ΛΑΡΙΣΑ

Ξεκίνησε η δίκη 2 ιερέων και 4 εφοριακών για απάτη μαμούθ

ξεκίνησε-η-δίκη-2-ιερέων-και-4-εφοριακών-69237

Ξεκίνησε χθες στο Τριμελές Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας η εκδίκαση απάτης μαμούθ σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, με κατηγορούμενους δύο ιερείς από τα Φάρσαλα και τέσσερις εφοριακούς υπαλλήλους, εκ των οποίων οι δύο είναι κάτοικοι Βόλου, ένας κάτοικος Φαρσάλων και ένας κάτοικος Λάρισας.

Η υπόθεση εξιχνιάστηκε στο τέλος του 2011 οπότε οικονομικοί επιθεωρητές της Θεσσαλίας διαπίστωσαν ότι από τα ταμεία του ελληνικού δημοσίου είχαν εξαφανιστεί, ως εκ θαύματος, 3,8 εκατομμύρια ευρώ, καθώς μέσα σε εφτά χρόνια είχαν καταβληθεί μισθοί 313 ετών.

Οι κατηγορούμενοι φέρονται να αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες καθώς φέρονται πως συνεργάστηκαν στο «φούσκωμα» μισθοδοτικών καταστάσεων ιερέων της Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

Οι εφοριακοί υπάλληλοι δικάζονται σε πρώτο βαθμό, ενώ οι δύο ιερείς έχουν ήδη δικαστεί και καταδικαστεί αμετάκλητα για απάτη που αφορούσε όμως σε ένα μικρό χρονικό διάστημα (εννέα μηνών) της υπόθεσης. Ο ένας ιερέας καταδικάστηκε σε κάθειρξη 18 ετών, ενώ ο δεύτερος σε ποινή φυλάκισης έξι ετών.

Η δίκη συνεχιζόταν για πολλές ώρες χθες και τελικά διακόπηκε γύρω στις 3 το μεσημέρι για τις 19 Απριλίου. Συνολικά εξετάστηκαν ως μάρτυρες κατηγορίας τέσσερις επιθεωρητές, οι οποίοι ενημέρωναν αναλυτικά το δικαστήριο για τα στοιχεία των εξονυχιστικών ελέγχων.

Μετά τη διακοπή η δίκη θα συνεχιστεί με την εξέταση και των υπολοίπων μαρτύρων της υπεράσπισης, οι οποίοι αριθμούν εφτά, και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι απολογίες των κατηγορουμένων.

Επισημαίνεται ότι οι εφοριακοί υπάλληλοι κατηγορούνται για συνέργεια σε απάτη που τελέστηκε σε βάρος του δημοσίου. Και οι τέσσερις μετά τις απολογίες τους στον Ανακριτή είχαν αφεθεί ελεύθεροι.

Η εκδίκαση του σκανδάλου εκτιμάται ότι θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, μέχρι να ολοκληρωθεί η ακροαματική διαδικασία και να υπάρξει απόφαση.

Η υπόθεση

Σύμφωνα με την «Ελευθερία», ο ένας ιερέας είχε ορισθεί από τον μητροπολίτη ως αρχιερατικός επίτροπος της εκκλησιαστικής περιφέρειας Φαρσάλων και ήταν αρμόδιος να εισπράττει τη μισθοδοσία των κληρικών της περιφέρειας. Κάτι που είχε ο άλλος ιερέας πριν από εκείνον.

Οι καταστάσεις σε μηχανογραφημένη μορφή συντάσσονταν από διοικητικούς υπαλλήλους της ΙΜ Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων. Στη συνέχεια υπογράφονταν σε 7 αντίγραφα από τον γενικό αρχιερατικό επίτροπο.

Από τις καταστάσεις αυτές, ένα αντίγραφο παρέμενε στη Μητρόπολη, ενώ τις υπόλοιπες έξι τις έπαιρνε ο ένας ιερέας και τις πήγαινε στη ΔΟΥ Φαρσάλων για να τις καταθέσει. Εκεί, μετά τον έλεγχο από το Τμήμα Εσόδων, η ΔΟΥ προέβαινε στη σύνταξη πράξης έγκρισης πληρωμής αυτών. Εκδίδονταν αντίστοιχα γραμμάτια είσπραξης και πήγαινε σε αυτό ο ιερέας και έπαιρνε τα χρήματα. Μερικές φορές σε επιταγές, άλλες σε μετρητά.

Το 2004 προκύπτει ένα σφάλμα. Δεν διαγράφησαν οι μισθοί ιερέων που είχαν συνταξιοδοτηθεί. Μπήκε παραπάνω ένα ποσό 8.500 χιλιάδων ευρώ. Το τυχαίο αυτό γεγονός αντιλαμβάνεται ο ένας ιερέας τη στιγμή που κανένας δεν ψάχνει το ποσό, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα. Τότε συλλαμβάνει ένα σχέδιο. Να αλλοιώνει τις μηνιαίες μισθοδοτικές καταστάσεις σε μόνιμη βάση και να παίρνει αυτός τη διαφορά. Λέει το σχέδιό του στον έτερο ιερέα και συμφωνεί να το εφαρμόσουν.

Από το 2005 κάθε μήνα αλλοίωναν τις μισθοδοτικές καταστάσεις βάζοντας αρκετές φορές και το νούμερο «1» πριν το αναγραφόμενο ποσό. Οι καταστάσεις αυτές πήγαιναν στον εφορία και εκεί, αφού «γινόταν πλημμελής έλεγχος», εκδίδονταν αντίστοιχα γραμμάτια είσπραξης.

Η απάτη συνεχιζόταν επί σειρά ετών μέχρι και τον Ιούνιο του 2012 οπότε ένα τραπεζικός υπάλληλος της Εθνικής Τράπεζας στη Λάρισα παρατηρεί πως οι ιερείς της εκκλησιαστικής περιφέρειας Ελασσόνας, που έχει την ίδια δύναμη με την περιοχή των Φαρσάλων, λαμβάνουν ποσά μισθοδοσίας πολύ μικρότερα από αυτά των Φαρσάλων. Επικοινωνεί τηλεφωνικά με έναν υπάλληλο της ΔΥΟ και τότε αρχίζει ο έλεγχος που ξεσκέπασε όλα τα στοιχεία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου