ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι φέρνει ο νόμος για μαύρο χρήμα και περιουσιολόγιο

τι-φέρνει-ο-νόμος-για-μαύρο-χρήμα-και-πε-208798

Ως τα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να έχει έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο βάσει του οποίου θα δοθεί τελευταία ευκαιρία σε όσους έχουν μαύρο χρήμα σε Ελλάδα και εξωτερικό να το δηλώσουν, να πληρώσουν τον απαιτούμενο φόρο και να μπορέσουν στη συνέχεια να το χρησιμοποιήσουν νόμιμα.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περάσουν και οι διατάξεις για το νέο περιουσιολόγιο, όπου αν κάποιος έχει στην κατοχή του περιουσιακό στοιχείο και δεν το δηλώσει στην Εφορία, τότε κινδυνεύει με εξαντλητικό πρόστιμο που θα φθάνει σε ύψος το ισόποσο της αξίας ενός ακινήτου, ενός αυτοκινήτου κ.ο.κ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον ΑΝΤ1 διευκρίνισε ότι με το περιουσιολόγιο δεν πρόκειται να επιβληθεί ένας νέος φόρος κατοχής, αλλά στόχο έχει να καταγραφεί όλη η κινητή και ακίνητη περιουσία των πολιτών και στη συνέχεια να γίνει διασταύρωση με τα δηλωθέντα εισοδήματα των πολιτών ώστε όπου υπάρχουν αποκλίσεις να ζητηθούν αρχικά εξηγήσεις και στη συνέχεια να επιβληθούν οι αναλογούντες φόροι.

Έφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα ότι, αν κάποιος έχει καταθέσει τις πινακίδες από το ΙΧ του, ναι μεν αυτό δεν εμφανίζεται πλέον στις φορολογικές δηλώσεις, αλλά όταν θα συνταχθεί το περιουσιολόγιο θα εμφανίζεται ως περιουσιακό στοιχείο του ιδιοκτήτη του ακόμη και αν δεν κυκλοφορεί. Σύμφωνα όμως με τον κ. Αλεξιάδη, σε καμία περίπτωση δεν θα ξαναφορολογηθεί αν αυτό το αυτοκίνητο έχει αγοραστεί με χρήματα που έχουν δηλωθεί τα προηγούμενα χρόνια στις φορολογικές δηλώσεις.

Ο ίδιος ανέφερε ότι πρέπει να δηλωθούν και όλα τα κινητά περιουσιακά στοιχεία. Αν, δηλαδή, κάποιος έχει μετρητά στα σεντούκια θα πρέπει να τα δηλώσει και αυτά και, εφόσον έχουν δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.

Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κράτησε κλειστά τα χαρτιά του αναφορικά με τον συντελεστή φορολογίας που θα επιβληθεί σε όσους θέλουν να νομιμοποιήσουν αδήλωτα εισοδήματα και καταθέσεις.

Όσον αφορά το περιουσιολόγιο, το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών είναι να στείλει ένα σημείωμα μέσω της υπηρεσίας Taxisnet ή να δημιουργηθεί μια ειδική εφαρμογή όπου ο κάθε πολίτης θα μπορεί να μπει με τους κωδικούς πρόσβασης που διαθέτει προκειμένου να δει την εικόνα που το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών έχει συντάξει για τα περιουσιακά στοιχεία που υπάρχουν σε διάφορα αρχεία και λίστες.

Στις λίστες αυτές περιλαμβάνονται και οι λίστες που ήρθαν πρόσφατα από το εξωτερικό, δηλαδή της Γερμανίας με 10.588 ονόματα καταθετών στην Ελβετία.

Ο φορολογούμενος μπαίνοντας σε αυτή την εφαρμογή θα επιλέγει αν συμφωνεί με όσα αναγράφονται ή όχι. Στην περίπτωση που διαφωνεί θα πρέπει να κάνει άμεσα τις απαραίτητες αλλαγές – προσθήκες ή διαγραφές και να ξαναστείλει τα τελικά στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών. Από τη στιγμή που θα πατήσει το κουμπί «Οριστική υποβολή» γυρισμός δεν υπάρχει. Το κράτος θα έχει τη δυνατότητα να διασταυρώσει τα πάντα και να επιβάλλει όπου διαπιστώνει διαφορές σε σύγκριση με τα πραγματικά δηλωθέντα εισοδήματα τις ανάλογες ποινές, πρόστιμα ή ακόμη και κατασχέσεις.

Για τους φοροφυγάδες, σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη, θα είναι μια τελευταία ευκαιρία, για το κράτος όμως ένας διαρκής αγώνας κατά της φοροδιαφυγής.

Όπως διευκρινίζει ο ίδιος, φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κεφάλαια σε τράπεζες του εξωτερικού που καλύπτονται πλήρως από τις φορολογικές τους δηλώσεις δεν έχουν να ανησυχούν για τίποτα. Εφόσον έχουν φορολογηθεί κανονικά για τα κεφάλαια αυτά, μπορούν να τα επαναπατρίσουν ανά πάσα χρονική στιγμή χωρίς την παραμικρή ποινή.

Ντίνος Σιωμόπουλος

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου