ΛΑΡΙΣΑ

Γιγαντιαία Επιχείρηση σε Εθνικό και Διεθνές Επίπεδο για τη μικρή Μαρία

γιγαντιαία-επιχείρηση-σε-εθνικό-και-δ-624289

Στα σκοτεινά μονοπάτια των κυκλωμάτων εμπορίας ανήλικων παιδιών αναζητούν οι άντρες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας τη λύση του μυστηρίου σχετικά με την τετράχρονη που βρέθηκε πριν από δύο ημέρες σε καταυλισμό Ρομά στα Φάρσαλα.

Οι αστυνομικές αρχές θεωρούν, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ότι οι δύο Ρομά που παρουσιάστηκαν ως γονείς της «Μαρίας» (έτσι την αποκαλούσαν), το 2009 πήραν, κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες, το κορίτσι από τους βιολογικούς γονείς του. Παράλληλα, κατάφεραν να υφαρπάξουν από το Τμήμα Γεννήσεων του Δήμου Αθηναίων ληξιαρχική πράξη γέννησης – βάπτισής του.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι η 40χρονη Ρομά, που παρουσιάστηκε ως «μητέρα» της, είναι κάτοχος δύο Δελτίων Αστυνομικής Ταυτότητας, με διαφορετικά στοιχεία, τα οποία είναι σε ισχύ. Στοιχείο που προκαλεί το ενδιαφέρον των αστυνομικών που διενεργούν την έρευνα, είναι το γεγονός ότι διατηρεί ταυτόχρονα δύο διαφορετικές οικογενειακές μερίδες, μία στο Δήμο Λαρισαίων, στην οποία εμφαίνεται ως μητέρα πέντε κοριτσιών κι ενός αγοριού και μία στο Δήμο Τρικκαίων, στην οποία εμφαίνεται ως μητέρα τεσσάρων κοριτσιών.

Η υπόθεση χαρακτηρίζεται από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. ως ιδιαιτέρως σοβαρή, καθώς το ζευγάρι δηλώνει πως έχει 14 παιδιά και για αυτό έπαιρνε επίδομα 2.800 ευρώ τον μήνα. Ωστόσο εντοπίστηκαν μόλις πέντε παιδιά συμπεριλαμβανομένης της τετράχρονης και πλέον αναζητούνται τα υπόλοιπα εννέα.

Όπως εξήγησαν αστυνομικές πηγές στο zougla.gr, «προσπαθούμε να διαπιστώσουμε αν τα υπόλοιπα εννέα παιδιά που δηλώνει πως έχει η οικογένεια είναι υπαρκτά ή αν τα δήλωνε ψευδώς το ζευγάρι προκειμένου να εισπράττει το επίδομα».

Εντολή πρωθυπουργού για την παροχή κάθε στήριξης στην τετράχρονη

Ύστερα από εντολή του εισαγγελέα Λάρισας το τετράχρονο ξανθό κορίτσι θα μείνει στο «Χαμόγελο του Παιδιού». Εν τω μεταξύ, με τον κ. Κωνσταντίνο Γιαννόπουλο πρόεδρο του «Του Χαμόγελου του Παιδιού», επικοινώνησε, μετά από εντολή του πρωθυπουργού, ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος και δεσμεύτηκε ότι το υπουργείο Εργασίας θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια για την υποστήριξη της μικρής.

«Προβληματικό το νομικό καθεστώς της δήλωσης γεννήσεων», λέει ο Δήμος Αθηναίων

«Εξαιρετικά προβληματικό και απαρχαιωμένο», χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή του ο δήμος Αθηναίων το νομικό καθεστώς, που διέπει τη διαδικασία δήλωσης γεννήσεων, με αφορμή την υπόθεση του μικρού κοριτσιού που εντοπίστηκε σε καταυλισμό στη Λάρισα, χωρίς να έχει σχέση το γονιδιακό του αποτύπωμα με τους φερόμενους ως γονείς του Ρομά, και τη ληξιαρχική πράξη γέννησης του είχε εκδοθεί από τον δήμο Αθηναίων.

Όπως δηλώνει η δημοτική Αρχή, «με την εφαρμογή του νόμου 344/76, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, για τη σύνταξη ληξιαρχικής πράξης γέννησης δεν απαιτείται πιστοποιητικό γέννησης από μαιευτήριο, αλλά αρκεί η δήλωση ενός γονέα και δύο επιπλέον μαρτύρων, που ήταν παρόντες κατά τη γέννηση του παιδιού. Ληξιαρχική πράξη γέννησης εκδίδεται από τον δήμο, στον οποίο ο γονέας δήλωσε ότι έλαβε χώρα το γεγονός. Αν και ο νόμος επιβάλλει τη δήλωση της γέννησης εντός 10 ημερών, εντούτοις προβλέπει ότι οι γονείς μπορούν να δηλώσουν τη γέννηση του παιδιού, ακόμη έως και την ενηλικίωσή του, με καταβολή χρηματικού προστίμου».

Από τον δήμο Αθηναίων, τονίζεται ότι η δημοτικό Αρχή θα περιμένει την πιστοποίηση των αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών, περί ψευδούς βεβαίωσης των γονέων και κατόπιν θα εφαρμόσει τη νομιμότητα, προκειμένου να ανακληθεί η συγκεκριμένη ληξιαρχική πράξη, η «οποία φέρεται να είναι προϊόν ψευδών βεβαιώσεων».

Θυμίζει… Μπεν και Μαντλίν

Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι η υπόθεση της μικρής «Μαρίας» έχει πολλά κοινά σημεία με αυτή του Μπεν και της Μαντλίν.

Ήταν 24 Ιουλίου του 1991 όταν ο μικρός Μπεν Νίνταμ, 1,5 ετών, εξαφανίστηκε μυστηριωδώς στο νησί της Κω. Το θρίλερ του μικρού Άγγλου που χάθηκε στην Ελλάδα απασχόλησε και εξακολουθεί να απασχολεί έντονα τα Μέσα Ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο.

Η οικογένειά του βρισκόταν στο νησί και έμενε σε τροχόσπιτο στην αγροτική περιοχή Ηρακλής στην Κω. Ο παππούς και η γιαγιά του σκέφτονταν μάλιστα να μείνουν μόνιμα στο νησί. Κάποια στιγμή, ο θείος του απομακρύνθηκε και το παιδάκι τον ακολούθησε.

Όλοι πίστεψαν ότι τον πήρε ο θείος του και δεν τον αναζήτησαν αμέσως, με αποτέλεσμα η εξαφάνισή του να γίνει αντιληπτή αρκετές ώρες αργότερα. Η κινητοποίηση ήταν μεγάλη, αλλά το παιδί δεν έχει βρεθεί ακόμα και σήμερα. Κάποιος κάτοικος του νησιού με σοβαρά προβλήματα υγείας κυρίως ψυχολογικά, που είχε εμπλακεί σε έκνομες ενέργειες, είπε στους αστυνομικούς ότι βρήκε ένα παιδάκι στο δρόμο και το πέταξε σε ένα πηγάδι. Κανείς δεν έδωσε βαρύτητα στα λόγια του και δεν ερευνήθηκαν τα πηγάδια στις περιοχές Ηρακλής και Ψαλίδι.

Η μητέρα, η γιαγιά και ο παππούς του ακόμα τον αναζητούν.

Παρόμοια είναι και η ιστορία της Μαντλίν,η οποία, σε ηλικία 3 ετών, εξαφανίστηκε το 2007 από το διαμέρισμα που νοίκιαζαν οι γονείς της στο τουριστικό θέρετρο Πράγια ντα Λουζ, στο Αλγκάρβε της Πορτογαλίας.

Όπως είχε δηλώσει ο επικεφαλής επιθεωρητής Άντι Ρέντγουντ «Η εξαφάνιση της Μάντλιν ΜακΚάν εμφανίζει, με μία πρώτη ανάγνωση των αποδεικτικών στοιχείων, την εικόνα μίας προμελετημένης απαγωγής».

Οι αστυνομικοί που χειρίζονται την έρευνα για την Μαντλίν, είχαν αναφέρει ότι θέλουν να εντοπίσουν ορισμένους άνδρες που ενδέχεται να είναι είτε Σκανδιναβοί, είτε Γερμανοί, ενώ εξετάζουν και το ενδεχόμενο η Μάντλιν να απήχθη από διαρρήκτες που είχαν μπει στο διαμέρισμα των γονέων της για να κλέψουν.

Επιπλέον, η αστυνομία ερευνά και την πιθανότητα η εξαφάνιση να συνδέεται με ψεύτικους εράνους για φιλανθρωπικά ιδρύματα στην περιοχή.

Πάντως, οι διαρρήξεις στην περιοχή από τον Ιανουάριο του 2007 είχαν τετραπλασιαστεί, ενώ ορισμένα από τα διαμερίσματα στο συγκρότημα όπου νοίκιαζαν οι ΜακΚάν είχαν γίνει στόχος διαρρηκτών πριν από την εξαφάνιση της κόρης τους.


Σκίτσα υπόπτου για την απαγωγή της Μάντλιν

Πρόσφατα μάλιστα, οι Αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα δύο σκίτσα ενός άντρα – που κατασκευάστηκαν με την βοήθεια της τεχνολογίας- ο οποίος εθεάθη 45 λεπτά αργότερα από μία οικογένεια Ιρλανδών να κρατάει ένα παιδί που έμοιαζε με την Μάντλιν και να κατευθύνεται προς γειτονική παραλία καθώς και σκίτσα άλλων ανδρών που εθεάθησαν κοντά στο διαμέρισμα των ΜακΚάν τις ημέρες και τις ώρες πριν από την απαγωγή της Μάντλιν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου