ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγρια κόντρα Ευρώπης και ΔΝΤ με φόντο το Ελληνικό πρόβλημα

αγρια-κόντρα-ευρώπης-και-δντ-με-φόντο-τ-633717

Την ανοικτή διαφωνία του ΔΝΤ, στην διαφαινόμενη συμφωνία για στόχο πλεονάσματος 3,5% μεσοπρόθεσμα, εκφράζουν στελέχη του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, ζητώντας είτε την εφαρμογή νέων μέτρων ή μικρότερα πλεονάσματα για την Ελλάδα.

Οπως αναφέρουν οι Financial Times σε μια ένδειξη της διαφωνίας για το πώς πρέπει να εξελιχθεί η πορεία του ελληνικού προγράμματος το επόμενο διάστημα, μια φράση σβήστηκε από την ανακοίνωση του Eurogroup. Αυτή η φράση ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι της Ελλάδας και της ευρωζώνης, θα εξέταζαν της μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό και το συνταξιοδοτικό που ζητά το ΔΝΤ. Ομως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης διαφώνησαν, αναφέροντας ότι σε κάθε περίπτωση θα είναι μη – ρεαλιστικό να ζητήσουν από την Αθήνα να προβεί σε τέτοιες ενέργειες.

Διπλωμάτες, τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα, αναφέρουν ότι στο Eurogroup βασικοί υπουργοί, όπως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επέμειναν ότι η περαιτέρω συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους και τους μεσοπρόθεσμους στόχους του προϋπολογισμού μπορούν να γίνουν μόνο μετά από το τέλος του προγράμματος το 2018.

“Συμφωνούν με μη ρεαλιστικούς στόχους και κατηγορούν εμάς”

Σύμφωνα με το Bloomberg ξιωματούχος του ΔΝΤ δήλωσε ότι, το Ταμείο δεν συμφωνεί με τους στόχους του προϋπολογισμού, τονίζοντας με νόημα ότι γι’ αυτό αποφασίζουν η Ελλάδα και η Ευρώπη. “Μας κατηγορούν ότι εμείς απαιτούμε μέτρα λιτότητας. Εμείς πιέζουμε για πλεόνασμα 1,5%. Στην συνέχεια οι άλλοι συμφωνούν σε μη ρεαλιστικούς στόχους και μετά κατηγορούν εμάς ξανά” ανέφερε ο αξιωματούχος του ταμείου και πρόσθεσε: “Εμείς δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια. Εμείς δεν κλείνουμε πόρτες. Παραμένουμε εμπλεκόμενοι αλλά το πρόγραμμα χρειάζεται κι άλλη προσπάθεια. Αλλιώς δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε”.

Ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι δεν έχει αποφασιστεί ο χρόνος διατήρησης του πλεονάσματος 3,5% επί του ΑΠΕ, αλλά πρόσθεσε ότι όσο λιγότερα χρόνια εφαρμοστεί αυτό το μέτρο, τόσο μικρότερο το κακό για την οικονομία. Επίσης εξέφρασε την ανοικτή διαφωνία του Ταμείου για τα τα οριζόντια μέτρα του δημοσιονομικού κόφτη προσθέτοντας με νόημα ότι “παρά τις προειδοποιήσεις μας η ελληνική κυβέρνηση τα ψήφισε”.

Τέλος σε ότι αφορά την απόφαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, το ΔΝΤ καλωσορίζει την απόφαση, αλλά τονίζει ότι δεν είναι αρκετά.

(thetoc.gr)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου