ΛΑΡΙΣΑ

Τρία Κέντρα Κοινότητας και 13.000 οι ωφελούμενοι στη Θεσσαλία

τρία-κέντρα-κοινότητας-και-13-000-οι-ωφελού-36041

Ημερίδα με θέμα «Η λειτουργία των Κέντρων Κοινότητας» πραγματοποιήθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, και άλλους αρμόδιους φορείς όπως η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. και ο ΟΑΕΔ.

Η ημερίδα είχε ως στόχο την ενημέρωση στα θέματα λειτουργίας των Κέντρων Κοινότητας και απευθυνόταν στους εκπροσώπους και στα αρμόδια στελέχη των Δήμων και Νομικών Προσώπων τους όπου λειτουργούν τα Κέντρα Κοινότητας και στους εργαζομένους σ’ αυτά, καθώς και σε συναρμόδιους φορείς της Θεσσαλίας.

Όπως ανέφερε στον χαιρετισμό του ο κ. Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός: «23 Κέντρα Κοινότητας, 4,8 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για τα επόμενα 3 χρόνια, 13.000 άτομα οι ωφελούμενοι, 85 νέες θέσεις εργασίας. Τα Κέντρα Κοινότητας αποτελούν νέες δομές που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020. Παρέχουν ένα ευρύ φάσμα ποιοτικών υπηρεσιών “One Stop Shop” στους κατοίκους τους, με στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και κάθε μορφής διακρίσεων, την υποστήριξη προώθησης στην απασχόληση και την κοινωνική ένταξη ευάλωτων κυρίως ατόμων μέσω ενεργειών βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου. Αποτελούν τα Τοπικά σημεία αναφοράς για υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση πολιτών με υπηρεσίες και προγράμματα, λειτουργώντας υπό την εποπτεία της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας / Κοινωνική Υπηρεσία του οικείου Δήμου, της οποίας το έργο και υποστηρίζουν. Στα Κέντρα Κοινότητας δημιουργήθηκαν 85 θέσεις εργασίας για προσωπικό, που επιλέχθηκε με διαδικασίες Προκηρύξεων ΑΣΕΠ που εκδόθηκαν από τους Δήμους ή, σε κάποιες περιπτώσεις όπου λειτουργούσαν ήδη Δομές για στήριξη Ρομά, σε συνέχιση των συμβάσεων. Όσα από τα Κέντρα Κοινότητας λειτουργούν σε Δήμους που έχουν οικισμούς Ρομά, περιλαμβάνουν και δομή «Παραρτήματος Ρομά» καλύπτοντας το σύνολο των οικισμών Ρομά στη Θεσσαλία. Η συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας έφερε αυτό το αποτέλεσμα. Με την ευκαιρία να καλέσω τους Δήμους να λειτουργήσουν άμεσα και αποτελεσματικά, επιτελώντας στο ακέραιο το καθήκον τους».

Απ’ την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Καρέλας, Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης τόνισε: «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι από τις πρώτες που αγκάλιασαν αυτή τη νέα δομή. Τα Κέντρα Κοινότητας αποτελούν θεσμό που όλοι μας επιθυμούμε να παραμείνουν για πολλά χρόνια γιατί βοηθάνε τον πολίτη στην πράξη. Σαν θεσμός είναι ένας από τους καλύτερους που έχει να παρουσιάσει η χώρα με τη συνεργασία Υπουργείου, Περιφέρειας και Δήμων. Συναντήσεις όπως αυτές βοηθούν να αποσαφηνιστούν θέματα λειτουργίας και να σχεδιαστούν επιμέρους δράσεις για το μέλλον».

Οι ομιλητές της ημερίδας στόχευαν στην ενημέρωση και αποσαφήνιση θεμάτων για την υποστήριξη και αποτελεσματική λειτουργία των Κέντρων Κοινότητας, ενώ ανέλυσαν θέματα σχεδιασμού συγκρότησης και λειτουργίας θέματα άμεσου αντικειμένου εργασίας τους, όπως ο Εθνικός Μηχανισμός Παρακολούθησης, το Κ.Ε.Α., ο ρόλος του Ο.Α.Ε.Δ. κ.α., καθώς και θέματα απαιτήσεων διαχείρισής τους στο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Στην ημερίδα παραυρέθηκαν οι Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Γιώργος Λαδόπουλος και Γιάννης Μπουτίνας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Νίκος Πουτσιάκας, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι Δήμων της Θεσσαλίας, η προϊσταμένη του ΟΑΕΔ κα Όλγα Τσιούρβα καθώς και πολλοί υπηρεσιακοί παράγοντες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου