ΥΓΕΙΑ

Πώς να διαχειριστείτε το άγχος της προετοιμασίας ενός γάμου…

πώς-να-διαχειριστείτε-το-άγχος-της-προ-40257

Tης Μαρίζας Στ. Χατζησταματίου,

Ψυχολόγου, MSc, PhD, Διδάκτορος Παν/μίου Θεσσαλίας

www.my-psychology.gr

Ο γάμος εκφράζει την ανάγκη του ατόμου για συντροφικότητα, οικογένεια, τεκνοποιία, νομιμοποίηση σεξουαλικών σχέσεων, κοινωνική επιβεβαίωση και οικονομική σταθερότητα. Αποτελεί μια από τις βασικότερες παραμέτρους για την ψυχοσωματική ολοκλήρωση του ατόμου καθώς έχει αποδειχθεί επιστημονικά, ότι ένας ποιοτικά καλός γάμος συμβάλλει στην ψυχική ισορροπία του ζευγαριού (προσωπική ευτυχία) και στη σωματική του υγεία (καλή μνήμη, χαμηλή πίεση, καταπολέμηση του στρες, μείωση ασθενειών κ.α.).

Τι γίνεται όμως με την προετοιμασία του γάμου και πόσο αυτή η διαδικασία επηρεάζει τη διάθεσή μας;

Το άγχος που βιώνουν τα ζευγάρια κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών του γάμου είναι μεγάλο αλλά είναι απόλυτα φυσιολογικό. Ξεκινάει από το ότι το ζευγάρι θέλει να οργανώσει τα πάντα στην εντέλεια και κάποιες φορές το παρακάνει με τις λεπτομέρειες και χάνει την ουσία. Ο γάμος είναι αναμφισβήτητα ένα γεγονός που απαιτεί οργάνωση, προσπάθεια και πολύ τρέξιμο για να γίνει πραγματικότητα. Είναι επομένως να δώσετε τον καλύτερό σας εαυτό στις προετοιμασίες του γάμου σας δίχως όμως να φτάσετε στα όριά σας. Προκειμένου να αποφύγετε τον εκνευρισμό και το άγχος που κάποιες φορές γεννά η προετοιμασία του γάμου ακολουθείστε τα παρακάτω βήματα.

  • Ξεκινήστε την προετοιμασία από νωρίς, έτσι ώστε να έχετε χρόνο να αντιμετωπίσετε τις τυχόν δυσκολίες και αναποδιές, να μην σπαταλήσετε δυνάμεις και κουραστείτε υπερβολικά, αλλά και να μπορέσετε διαθέσετε λίγο χρόνο για το έτερον ήμισυ και τον εαυτό σας. Η σωστή οργάνωση είναι το πρώτο βήμα για να αποφύγετε τον εκνευρισμό αλλά και για να έχετε το αποτέλεσμα που ονειρεύεστε.

Βάλτε λοιπόν ένα πρόγραμμα και ακολουθήστε το όσο πιο πιστά μπορείτε. Φυσικά το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να αποτελείται από μικρούς και εφικτούς κάθε φορά στόχους και όχι ακατόρθωτα πράγματα. Για παράδειγμα, είναι αδύνατο μέσα σε μια μόνο μέρα να προλάβετε να οργανώσετε τη γαμήλια δεξίωση, μπορείτε όμως να διεκπεραιώσετε μια εργασία που σχετίζεται με τη δεξίωση (π.χ. να αποφασίσετε τη διακόσμηση). Έτσι, κάθε φορά που τελειώνετε μια εργασία θα τη σβήνετε από τη λίστα σας και ταυτόχρονα θα αποβάλλετε όποιο άγχος είχατε γι’ αυτή.

  • Να έχετε υπόψη σας πως οι καλεσμένοι σας θα είναι δεκάδες (ίσως και εκατοντάδες). Είναι λοιπόν πρακτικά αδύνατο να καταφέρετε να τους ευχαριστήσετε όλους στον ίδιο βαθμό. Βασιστείτε στο γούστο σας και δώστε στο γάμο σας το προσωπικό σας στιλ χωρίς να άγχεστε για το αν όσα επιλέγετε θα είναι αρεστά από όλους τους καλεσμένους σας.

Είναι σημαντικό να μην αναλώνετε όλη σας τη μέρα στην οργάνωση του γάμου σας διότι θα κουραστείτε σωματικά και ψυχικά. Κάντε κάτι για τον εαυτό σας και για το σύντροφό σας. Οι αγαπημένες σας συνήθειες, τα χόμπι, ο ύπνος, η ξεκούραση, οι έξοδοι για διασκέδαση με φίλες ή με το/τη σύντροφο, μια θεατρική παράσταση που από καιρό θέλατε να δείτε, μια εκδρομή είναι ανάγκες που δεν πρέπει να παραλείπετε, όχι μόνον έως την ημέρα του γάμου σας, αλλά σε όλη σας τη ζωή!

  • Ο γάμος είναι ένα σύνθετο γεγονός και είναι αδύνατο να αναλάβει την οργάνωσή του ένα και μόνο άτομο. Βασιστείτε λοιπόν στις συμβουλές των πολύ δικών σας ατόμων και φυσικά των επαγγελματιών σε θέματα γάμου και γαμήλιας δεξίωσης και ζητήστε τη βοήθεια καλών φίλων ή συγγενών. Έτσι θα έχετε λιγότερες υποχρεώσεις και θα μπορείτε να τις φέρετε εις πέρας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
  • Αποφύγετε ανθρώπους και καταστάσεις που εντείνουν τον εκνευρισμό σας.
  • Πείτε ναι και όχι όπου χρειάζεται. Διατηρήστε τις ισορροπίες, κάντε το παν δυνατό, θέστε όμως και τους δικούς σας κανόνες και αποφασίστε εσείς ποιες υποχωρήσεις θα κάνετε … χωρίς να παραβλέψετε τις προσωπικές σας επιλογές και τις προτεραιότητες που θέσατε.
  • Να σκέφτεστε θετικά και να διατηρείτε το κέφι σας. Ο γάμος είναι η δική σας γιορτή. Εάν είστε διαρκώς απαιτητικοί και ευερέθιστοι, δε θα ευχαριστηθείτε τίποτε από την προετοιμασία.
  • Όσο σας το επιτρέπει ο χρόνος σας γυμναστείτε έτσι ώστε να αποβάλετε το άγχος των προετοιμασιών. Η άσκηση πέρα από τη μείωση του στρες θα σας βοηθήσει να έχετε μια καλή φυσική και σωματική κατάσταση πριν από το γάμο.
  • Μην πανικοβάλλεστε αν διαφωνείτε με το/τη σύντροφό σας ή κάποιο δικό σας πρόσωπο σε οτιδήποτε αφορά την οργάνωση του γάμου σας. Είναι απολύτως φυσιολογικό. Το γούστο είναι υποκειμενικό και ο κάθε άνθρωπος έχει τη δική του αισθητική και το δικό του στιλ. Το ότι δε συμφωνείτε με τους δικούς σας ανθρώπους δε σημαίνει δεν ταιριάζετε για αυτό μη βιαστείτε να βγάλετε αυτό το συμπέρασμα. Αντιμετωπίστε τις διαφορές σας στο γούστο με ψυχραιμία και σύνεση και καταλήξτε κυρίως σε πράγματα που αρέσουν σε εσάς και στο/η σύντροφό σας κατά κύριο λόγο.
  • Όταν πλέον θα έχετε μπει στην τελική ευθεία και το άγχος ολοένα θα μεγαλώνει, προσπαθήστε να μην επηρεαστείτε από τα αγαπημένα σας πρόσωπα γιατί αποτελούν μια βασική πηγή άγχους για σας. Εκείνοι θα έχουν κυριευθεί από το άγχος γιατί θα θέλουν –όπως κι εσείς- να είναι όλα τέλεια σ’ αυτή την τελετή. Ωστόσο, είναι αποδεδειγμένο ότι υπό πίεση δεν αποδίδουμε καλά. Επομένως, να θυμάστε ότι όσο πιο ήρεμοι είστε, τόσο πιο αποτελεσματικά και οργανωμένα θα λειτουργείτε.

Άλλωστε σκεφτείτε ότι σε λίγο καιρό παντρεύεστε το αγαπημένο σας πρόσωπο και αυτό αρκεί για να σας κάνει ευτυχισμένους. Απολαύστε το λοιπόν και μην αφήσετε τις λεπτομέρειες και την τάση σας για τελειότητα να χαλάσει αυτές τις στιγμές ευτυχίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου