ΛΑΡΙΣΑ

Παρουσιάστηκε το βιβλίο της Νένας Ζήση στη Λάρισα

παρουσιάστηκε-το-βιβλίο-της-νένας-ζήσ-60910

Ο ανολοκλήρωτος έρωτας ενός Εβραίου και μιας Χριστιανής, όπως μεταφέρεται με την πένα της Νένας Ζήση στο βιβλίο της «Στο φως του Κίτρινου Αστεριού» παρουσιάστηκε στο θέατρο ΟΥΗΛ της Λάρισας σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας -Στερεάς Ελλάδας – Εύβοιας η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Λάρισας.

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Παναγιώτα Φούντα, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας- Στ. Ελλάδος – Εύβοιας και του Μορφωτικού Ιδρύματος Δημήτρης Χορταργιάς, ο οποίος ευχαρίστησε τη συγγραφέα για τη συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα, ενώ για το βιβλίο σημείωσε πως παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον και ακουμπά και τις δύο θεσσαλικές πόλεις τη Λάρισα και τον Βόλο που είχαν σπουδαίες εβραϊκές κοινότητες με μεγάλη συνεισφορά στις τοπικές κοινωνίες.

Όσον αφορά στις δράσεις του Μορφωτικού Ιδρύματος ο κ. Χορταργιάς σημείωσε ότι θα είναι στοχευμένες και με έντονη παρεμβατικότητα στην κοινωνία και μάλιστα προσεχώς θα ανακοινωθούν οι εκδηλώσεις για το επόμενο διάστημα.

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης η πρόεδρος του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Λάρισας κ. Βάσω Κρίτσα, όπως και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής κοινότητας Βόλου Μαρσέλ Σολομών.

Η συγγραφέας Μπέττυ Μαγρίζου και ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Κολώνας, παρουσίασαν το βιβλίο κάνοντας λόγο για μια συγγραφέα που συγκλονίζει με τις περιγραφές αλλά και τις γνώσεις της. «Στο μυθιστόρημα της Νένας Ζήση ο αναγνώστης θα μάθει πολλά σχετικά με την εβραϊκή θρησκεία.

Η συγγραφέας φαίνεται πως έχει γνώσεις περί τα εβραϊκά θέματα και τα μοιράζεται μέσα από την πλοκή της ιστορίας της. Αναφέρεται στο Ταλμούδ, στην Πεντάτευχο, στην περιτομή, σε θέματα διατροφής και καθαρότητας της τροφής, στην τήρηση της αργίας του Σαββάτου και τη σημαντικότητά του, στη λειτουργία της Συναγωγής και γενικά σε ήθη και παραδόσεις, που η τήρησή τους αποτελεί τη βάση της θρησκείας μας», είπε χαρακτηριστικά η κ. Μπέττυ Μαγρίζου.

«Ο έρωτας του Μάκη και της Ιφιγένειας πήγε και σάλπαρε μ’ ένα τσιμεντένιο πλοίο. Όμως οι προκαταλήψεις, ο πόλεμος και από τις δύο πλευρές, η κοινωνική κατακραυγή, η άρνηση, το αδιέξοδο έσκασαν δίπλα τους σαν βόμβες και το καράβι της αγάπης τους ναυάγησε», είπε ο Βαγγέλης Κολώνας περιγράφοντας το μοτίβο της αγάπης του Εβραίου και της Χριστιανής.

Η Νένα Ζήση μιλώντας στο αναγνωστικό κοινό σημείωσε μεταξύ άλλων για το βιβλίο της πως «πρόκειται για ένα μυθιστόρημα για τη ζωή και τη συνάντηση δύο νέων ανθρώπων σε μια επαρχιακή πόλη, στον Βόλο εν προκειμένω, στον τελευταίο χρόνο της δικτατορίας. Ψυχογραφώντας τη σχέση αυτή επιχειρείται η προσέγγιση της «ετερότητας» με εργαλείο τη δύναμη του έρωτα και πώς αυτός καταφέρνει να υπερβεί τις διαφορές και τις προκαταλήψεις και να ισοπεδώσει το «διαφορετικό». Η σχέση των δυο παιδιών που παλεύει να σταθεί μέσα στον κυκεώνα των προκαταλήψεων καταλήγει να γίνει τόσο δυνατή που, μέσα από μια μεταφυσική οπτική της, γίνεται άφθαρτη και διαχρονική. Δεν είναι μια απλή, μια συνήθης ιστορία έρωτα. Είναι μια δραματική αποτύπωση του τι τρέχει στην κοινωνία και πώς οι προκαταλήψεις μπορούν να γίνουν τροχοπέδη στα όνειρα ενός ζευγαριού.

Το μυθιστόρημα μιλάει για τον ρόλο και τη θέση της γυναίκας τότε και τώρα. Από την ψυχογραφική σκοπιά το βιβλίο εμβαθύνει στις συμπεριφορές. Μιλάει για τον άνθρωπο και τον ψυχισμό του. Τα κίνητρα και τους φόβους του. Η πλοκή του με σαφώς δραματικές κορυφώσεις και έντονες συναισθηματικές στιγμές είναι σαν ένας ύμνος σε εκείνη την αγάπη και την αφοσίωση, που τα χρόνια που πέρασαν δεν μπόρεσαν να αλλοιώσουν».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου