ΛΑΡΙΣΑ

Και μία και δύο και … τρεις συγκεντρώσεις για το Πολυτεχνείο στη Λάρισα!

και-μία-και-δύο-και-τρεις-συγκεντρώσ-581914

Στην πλατεία Ταχυδρομείου στις 6 το απόγευμα της Κυριακής καλεί η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία της πόλης

Όσο κι αν το σύνολο των φορέων, αν τους ρωτήσεις, θα σου απαντήσουν ότι το – πάντα υπαρκτό και επίκαιρο – μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι ότι όταν ο λαός – μαζικά και ενωτικά – θέλει, όλα τα μπορεί, οι φορείς αυτοί καλούν σε … τρεις συγκεντρώσεις αύριο στη Λάρισα για να … τιμήσουν την 40η επέτειο από την εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο.

Υπενθυμίζεται ότι το ΠΑΜΕ, το Εργατικό Κέντρο, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και η τοπική ΟΓΕ διοργανώνουν συγκέντρωση στις 5.30 το απόγευμα της Κυριακής στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, ενώ το Νομαρχιακό Τμήμα Λάρισας της ΑΔΕΔΥ, την ίδια μέρα και ώρα στην πλατεία Νομαρχίας.

Το βράδυ της Παρασκευής προέκυψε κάλεσμα και σε τρίτη συγκέντρωση, αυτή τη φορά στις 6 το απόγευμα της 17ης Νοεμβρίου στην πλατεία Νομαρχίας!

Για την ιστορία, η ανακοίνωση της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Λάρισας έχει ως εξής :

«40 χρόνια τώρα, η εξέγερση του Πολυτεχνείου κατασκευάζεται ή και ανασκευάζεται, με μισές αλήθειες, παραλείψεις και ψέματα. Πρόσφατα δε αναθεματίζεται από τους «ιστορικούς των καφενείων» σαν αιτία των τωρινών δεινών .

Στην καλύτερη περίπτωση γίνεται νοσταλγική επέτειος, με διθυραμβικά τραγούδια, που με τον εκκωφαντικό τους ήχο καλύπτουν τις αιτίες της, τους πρωταγωνιστές αλλά και τους αντιπάλους της.

Για να ξεχαστεί ότι η χούντα ήταν ένα αυταρχικό καθεστώς «έκτακτης ανάγκης» που επιβλήθηκε, με τις ευλογίες της αστικής τάξης, για να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση που προέκυψε από την πάλη του λαού στα Ιουλιανά.

Για να ξεχαστεί ότι η ακροδεξιά και οι εθνικόφρονες ταγματασφαλίτες μαζί με τις παρακρατικές συμμορίες τους, όχι μόνο αγκαλιαστήκαν από το μετεμφυλιακό κράτος, αλλά αποτελούσαν βραχίονα του .

Για να ξεχαστεί ο αυταρχισμός, η ανελευθερία, η βία του καθεστώτος , οι φυλακές και οι βασανισμοί των αντιφρονούντων «αναρχοκομμουνιστών».

Για να ξεχαστεί πως η εξέγερση δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία, αλλά σαν αποτέλεσμα της ειρηνικής και ένοπλης αντίστασης στο καθεστώς της χούντας όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Για να ξεχαστεί πως αρχικά η εξέγερση αντιμετωπίστηκε καχύποπτα ή και συκοφαντήθηκε, σαν προβοκατόρικη, από τις ηγεσίες μέρους της Αριστεράς (ΚΚΕ , ΚΚΕ εσωτ.), ευτυχώς όμως όχι και από τα μέλη της, που δεν μπορούσαν να ελέγξουν την νεολαία που έμπαινε στο προσκήνιο δυναμικά με αυτενέργεια και αυτοοργάνωση.

Γιατί αν γνωρίζουμε αυτά, βρίσκουμε τις αναλογίες με το σήμερα, με το σημερινό καθεστώς και κράτος έκτακτης ανάγκης, με τον εκφασισμό που προωθείται από το «συνταγματικό τόξο», την καταστολή και βία σε όσους αντιστέκονται, τη αξιοποίηση των νεοφασιστών της Χ.Α

Μπορεί η εξέγερση αυτή να μην έριξε την χούντα, άνοιξε όμως το δρόμο γι’ αυτό και κυρίως άνοιξε το δρόμο για μια δεκαετία έντονων εργατικών αγώνων και διεκδικήσεων μέσα από τα πρωτοεμφανιζόμενα εργοστασιακά σωματεία, το κίνημα των οικοδόμων κ.α.

Πέρα και μακριά από τα παχιά λόγια των ημερών, εμείς ένα κρατάμε: την εξέγερση ως δυνατότητα.

Την εξέγερση, που δεν άργησε 40 χρόνια, αλλά είχε και τον ενδιάμεσο σταθμό της τον Δεκέμβρη του 2008, που σκοπίμως αποσιωπάται

Υψώνουμε τα δικά μας οδοφράγματα πίσω από το σύνθημα:

ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΚΤΡΕΦΟΥΝ

Καλούμε σε συγκέντρωση στην Πλ. Ταχυδρομείου Κυριακή 17 Νοέμβρη στις 6μμ».

Αυτά επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Αντιρατσιστική πρωτοβουλία Λάρισας.

Εμείς κλείνουμε με την καταγραφή της επιθυμίας, τουλάχιστο οι πορείες που τα … τρία ξεχωριστά μπλοκ των Λαρισαίων θα ξεκινήσουν μετά το πέρας των συγκεντρώσεων, να ενωθούν κάποια στιγμή, έτσι, ως ελάχιστο φόρο τιμής στους νεκρούς αγωνιστές εκείνης της γενιάς!

Μενέλαος Κατσαμπέλας

onlarissa.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου