ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κύπρος: Για τον προϋπολογισμό του 2015 αποφασίζει η Βουλή

κύπρος-για-τον-προϋπολογισμό-του-2015-απο-753767

Ξεκινά σήμερα Δευτέρα στις 4 το απόγευμα ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου η διήμερη συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2015, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τρίτη με την ψηφοφορία.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε στη σύσκεψη αρχηγών και εκπροσώπων των κομμάτων, κατά τη σημερινή έναρξη της συζήτησης του προϋπολογισμού ενώπιον της ολομέλειας θα γίνει συνοπτική αναφορά στην έκθεση της επιτροπής για τον προϋπολογισμό. Θα ακολουθήσουν οι ομιλίες αρχηγών ή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Η συζήτηση του προϋπολογισμού θα συνεχιστεί την Τρίτη σε ολοήμερη συνεδρία, η οποία θα αρχίσει στις 9 το πρωί.

Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός για το 2015, όπως αρχικά κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπει έσοδα, εξαιρουμένων των χρηματοοικονομικών ροών, ύψους 5,92 δισ. ευρώ, έναντι εσόδων 5,952 δισ. ευρώ το 2014.

Το σύνολο των προϋπολογιζόμενων δαπανών του Προϋπολογισμού, εξαιρουμένων των χρηματοοικονομικών ροών, ανέρχεται στα 6,66 δισ. ευρώ σε σύγκριση με 6,62 δισ. ευρώ το 2014.

Πρέπει να σημειωθεί πως τα δημόσια οικονομικά με βάση τα ταμειακά στοιχεία για το 2014 δείχνουν έντονους ρυθμούς αύξησης των εισπράξεων από ΦΠΑ και των εσόδων από φόρους εισοδήματος νομικών προσώπων σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς και συνέχιση της συνετής εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Τα στοιχεία αυτά συμφωνούν με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Επιτροπής, όπου προβλέπεται ότι η Κύπρος θα επιτύχει μικρό πρωτογενές πλεόνασμα το 2014 και θεωρείται ότι βρίσκεται σε καλή πορεία ώστε να διορθώσει το υπερβολικό της έλλειμμα (μειώνοντάς το κάτω από την τιμή αναφοράς 3%) δύο έτη νωρίτερα από το 2016.

Newsroom ΔΟΛ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου