ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: Η Ελλάδα έχει χρήματα για άλλες δύο εβδομάδες

bloomberg-η-ελλάδα-έχει-χρήματα-για-άλλες-δύο-ε-634856

Για έβδομο μήνα συνεχίζονται οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του προγράμματος διάσωσης. Ξεκίνησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, μπήκαν ξανά στο τραπέζι με τη νέα, αλλά αποτέλεσμα δεν έχει έρθει. Αντιθέτως, το φάσμα της χρεοκοπίας είναι ορατό.

Το Bloomberg κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς σημειώνει πως την Παρασκευή η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει 300 εκατομμύρια ευρώ προς το ΔΝΤ, ως ένα πρώτο σκέλος της αποπληρωμής του δανείου που πρέπει να πραγματοποιήσει μέχρι το τέλος του μήνα. Συνολικά, τις επόμενες τρεις εβδομάδες θα κληθεί να αναχρηματοδοτήσει ή να αποπληρώσει περίπου 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ του χρέους της, καθώς σε αυτά περιλαμβάνονται και τα T-bills. Παράλληλα, το χάσμα του ελληνικού προϋπολογισμού φτάνει για τον Μάρτιο στο επικίνδυνο ποσό των 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ – ένα ταμειακό έλλειμμα που δεν αμελητέο. Τον Ιανουάριο, δε, με την υστέρηση των φορολογικών εσόδων να είναι δεδομένη, άνοιξε μια τρύπα 217 εκατομμυρίων ευρώ, με αποτέλεσμα να έχουν εκτροχιαστεί όλοι οι στόχοι του προϋπολογισμού.

Όπως σημειώνει το άρθρο του αμερικανικού δικτύου: «Έχοντας χάσει την πρόσβαση στις αγορές, η μόνη σανίδα σωτηρίας για την Ελλάδα είναι τα δάνεια έκτακτης ανάγκης που επεκτάθηκαν από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ. Η αποτυχία, όμως, να εξασφαλίσει μια συμφωνία που θα συνδυάζεται με εκταμίευση κεφαλαίων έχει πυροδοτήσει μια κρίση ρευστότητας που δημιουργεί αμφιβολίες σχετικά με τη φερεγγυότητα της χώρας, καθώς και τη βιωσιμότητα της χώρας ως προς την οικονομική ανάπτυξή της».

Ο Χάρης Θεοχάρης, βουλευτής του Ποταμιού, μιλώντας στο Bloomberg, παραδέχεται: «Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να μην επηρεάσει την οικονομία της χώρας όλη αυτή η διαμάχη. Κάθε επένδυση έχει τεθεί σε αναμονή, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των συνομιλιών».

Μόνο δύο εβδομάδες

Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, πως οι επενδυτές έχουν δείξει μέχρι τώρα εμπιστοσύνη και τάσσονται υπέρ της άποψης πως θα βρεθεί, τελικά, λύση. Εξ ου και τα ελληνικά ομόλογα δεν δέχονται πίεση, ενώ το ελληνικό χρηματιστήριο δεν προσφέρει επικίνδυνα αρνητικά πρόσημα. Κι όμως, η κρίση ρευστότητας είναι πιο σημαντική, αυτή τη στιγμή, για την Ελλάδα. Δύο αξιωματούχοι που εμπλέκονται στο ελληνικό πακέτο διάσωσης σημείωναν στο Bloomberg πως η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει τα διαθέσιμα αποθεματικά της για να καταφέρει να αποπληρώσει τα χρέη της μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ ένας άλλος αξιωματούχος δήλωνε πως οι ανάγκες χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων των αποπληρωμών προς το ΔΝΤ, καλύπτονται με ασφάλεια μόνο για άλλες δύο εβδομάδες. Κανείς εξ αυτών δεν ήθελε να κατονομαστεί για προφανείς λόγους. Από τη μεριά του, αξιωματούχος του ελληνικού ΥΠΟΙΚ δεν θέλησε να τοποθετηθεί για το πότε θα τελειώσουν τα χρήματα.

Τα αποθεματικά

Την ίδια στιγμή, αναφέρει το ρεπορτάζ του Bloomberg, η κυβέρνηση στρέφεται προς τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, των νοσοκομείων και των πανεπιστημίων, ενώ στα έντοκα γραμμάτια που εξέδωσε την Τετάρτη αναγκάστηκαν να μπουν οι ελληνικές τράπεζες, καθώς δεν υπήρξε ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές. «Η εσωτερική ανακύκλωση των αποθεμάτων, όμως, έτσι ώστε να καλυφθεί η έλλειψη ρευστότητας, δεν είναι πάντα καλοήθης», αναφέρει το άρθρο. Κατά τον καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πάνο Τσακλόγλου: «Αν η ασφυξία προς την Ελλάδα παραταθεί, τότε αυτό θα μπορούσε να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας».

Δραματική μείωση

Κάτι που ήδη διαφαίνεται από τη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, μετά από εννέα μήνες ανάπτυξης, ενώ και οι καταθέσεις κάνουν μαζικά φτερά. Όλα αυτά δείχνουν πως το ρολόι χτυπάει για την Ελλάδα. Ο Τσίπρας ζητάει από τον Σ τουρνάρα να συμβάλει στην αποκατάσταση της ρευστότητας με όλα τα μέσα, η ΕΚΤ δεν επιτρέπει στην Ελλάδα να ξεπεράσει το όριο των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ στην έκδοση χρεογράφων και η άρνηση των θεσμών να εκταμιεύσουν μέρος της τελευταίας δόσης του προγράμματος, κάνει τα πράγματα ακόμη πιο ασφυκτικά.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου