ΛΑΡΙΣΑ

Ξέχασε να δηλώσει τον θάνατο της μητέρας της 10 χρόνια…

ξέχασε-να-δηλώσει-τον-θάνατο-της-μητέρ-64134

«Περίμενα να τα κάνει όλα το γραφείο κηδειών. Έτσι μου είχαν πει τουλάχιστον. Ότι θα ενημέρωναν ακόμα και το ΙΚΑ για να σταματήσει να καταβάλλει και τη σύνταξη της μητέρας μου η οποία έφυγε από τη ζωή».

Με αυτόν τον τρόπο μια 70χρονη γυναίκα προσπάθησε να εξηγήσει το γεγονός πως για δέκα περίπου χρόνια η σύνταξη της μητέρας της έμπαινε κανονικά σε τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο ήταν συνδικαιούχος και η ίδια. Αποτέλεσμα ήταν μέχρι να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος να καταβληθούν πάνω από 58 χιλιάδες ευρώ. Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας δεν φάνηκε πως πείστηκε από την απολογία της κατηγορουμένης, καθώς σύμφωνα με την πρόεδρο «Η κατηγορουμένη τα λέει όπως θέλει. Τα προσαρμόζει. Το ζήτημα είναι τι έκανε το ΙΚΑ».

Η Λαρισαία κρίθηκε ένοχη για την πράξη της απάτης με περιουσιακό όφελος και ζημία άνω των 30.000 ευρώ. Στο πρώτο δικαστήριο είχε καταδικαστεί σε 7 χρόνια κάθειρξης. Φυλακίστηκε, όμως εν συνεχεία έκανε αίτηση για να έχει αναστέλλουσα δύναμη η έφεσή της, κάτι που πέτυχε και αποφυλακίστηκε.

«Έμεινε στη φυλακή και αυτό της στοίχισε, τόσο στην ψυχολογία της όσο και στην υγεία της» τόνισε τόσο η κόρη της κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της όσο και ο συνήγορος υπεράσπισης και πρόσθεσαν πως «Στην αρχή δεν το κατάλαβε πως ήταν από τη σύνταξη. Απλά χρησιμοποιούσε χρήματα που χρειαζόταν. Όταν όμως το κατάλαβε φοβήθηκε. Δεν ήξερε τι να κάνει. Της είπαν πως θα πάει φυλακή και δεν είχε τα χρήματα να πάει να τα δώσει».

Εν τέλει το δικαστήριο την τιμώρησε με ποινή φυλάκισης 4 ετών με τριετή αναστολή. Της αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό, ότι συμπεριφέρθηκε καλά για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την πράξη. Επίσης αποφασίστηκε να βρίσκεται υπό επιτήρηση επιμελητή κοινωνικής αρωγής, ενώ της επιβλήθηκαν και περιοριστικοί όροι.

Όσο για τα χρήματα η πολιτική αγωγή ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Οι περιπτώσεις στις οποίες επιστράφηκαν χρήματα είναι ελάχιστες», κάτι που περιγράφει πολύ χαρακτηριστικά τις διαστάσεις του ζητήματος.

Πηγή: Ελευθερία

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου