ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Reuters: Οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να ανακάμψουν το 2016

reuters-οι-τιμές-του-πετρελαίου-αναμένεται-ν-352753

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει πάρα πολύ και πολύ γρήγορα και αναμένεται να ανακάμψουν σταδιακά τον επόμενο χρόνο καθώς η αύξηση της προσφοράς επιβραδύνεται και ανακάμπτει η ζήτηση, σύμφωνα με σημερινή έρευνα του Reuters.

Το αργό μπρεντ πιθανώς να διαμορφωθεί στα 62,30 δολάρια το βαρέλι το 2016, από τα περίπου 57,60 δολάρια που έχει διαμορφωθεί κατά μέσο όρο φέτος, σύμφωνα με τη μηνιαία δημοσκόπηση στην οποία συμμετείχαν 30 αναλυτές.

Το αμερικανικό αργό αναμένεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 57,00 δολάρια το βαρέλι τον επόμενο χρόνο, έδειξε η έρευνα.

Οι εκτιμήσεις είναι χαμηλότερες από τις προβλέψεις των αναλυτών στην αντίστοιχη έρευνα στο τέλος Ιουλίου, βάσει των οποίων το μπρεντ αναμενόταν να διαμορφωθεί την επόμενη χρονιά στα 69,00 δολάρια και το αμερικανικό αργό στα 63,80 δολάρια.

Οι διεθνείς αγορές πετρελαίου έχουν υποχωρήσει κατά το ένα τρίτο από τον Μάιο και συνεχίζουν να είναι πολύ κάτω από το ήμισυ της αξίας που είχαν πριν ένα χρόνο χάρη στην υπερβάλλουσα προσφορά καυσίμων και την ασθενική ζήτηση. Οι ανησυχίες για την κινεζική οικονομία ενέτειναν τις απώλειες αυτές τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Οι αναλυτές, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι οι πολύ χαμηλότερες τιμές πετρελαίου τους τελευταίους μήνες τροφοδότησαν τη ζήτηση για καύσιμα σε πολλές περιοχές του πλανήτη, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή, ενώ έχει αρχίσει να επιβραδύνεται η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου. Αυτό θα βοηθήσει να ισορροπήσει η αγορά και αναμένεται να οδηγήσει σε υψηλότερς τιμές τους επόμενους μήνες, υποστηρίζουν οι αναλυτές.

«Βλέπουμε τις τιμές πετρελαίου να κερδίζουν δυναμική τον επόμενο χρόνο, ιδιαίτερα το δεύτερο εξάμηνο, κλείνοντας το 2016 κατά προσέγγιση 10% υψηλότερα σε σχέση με το 2015» σχολίασε ο αναλυτής Πάβελ Μολχάνοφ από την εταιρεία Raymond James.

Αντίστοιχη ήταν η άποψη του Χανς βαν Κλιφ, από την ABN Amro στο Άμστερνταμ. «Η αγορά θα αρχίσει σύντομα να συνειδητοποιεί ότι ίσως οδήγησε τις τιμές του πετρελαίου πολύ χαμηλά και πολύ γρήγορα. Άρα, θα μπορούσαμε να δούμε σύντομα μια ανοδική διόρθωση», σχολίασε ο αναλυτής. «Οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να αρχίσουν να αυξάνονται με μέτριο ρυθμό».

Για το 2015, η έρευνα του Reuters προβλέπει η τιμή του μπρεντ να διαμορφωθεί στα 57,40 δολάρια το βαρέλι. Για να γίνει αυτό, το μπρεντ θα πρέπει να ανακάμψει σημαντικά τους επόμενους τέσσερις μήνες, κάτι που θεωρούν πιθανό πολλοί αναλυτές.

real.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου