφήσαμε τις λεπτομέρειες για τους ειδικούς περιορίστηκε να δηλώσει.

Κάναμε πρόοδο στην υπόθεση της Ελλάδας, είπε από την πλευρά του ο Π. Μοσκοβισί. Τα κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα για να συνεχίσουν την εργασία, τόνισε, επισημαίνοντας πως στα ανοικτά ζητήματα είναι και τα εργασιακά

Αγεφύρωτο χάσμα ΔΝΤ – Ευρωπαίων

Το χάσμα φαίνεται πως παραμένει μεταξύ ευρωζώνης – ΔΝΤ. Ανώτερος αξιωματούχος του Ταμείου δεν έκρυβε χθες τη δυσαρέσκειά για την τροπή στο Eurogroup, τονίζοντας πως το Ταμείο είναι εκείνο που επιμένει σε πλεονάσματα 1,5% και όχι 3,5% του ΑΕΠ. Εάν, έλεγε η ευρωζώνη και η Ελλάδα θέλουν 3,5% για 5 ? 10 χρόνια, πρέπει να δούμε με ποια μέτρα θα το πετύχουν, προειδοποιώντας πως όσο λιγότερα χρόνια διατηρηθεί το 3,5% τόσο μικρότερη ζημιά θα υποστεί η ανάπτυξη. Για το Ταμείο από τα νέα μέτρα δεν μπορεί να ξεφύγουν οι κύριες συντάξεις και το αφορολόγητο ενώ θεωρεί μη επαρκή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Ο αξιωματούχος τόνισε πως το Ταμείο είναι δεσμευμένο σε ένα πρόγραμμα «που βγαίνει» και απέρριψε το ενδεχόμενο επέκτασης του δημοσιονομικού κόφτη, μετά το 2018. Όπως είπε δεν είναι επιθυμητά τα οριζόντια μέτρα του κόφτη και παρά τις προειδοποιήσεις του ΔΝΤ, η ελληνική κυβέρνηση τα ψήφισε.

Ατεγκτος ο Σόιμπλε

Με σκληρή στάση προσήλθε χθες στο Eurogroup o Β. Σόιμπλε τονίζοντας πως εκείνο που είναι ρεαλιστικό για την Ελλάδα είναι να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που θα την κάνουν ανταγωνιστική, ώστε να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών. «Για την Ελλάδα είναι ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος» τόνισε χαρακτηριστικά, όταν ερωτήθηκε για το εάν είναι ρεαλιστικό να απαιτηθεί από την Ελλάδα να διατηρήσει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για μία δεκαετία. Οι δηλώσεις έγιναν την ώρα που ο κ. Σόιμπλε προσερχόταν στο Eurogroup, στον απόηχο δηλώσεων του, όπου εμμέσως αναφερόταν στις απαιτήσεις που πρέπει να ικανοποιηθούν εφόσον η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στο ευρώ.

ΠΗΓΗ: Ημερησία

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου