ΛΑΡΙΣΑ

Το χρονοδιάγραμμα συνένωσης ΤΕΙ και Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

το-χρονοδιάγραμμα-συνένωσης-τει-και-π-69536

Είναι δεδομένο πως πλέον πάμε στην συνένωση ή καλύτερα στην απορρόφηση των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ώστε να δημιουργηθεί μια αναβαθμισμένη δομή Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με αυξημένο κύρος. Στο πλαίσιο αυτό έχουν κατατεθεί οι προτάσεις τόσο από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας όσο και από το ΤΕΙ που δεν είναι σε καμιά περίπτωση τελικές αλλά δείχνουν τις προθέσεις των δύο πλευρών για την επόμενη ημέρα.

Μιλάμε στην ουσία για απορρόφηση των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ότι θα αλλάξει, θα αλλάξει από την πλευρά των ΤΕΙ, σύμφωνα με το σχέδιο. Το υπουργείο συνηγορεί σε αυτό καθώς κάπως έτσι κινήθηκε στην συνένωση του ΤΕΙ Ιωαννίνων από το Πανεπιστήμιο Ηπείρου. Σήμερα από 15 τμήματα έχουν τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και 18 το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το Υπουργείο μετά την συνένωση θα ήθελε τελικά να υπάρχουν 32-35 τμήματα. Η όποια μείωση που θα αφορά τα ΤΕΙ θα γίνει, είτε με κλείσιμο τμημάτων, είτε με συνενώσεις και συγκερασμό παλαιών αντικειμένων των ΤΕΙ προς ένα καινούργιο αντικείμενο.

Η πρόταση του ΤΕΙ Θεσσαλίας

«Το θέμα είναι από την μια τι θα πάρει η κάθε πόλη από το Πανεπιστήμιο, αλλά και τι θα εισφέρει η κάθε πόλη σε αυτό. Είτε σαν υποδομές είτε σαν πολιτισμό, είτε σαν δομές που υπήρχαν πριν. Θα είναι η προστιθέμενη αξία της πόλης προς το Πανεπιστήμιο. Αυτό είναι το ουσιώδες και διακατέχει την πρόταση του ΤΕΙ Θεσσαλίας για την συνένωση. Θα πρέπει να ενωθούμε με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για να γίνει ένα μεγάλο ίδρυμα το οποίο θα σκεπάσει την περιοχή. Ίσως να μιλάμε για το δεύτερο ή τρίτο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα στην χώρα», σημειώνει ο Πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας Ξενοφών Σπηλιώτης. Για τη Λάρισα το στοίχημα είναι να υπάρξουν ισχυρά πανεπιστημιακά τμήματα που θα είναι βιώσιμα. Αυτό το στοίχημα θα κρατήσει ζωντανή την πόλη καθώς σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει ο φόβος να δούμε σε ορίζοντα δύο- τριών ετών κατάργηση τμημάτων στη Λάρισα. Μάλιστα προκειμένου να υπάρξει πολιτική πίεση πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται προς συζήτηση η οργάνωση σύσκεψης φορέων και βουλευτών που θα βοηθήσει στη καλύτερη διεκδίκηση την Λάρισα. Η σύσκεψη αυτή αναμένεται να γίνει λίγο πριν ή λίγο μετά το Πάσχα όταν θα έχει γίνει η συνάντηση των πρυτάνεων με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.

Το κομβικό σημείο στην πρόταση του ΤΕΙ Θεσσαλίας είναι η Λάρισα να φιλοξενήσει μετά την συνένωση την Γεωπονική Σχολή που σήμερα εδρεύει στο Βόλο. Έτσι περιγράφει ότι πρέπει να υπάρξει ένα τμήμα 5ετούς φοίτησης, με επίκεντρο την Λάρισα και με την δημιουργία ενός ερευνητικού κέντρου στην περιοχή που θα δημιουργήσει έναν πάρα πολύ ισχυρό πόλο στην Θεσσαλία. Άλλωστε είναι γνωστό ότι η Λάρισα έχει την Γεωργική Σχολή, αλλά και τις απαραίτητες εκτάσεις για τέτοια πρότζεκτ. Μιλάμε για μια δομή που μαζί με την Αβερώφειο είναι έκτασης 3.000 στρεμμάτων.

Τι λέει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Η Larissannet επικοινώνησε και με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργο Πετράκο. «Εμείς δεν είμαστε έτοιμοι ακόμη να απαντήσουμε καθώς το θέμα απασχολεί τα όργανα. Ακόμη διαμορφώνουμε κάποιες θέσεις. Όταν είμαστε έτοιμοι θα τις πούμε. Δεν έχουμε ακόμη τις τελικές προτάσεις», σημείωσε ο πρύτανης του Π.Θ. Φαίνεται πάντως πως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας -σύμφωνα με την πρότασή του- δεν θα επιθυμούσε με τα έως τώρα δεδομένα την μεταφορά της Σχολής Γεωπονίας στη Λάρισα.

Το μεγάλο ερωτηματικό είναι το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας το οποίο εμπεριέχει δομές που επικαλύπτονται με το ΤΕΙ Θεσσαλίας. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει, αλλά ήδη υπάρχει στο τραπέζι ως πρόταση η συνένωση να αφορά μόνο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Το νέο συνενωμένο Πανεπιστήμιο θα πρέπει να «ακούει» την αγορά δημιουργώντας προγράμματα σπουδών που είναι αναγκαία. Σύμφωνα με το σχέδιο του Υπουργείου θα υπάρχουν διετής σπουδές οι οποίες και θα επικαιροποιούνται συνεχώς ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες της αγοράς για εξειδικευμένο προσωπικό. Κομβικό ρόλο σε αυτό φαίνεται ότι θα παίζουν τα Επιμελητήρια.

Το χρονοδιάγραμμα της συγχώνευσης

Φαίνεται πως έχει ήδη προγραμματιστεί και αναμένεται να γίνει στα τέλη Μαρτίου συνάντηση του Υπουργού Παιδείας με τους δύο πρυτάνεις του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Σε αυτή την συνάντηση αναμένεται να κλείσουν κάποια ζητήματα που είναι σήμερα ανοιχτά και αποτελούν τα σημεία τριβής. Το υπουργείο έχει το χρόνο να παρουσιάσει το πόρισμα έως τα τέλη του 2018 ώστε την Άνοιξη του 2019 να μπουν οι νέες Σχολές του αναβαθμισμένου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στα μηχανογραφικά. Το 2018 σύμφωνα με το σχεδιασμό θα είναι η τελευταία χρονιά που το ΤΕΙ Θεσσαλίας θα δεχθεί νέους φοιτητές.

Τα σημεία τριβής

Παρακάτω περιγράφονται τα σημεία τριβής τα οποία το υπουργείο πρέπει να λειάνει για να εκδώσει το πόρισμά του. Όλα αυτά αναμένεται να τεθούν και στη συνάντηση που θα γίνει στα τέλη Μαρτίου. Αναλυτικά τα σημεία τριβής είναι:

  1. Συμπερίληψη της Λαμίας στο σχήμα ή όχι; Το ΤΕΙ Θεσσαλίας δεν θα ήθελε να συμπεριληφθεί καθώς υπάρχουν επικαλυπτόμενα αντικείμενα. Σε περίπτωση εξαίρεσης της Λαμίας μάλιστα, ζητά να μεταφερθούν τα Τμήματα Πληροφορικής του Π.Θ. στη Λάρισα και να ενδυναμώσουν το υπάρχον. Τέλος προτείνει το τμήμα Πληροφορικής της Λάρισας να παραμείνει.
  2. Γεωπονία: Ζητείται η έδρα της Σχολής να έρθει στη Λάρισα και σε κάθε περίπτωση να δημιουργηθεί ερευνητικό κέντρο ή Ινστιτούτο Γεωπονίας ή Γεωργίας ή συναφούς αντικειμένου. Δεν φαίνεται να συμφωνεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
  3. Δημιουργία Τμήματος Τουριστικών σπουδών.
  4. Διατήρηση του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων σε πανεπιστημιακό επίπεδο με αλλαγμένο πρόγραμμα σπουδών.
  5. Στη θέση της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ/Θ δημιουργία 2 πενταετών πολυτεχνικών Τμημάτων που συμπληρώνουν τη δομή της Πολυτεχνικής του Π.Θ. (1. Μηχανικοί περιβάλλοντος, 2. Μηχανικοί ενεργειακών τεχνολογιών).
  6. Σκεπτικισμός για τα προτεινόμενα Ινστιτούτα και την κατανομή τους σύμφωνα με το σχέδιο του Π.Θ. στις πόλεις.
  7. Σκεπτικισμός για τα 2 νέα Τμήματα ανθρωπιστικών σπουδών που προτείνει το Π.Θ. Εκτιμάται ότι δεν υποστηρίζονται από υπάρχον προσωπικό και θα απορροφήσουν μεγάλο μέρος των μελών ΔΕΠ που θα διατεθεί για το νέο Ίδρυμα.

Ποια είναι η πρόταση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Η πρόταση ακαδημαϊκής ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εξειδικεύεται ως εξής:

Ι. Ιδρύεται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μια νέα Σχολή:

Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών (ΛΑΡΙΣΑ)

ΙΙ. Ιδρύονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το 2018 και τίθενται σε λειτουργία το ακαδημαϊκό έτος 2019-20 τα εξής νέα 14 Τμήματα:

Τμήμα Πολιτισμού και Δημιουργικών Βιομηχανιών, ΒΟΛΟΣ

Τμήμα Γλωσσών και Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας, ΒΟΛΟΣ

Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής, ΛΑΡΙΣΑ

Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, ΛΑΡΙΣΑ

Τμήμα Γεωργικών και Κτηνοτροφικών Τεχνολογιών, ΛΑΡΙΣΑ

Τμήμα Δημόσιας Υγείας, ΛΑΡΙΣΑ

Τμήμα Νοσηλευτικής, ΛΑΡΙΣΑ

Τμήμα Επιστημών Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ΛΑΡΙΣΑ

Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, ΛΑΡΙΣΑ

Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων, ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Τμήμα Διαχείρισης Φυσικών Πόρων και Βιοοικονομίας, ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Τμήμα Φυσικοθεραπείας, ΛΑΜΙΑ

Τμήμα Φυσικής, ΛΑΜΙΑ

Τμήμα Επιστήμης των Υλικών, ΛΑΜΙΑ

Με εξαίρεση τα δύο νέα Τμήματα στο Βόλο τα οποία θα στελεχωθούν από νέες θέσεις ΔΕΠ, τα υπόλοιπα Τμήματα θα αξιοποιήσουν σε σημαντικό βαθμό το υφιστάμενο επιστημονικό προσωπικό των ΤΕΙ, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να κατευθυνθεί προς αυτά ανάλογα με την ειδικότητα του.

ΙΙΙ. Ιδρύονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το 2018 και τίθενται σε λειτουργία το ακαδημαϊκό έτος 2019-20 το Κέντρο Έρευνας Καινοτομίας και Ανάπτυξης «ΙΑΣΩΝ», το οποίο διαθέτει τα παρακάτω Ινστιτούτα τα οποία αναπτύσσουν την ερευνητική τους δραστηριότητα στις υποδομές του ΠΘ :

Ινστιτούτο Καινοτομίας και Ανάπτυξης

Ινστιτούτο Ασιατικών και Ανατολικών Σπουδών

Ινστιτούτο Ψηφιακού Πολιτισμού και Τεχνολογιών Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης

Ινστιτούτο Ευφυούς Παραγωγής

Ινστιτούτο Βιοιατρικής Έρευνας και Τεχνολογίας

Ινστιτούτο Νευροεπιστημών

Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων

Ινστιτούτο Κινησιολογίας

Ινστιτούτο Νανοτεχνολογίας

  1. Εντάσσονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ο Φορέας Διαχείρισης του Θαλασσίου Πάρκου Αλοννήσου και Βορείων Σποράδων και ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης Κάρλας για τον καλύτερο συντονισμό του ερευνητικού και του διοικητικού έργου και την πιο άμεση στήριξή τους από τις επιστημονικές ομάδες του Πανεπιστημίου.
  2. Ιδρύεται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τίθεται σε λειτουργία το Ακαδημαϊκό έτος 2019-20 το Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης το οποίο προσφέρει ενδεικτικά τα παρακάτω Διετή Προγράμματα Εκπαίδευσης σε αποφοίτους Λυκείου με απευθείας εισαγωγή χωρίς κατατακτήριες εξετάσεις:

Βόλος

Ελαιοκομίας και Ελαιουργίας, Τουριστικών επαγγελμάτων, Ξεναγών, Σχεδιαστών και Γραφιστικής, Τεχνικών Ηλεκτρολογίας, Τεχνικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Εργοδηγών Τεχνικών Έργων, Συντήρησης έργων τέχνης.

Λάρισα

Τεχνικών Γεωργίας Ακριβείας, Γαλακτοκομίας Τυροκομίας, Τεχνικών Ιατρικών Εργαστηρίων, Τεχνικών Ηλεκτρολογίας, Τεχνικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Εργοδηγών Τεχνικών Έργων, Τεχνικών Εικονοληψίας και Ηχοληψίας.

Καρδίτσα

Τεχνικών Γεωργίας Ακριβείας, Γαλακτοκομίας Τυροκομίας, Συσκευασίας και Συντήρησης Τροφίμων, Κατεργασίας Ξύλου και Επίπλου, Ζωοτεχνίας.

Τρίκαλα

Τουριστικών επαγγελμάτων, Οδηγών Βουνού.

Λαμία

Φυσιοθεραπευτών, Τεχνικών Ηλεκτρολογίας, Τεχνικών Μηχανολογίας, Τεχνικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.

Στη νέα φάση της ανάπτυξής του, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας περιλαμβάνει 7 Σχολές και 32 Τμήματα σε πέντε Πόλεις της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας . Περιλαμβάνει επίσης 9 Ερευνητικά Ινστιτούτα, 2 Φορείς Διαχείρισης, μια Σχολή Δια Βίου Μάθησης και ένα Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης με μεγάλο αριθμό Διετών Προγραμμάτων Σπουδών σε όλες τις πόλεις. Με τη νέα του δομή, παρέχει εκπαίδευση σε σύγχρονα αντικείμενα σπουδών που καλύπτουν ανάγκες της Περιφέρειας και της Χώρας, εξασφαλίζει μια πιο αποτελεσματική αξιοποίηση των υφιστάμενων ερευνητικών και εκπαιδευτικών υποδομών, διασφαλίζει την ύπαρξη κρίσιμων μεγεθών στην εκπαίδευση και την έρευνα, καθώς και επιστημονικών συνεργειών και συνθηκών βιωσιμότητας και αριστείας. Καινοτομεί, με την ένταξη των διάσπαρτων ερευνητικών δομών της Θεσσαλίας στο Πανεπιστήμιο και την αξιοποίηση του ερευνητικού δυναμικού τους στην εκπαίδευση και την έρευνα, καθώς και με την ίδρυση της Σχολής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης σε όλες τις πόλεις.

Με δεδομένο ότι τα 20 Τμήματα ΤΕΙ στις πόλεις που λειτουργεί το ΠΘ διακόπτουν τη λειτουργία τους, γίνεται φανερό ότι η στρατηγική ανάπτυξης του ΠΘ οδηγεί σε αναβάθμιση του ακαδημαϊκού συστήματος της περιφέρειας, σε καλύτερη αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών και του ανθρώπινου δυναμικού και την καλύτερη αξιοποίηση των δημόσιων πόρων που διατίθενται για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Στοιχεία της πρότασης του ΤΕΙ Θεσσαλίας

Από το ΤΕΙ Θεσσαλίας προτείνεται η παρακάτω γεωγραφική κατανομή των τμημάτων σύμφωνα με τον πίνακα:

Στις σχολές που αναφέρονται ως τετραετούς φοίτησης για την Λάρισα αφορούν σπουδές χωρίς μάστερ. Όμως αυτό στην τελική διαμόρφωση των προτάσεων είναι κάτι που μπορεί ν’ αλλάξει.

Τι προτείνεται για το πλαίσιο λειτουργίας

Με βάση το πλαίσιο αυτό, το παρόν σχέδιο περιλαμβάνει τις προτάσεις και τον στρατηγικό σχεδιασμό του ΤΕΙ, σε ότι αφορά:

  1. Τα Προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών.

Περιλαμβάνει τα προτεινόμενα Προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών σε επίπεδο bachelor ανά Σχολή

  1. Τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών

Περιλαμβάνει (α) τα ήδη λειτουργούντα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών και (α) τα νέα προτεινόμενα δωρεάν φοίτησης Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών ανά Σχολή

  1. Τα Προγράμματα Διετούς Φοίτησης

Περιλαμβάνει τα προτεινόμενα Προγράμματα Διετούς ή Μονοετούς Εκπαίδευσης ανά Σχολή

  1. Τα Προγράμματα Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας

Περιλαμβάνει τα προτεινόμενα Προγράμματα Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας, τα οποία προγραμματίζεται να αναπτυχθούν από το ΤΕΙ, ανά Σχολή.

  1. Τα Προγράμματα Ερευνητικής και Αναπτυξιακής Συνεργασίας

Περιλαμβάνει τα προτεινόμενα Προγράμματα διαρκούς ερευνητικής και αναπτυξιακής συνεργασίας με κοινωνικούς φορείς και επιχειρήσεις ανά Σχολή.

  1. Το Ερευνητικό Κέντρο ΤΕΙ Θεσσαλίας

Αναφέρεται στην ίδρυση και οργάνωση του Ερευνητικού Κέντρου του ΤΕΙ Θεσσαλίας που θα ενσωματωθεί στο ενιαίο ΑΕΙ μετά τη συγχώνευση.

  1. Το Κέντρο Καινοτομίας και Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας

Αναφέρεται στην ίδρυση ενός Κέντρου υποστήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στο ΤΕΙ Θεσσαλίας, το οποίο θα λειτουργεί υπό την αιγίδα του Οργανισμού Διαχείρισης Περιουσίας του Ιδρύματος (ή του ενιαίου ΑΕΙ μετά τις συνενώσεις).

Πηγή: Εφημερίδα LARISSANET

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου