ΛΑΡΙΣΑ

Σε αναβρασμό η Θεσσαλία για το νέο Πανεπιστήμιο

σε-αναβρασμό-η-θεσσαλία-για-το-νέο-πανε-742343

Σε αναβρασμό ολόκληρη η Θεσσαλία με αφορμή του Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από την περασμένη Παρασκευή και έως τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου, στις 9 το πρωί. Η παραβίαση μιας από τις «κόκκινες γραμμές» που έθεσε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τη δημιουργία Σχολής Οικονομικών Επιστημών με έδρα τον Βόλο δεν είναι το μοναδικό σημείο αντίδρασης. Σφοδρές αντιδράσεις υπάρχουν και σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο Δήμος Λαρισαίων συνεχίζει να διεκδικεί «κομμάτι» της Πολυτεχνικής Σχολής του Βόλου, ενώ σύσσωμος ο νομός Καρδίτσας αντιδρά στη μετακίνηση και λειτουργία του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας στα Τρίκαλα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τα χρονικά περιθώρια της διαβούλευσης που έθεσε το Υπουργείο Παιδείας επί του Σχεδίου Νόμου για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι ασφυκτικά.

Κάτω από την πίεση του χρόνου, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συνεδριάζει εκτάκτως αύριο Τετάρτη, στις 5 το απόγευμα, προκειμένου να θέσει επί τάπητος το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας. Το Σχέδιο Νόμου δεν διαφέρει από την πρόταση που είχε κατατεθεί το καλοκαίρι, «παραβιάζει» όμως μία από τις 19 «κόκκινες γραμμές» που είχε θέσει η Σύγκλητος και αφορούσε στη δημιουργία Σχολής Οικονομικών Επιστημών με έδρα τον Βόλο. Όχι μόνο αυτό αλλά επιπλέον η διατύπωση που αφορά στη «μεταφορά» και «ένταξη» του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Βόλου στη νέα Οικονομική Σχολή χρήζει διευκρινίσεων.

Στη Σύγκλητο θα εξεταστούν ένα προς ένα τα άρθρα του Σχεδίου Νόμου και θα σταλούν εκ νέου παρατηρήσεις προκειμένου να ενσωματωθούν στο σχέδιο πριν κατατεθεί προς ψήφιση.

Υπενθυμίζεται ότι το Σχέδιο Νόμου θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τον Ιανουάριο 2019 και θα τεθεί σε εφαρμογή για τους φοιτητές από το νέο ακαδημαϊκό έτος 2019- 2020.

Στο δημοτικό συμβούλιο Λάρισας το Σχέδιο Νόμου

Το Σχέδιο Νόμου προκαλεί αντιδράσεις από τον Δήμο Λαρισαίων, που είδε τις προτάσεις του να μένουν εκτός. Σήμερα, στις 7 το απόγευμα συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο Λάρισας, όπου και θα τεθεί επί τάπητος το νομοσχέδιο. Η Λάρισα που διεκδικούσε «κομμάτι» της Πολυτεχνικής Σχολής, αντιδρά στη μη δημιουργία ενός πολυτεχνικού τμήματος πενταετούς φοίτησης ή δύο τμημάτων μηχανικών τετραετούς φοίτησης στην πόλη, όπως επίσης και στη μη δημιουργία τμήματος Διοίκησης και Τουρισμού.

Αντιδράσεις εκφράζονται και από το υπό κατάργηση ΤΕΙ Θεσσαλίας που είχε καταθέσει διαφορετική πρόταση από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και δεν ικανοποιείται.

Συλλαλητήριο στην Καρδίτσα

Δυναμικές αντιδράσεις στην Καρδίτσα για τη μετακίνηση στα Τρίκαλα του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας.

Οι δήμαρχοι Καρδίτσας Φώτης Αλεξάκος, Σοφάδων Θάνος Σκάρλος, Μουζακίου Γιώργος Κωτσός, Παλαμά Γιώργος Σακελλαρίου, Λίμνης Πλαστήρα Δημήτρης Τσιαντής και Αργιθέας Λάμπρος Τσιβόλας σε κοινή τους δήλωση αναφέρουν:

«Ως φορείς την Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Καρδίτσας διερμηνεύοντας και τα αισθήματα του συνόλου των δημοτών μας είχαμε εκφράσει από την πρώτη στιγμή την αντίθεσή μας στα όσα προέβλεπε για τα τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχή μας το προσχέδιο για την νέα «αρχιτεκτονική» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Τόσο στις δημόσιες παρεμβάσεις μας που έγιναν από τον καθένα ξεχωριστά με τη δημοσιοποίηση του σχεδίου, όσο και με τις τοποθετήσεις μας στις συσκέψεις που ακολούθησαν και το συλλαλητήριο που συναποφασίσαμε να διοργανώσουμε, είχαμε καταστήσει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε μια αναδιάρθρωση των σχολών και των τμημάτων που αδικούσε κατάφωρα την Καρδίτσα.

Σ’ αυτή μας τη θέση εμμένουμε αταλάντευτα, όπως πιστεύουμε εμμένει και το σύνολο των τοπικών φορέων, έστω κι αν αυτό δεν κατέστη δυνατό να εκφραστεί με τον πλέον εμφατικό τρόπο στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι Σαββάτου στην Αντιπεριφέρεια και στην οποία δεν κληθήκαμε να παραστούμε και να διατυπώσουμε την κοινή μας θέση.

Πιστεύουμε ότι στον αγώνα αυτό για να διεκδικήσει η Καρδίτσα τη θέση που της αξίζει στον νέο χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που θέλει να διαμορφώσει το Υπουργείο Παιδείας δεν περισσεύει κανείς και ως φορείς οφείλουμε να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων με μόνο γνώμονα το συμφέρον του τόπου και να αντιδράσουμε ενωμένα, συντονισμένα και δυναμικά στο νομοσχέδιο που όχι μόνο δεν αμβλύνει το αίσθημα της αδικίας που δημιούργησε σε όλους του Καρδιτσιώτες το αρχικό σχέδιο, αλλά το γιγαντώνει με την ακατανόητη, αναιτιολόγητη και αστήρικτη από κάθε άποψη πρόβλεψη μετακίνησης και λειτουργίας στα Τρίκαλα του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας.

Επιμένουμε στις αρχικές μας προτάσεις τις οποίες απαιτούμε από το Υπουργείο και την κυβέρνηση να τις αποδεχθεί και να τις ενσωματώσει στο νομοσχέδιο που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή:

– Να δημιουργηθεί Σχολή στην Καρδίτσα.

– Να μη μετακινηθεί το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας.

– Να οριστικοποιηθεί η ίδρυση τμήματος Δημόσιας Υγείας.

– Να έχει το Τμήμα Δασολογίας και Σχεδιασμού Ξύλου τα δικαιώματα που είχαν οι απόφοιτοι των τμημάτων Δασοπονίας και Τεχνολογίας και Σχεδιασμού Ξύλου και Επίπλου.

– Να αξιοποιηθούν τα ερευνητικά ιδρύματα της περιοχής για τη λειτουργία Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης διετούς φοιτήσεως.

Για την επίτευξη του κοινού μας στόχου, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία, από κοινού οι έξι Δήμαρχοι του Νομού, να συγκαλέσουμε σύσκεψη όλων των φορέων στα γραφεία της ΠΕΔ για να οργανώσουμε την αντίδρασή μας, να συναντηθούμε άμεσα με τον Υπουργό και αν δεν εισακουστούν από την πλευρά του τα δίκαια αιτήματά μας, να οργανωθεί συλλαλητήριο, αλλά και μαζική μετάβαση στην Αθήνα και στη Βουλή την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου και αν παρόλα αυτά ψηφιστεί να οργανώσουμε τρόπους αντίδρασης, ώστε να εμποδίσουμε με κάθε τρόπο τη μετακίνηση του Τμήματος».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου