ΛΑΡΙΣΑ

Eπιχειρησιακά τα αμερικανικά drones στη βάση της Λάρισας

eπιχειρησιακά-τα-αμερικανικά-drones-στη-βάσ-5113

Για πρώτη φορά, τα αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη λειτουργούν από ένα ελληνικό αεροδρόμιο. Αλλά μην περιμένετε μια μόνιμη διαμονή.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ξεκίνησε τη χρήση των MQ-9 Reaper drones από τη Βάση Πολεμικής Αεροπορίας της Λάρισας, που βρίσκεται στα μισά της ανατολικής πλευράς της Ελλάδας, κοντά στο Αιγαίο Πέλαγος.

Απαντώντας σε έρευνα της Αμυντικής Ειδήσεως, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Eric Pahon, δήλωσε ότι τα αεροσκάφη βρίσκονται προσωρινά στη Λάρισα ενώ η συνήθης βάση τους στην Αφρική υφίσταται επισκευές. Τα νέα δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά από την εφημερίδα «Το Βήμα» στην Ελλάδα.

Αυτά τα αεροσκάφη είναι άοπτα και χρησιμοποιούνται μόνο για αναγνώριση. Ωστόσο, λόγω λειτουργικών προβλημάτων ασφαλείας, δεν δημοσιεύουμε λεπτομέρειες σχετικά με συγκεκριμένες αποστολές , ανέφερε ο Pahon. «Η υποστήριξή του στην αποστολή αυτή και σε άλλους είναι καθοριστική για την επίτευξη των κοινών στόχων μας για την εξωτερική πολιτική στην περιοχή, ειδικά για την αντιμετώπιση των απειλών που προέρχονται από το νότο».

Το αποτύπωμα της Αμερικής στην Αφρική αυξάνεται, με έμφαση στη χρήση των συρμάτων. (Devan Feeney / Προσωπικό) Το αποτύπωμα της Αμερικής στην Αφρική αυξάνεται, με έμφαση στη χρήση των drone. (Devan Feeney / Προσωπικό)
Τα αεροσκάφη σταθμεύουν στη Λάρισα υπό την αιγίδα μιας υπάρχουσας κοινής εντολής κατάρτισης μεταξύ των δύο εθνών. Το προσωπικό που χειρίζεται την απογείωση και την προσγείωση των εφεδρικών σταθμών θα σταθμεύει στη Λάρισα, ενώ οι χειριστές στις ηπειρωτικές ΗΠΑ θα χειρίζονται κανονικές πτητικές λειτουργίες μέσω δορυφόρου – μια κοινή διάταξη για το MQ-9.

Τα αεροσκάφη πετούν μόνο μέσω του ελληνικού εναέριου χώρου «σε δρομολόγια που έχουν εγκριθεί από την ελληνική κυβέρνηση και ενώ λειτουργούν στον ελληνικό εναέριο χώρο βρίσκονται σε επαφή με τις ελληνικές αρχές ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας ανά πάσα στιγμή», δήλωσε ο Auburn Davis, επικεφαλής των μέσων μαζικής ενημέρωσης για τις Πολεμικές Αεροπορίες των ΗΠΑ Αφρική.

Ο Pahon αρνήθηκε να πει ποια είναι η βάση από την οποία λειτουργούν συνήθως τα αεροσκάφη, αλλά υπάρχουν μερικές επιλογές στην Αφρική. Ειδικότερα, οι Η.Π.Α. επεκτείνουν τη βάση αέρα Agadez στο Νίγηρα για να προετοιμάσουν τη μεγαλύτερη χρήση του MQ-9.

Ενώ η αποστολή των MQ-9 που σταθμεύει στην Ελλάδα θα επικεντρωθεί νότια, η κίνηση έχει τη δυνατότητα να ανατρέψει την συμμαχική συμμαχία του ΝΑΤΟ στην Τουρκία. Οι Η.Π.Α. ανέκαθεν βασίστηκαν στη στρατιωτική βάση Incirlik για να ξεκινήσουν επιχειρήσεις στην περιοχή, αλλά η σχέση μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας έχει στραγγαλιστεί από μια προσπάθεια πραξικοπήματος του 2016 από μέλη του τουρκικού στρατού.

Η Ελλάδα θα ήθελε σίγουρα να αξιοποιήσει αυτές τις εντάσεις. Η αρχική έκθεση To Vima ισχυρίζεται επίσης ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Wes Mitchell συζήτησε τη μετακίνηση «σημαντικού τμήματος» της στρατιωτικής παρουσίας από τον Incirlik στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης στην Αθήνα.

Ακόμα κι αν αυτό είναι απίθανο να συμβεί, δείχνοντας ότι οι Η.Π.Α μπορούν πράγματι να χρησιμοποιήσουν ελληνικές εγκαταστάσεις για αυτή την αποστολή, θα σημειωθεί από την Άγκυρα.

ΠΗΓΗ: airforcetimes.com

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου