ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κινητοποιήσεις κατά του ΦΠΑ στα νησιά

κινητοποιήσεις-κατά-του-φπα-στα-νησιά-639767

Διεκδικώντας τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που καταργούνται από την 1η Ιανουαρίου στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές σήμερα σε Λήμνο, Λέσβο, Χίο και Σάμο. «Λουκέτο» μπήκε και στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και όλων των δήμων, ενώ τρίωρη στάση εργασίας κήρυξε η ΑΔΕΔΥ.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα στις 11.00 στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη, στο λιμάνι της Μύρινας στη Λήμνο, στην πλατεία Βουνακίου στη Χίο και στο Βαθύ της Σάμου.

Συμμετέχει και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

«Η διαφαινόμενη επιβολή, από τις αρχές του 2017, νέου αυξημένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά μας, συνιστά ένα ακόμη βαρύ φορολογικό μέτρο που δεν συνάδει με το πνεύμα του συνταγματικού νομοθέτη, σύμφωνα με τον οποίο η Πολιτεία, στις αποφάσεις της, υποχρεούται να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών περιοχών, μεριμνώντας για την ανάπτυξή τους» σημειώνει με ανακοίνωσή της η πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, δηλώνοντας τη συμπαράστασή της στις κινητοποιήσεις.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ακόμα ότι «το μέτρο της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ θα οδηγήσει σε μαρασμό την επιχειρηματικότητα που αναπτύσσεται στα νησιά υπό δύσκολες συνθήκες, αφού θα βρεθεί σε καταστάσεις ακραία άνισου ανταγωνισμού σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Ουσιαστικά, η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ θα καταστήσει μη ανταγωνιστικά πολλά τοπικά προϊόντα και υπηρεσίες, πλήττοντας -μεταξύ άλλων- και τον τομέα του τουρισμού».

«Η οριστική κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ θα αποτελέσει βαρύτατα επιβαρυντικό παράγοντα στην προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάκαμψης της ανταγωνιστικότητας των νησιών μας, λειτουργώντας τιμωρητικά προς τους ανθρώπους που αγωνίζονται στα νησιωτικά σύνορα της χώρας. Δεν υπάρχουν περιθώρια, δεν μπορεί να υπάρχουν άλλες σκέψεις, απαιτείται να ληφθεί η μόνη δίκαιη απόφαση, στην κατεύθυνση των προβλέψεων του συνταγματικού νομοθέτη: Άμεση και ουσιαστική στήριξη των Νησιών και των Ανθρώπων τους» καταλήγει η ανακοίνωση της πρυτανικής αρχής.

(zougla.gr)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου