ΛΑΡΙΣΑ

Τσακαλώτος από τη Λάρισα: «Έρχεται μείωση φόρων ύψους 3,5 δισ. ευρώ»

τσακαλώτος-από-τη-λάρισα-έρχεται-μεί-72869

Το πλαίσιο της εξόδου της χώρας από το τρέχον πρόγραμμα σκιαγράφησε στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Λάρισα ο υπουργός οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος το οποίο θα φέρει και μείωση φόρων. «Το μεσοπρόθεσμο που επεξεργαζόμαστε θα φέρει μείωση ύψους 3,5 δισ. ευρώ», σημείωσε. Αυτή η μείωση ανέφερε ότι μπορεί να γίνει στους αυτοαπασχολούμενους αλλά και σε άλλες κοινωνικές ομάδες οι οποίες βίωσαν και συνεχίζουν να βιώνουν την κρίση.

Οι μειώσεις αυτές σύμφωνα με το υπουργό θα υλοποιηθούν από το 2020 έως και το 2022. Το σχέδιο ανάπτυξης που θα καταθέσει η κυβέρνηση θα είναι έτοιμο τον Απρίλιο και θα τεθεί προς διαβούλευση. Αλλά ξεκαθάρισε ότι η επόμενη ημέρα θα είναι μια περίοδος με λιγότερη επιτήρηση, χωρίς πιστοληπτική γραμμή (την οποία δεν θέλουν ούτε οι θεσμοί), αλλά και με οικονομικό «μαξιλαράκι» ασφάλειας που θα βοηθήσει στην έξοδο στις αγορές.

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη που ήδη άρχισε να καταγράφεται σε αριθμούς αλλά και στην επόμενη ημέρα μετά τα μνημόνια ο υπουργός υπογράμμισε ότι « η ανάπτυξη θα πρέπει να περιλαμβάνει εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που επλήγησαν από την κρίση. Την επόμενη μέρα πρέπει να πάμε σε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης και να μην επιστρέψουμε σε αυτό που μας έφερε στη κρίση».
Μιλώντας για τη φορολογία ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι η Ελλάδα σε επίπεδο φορολόγησης βρίσκεται στο μέσο όρο της Ε.Ε. «Σαφώς υπάρχουν τάξεις και ομάδες που υπεροφορολογούνται αλλά όσο καταπολεμάμε την φοροδιαφυγή θα πέφτει η φορολόγηση». Ξεκαθάρισε ότι δεν θα έρθει νωρίτερα η μείωση του αφορολογήτου καθώς δεν υπάρχει καμιά συζήτηση αυτού του είδους με τους θεσμούς αλλά δεν συνηγορούν σε κάτι τέτοιο και οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας.

Αναφορικά για το πότε θα νιώσει η αγορά την ανάκαμψη σημείωσε ότι «όλα δείχνουν ότι υπάρχει καλυτέρευση. Θα θέλαμε να είναι πιο γρήγορη η ανάκαμψη». Για τα χρέη των Ελλήνων στη εφορία παρατήρησε ότι τα περισσότερα τα χρωστάνε λίγοι. «Οι πολλοί χρωστάνε μικρά ποσά. Φανταστείτε ότι 23 ΑΦΜ οφείλουν 30 δις. Δηλαδή το 1/3 του χρέους», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Για το εάν το ΔΝΤ θα μείνει ή όχι την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα φαίνεται να μην έχει αποφασιστεί και παρατήρησε εύστοχα ότι «μας βοηθά για το χρέος αλλά αλλού καθώς έχει μια πιο φιλελεύθερη άποψη μας δημιουργεί προβλήματα». Για το χρέος σημείωσε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και στις 21 Ιουνίου θα συζητηθεί σε συνολικό επίπεδο το θέμα μαζί με το σχέδιο για απομείωση με ρήτρα ανάπτυξης που είχε παρουσιάσει η Γαλλική πλευρά.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο των εκλογών τάχθηκε υπέρ της ολοκλήρωσης της τετραετίας. Δεσμεύτηκε να δει ξανά την τοποθέτηση των POS στα κυλικεία των σχολείων. Για το Μακεδονικό είπε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί λύση αλλά δεν είναι απόλυτα στο χέρι της. Μάλιστα ξεκαθάρισε ότι αυτή η λύση θα βοηθήσει την Θεσσαλονίκη να γίνει το κέντρο των Βαλκανίων.

Για τους πλειστηριασμούς τόνισε ότι προστατεύεται η Α’ κατοικία και μετά το 2018. «Οι πλειστηριασμοί λειτουργούν ως μέσο πίεσης για τους κακοπληρωτές», κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος.

[larissanet.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου