Την απόφασή του να κατατεθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα τιμολόγια αξίας 270.000 ευρώ, τα οποία αφορούν προμήθειες υλικών και εργασίες, η πλειοψηφία των οποίων φέρουν την υπογραφή του πρώην Αντιδημάρχου Ελασσόνας κ. Ι. Δραγατσίκη, ενώ τα υπόλοιπα συνοδεύονται από υπηρεσιακά σημειώματα τα οποία φέρουν την ίδια υπογραφή, γνωστοποίησε στο Δημοτικό Συμβούλιο, από το οποίο ζήτησε και την πολιτική συναίνεση, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Ευαγγέλου. Το σύνολο των τιμολογίων υπεγράφησαν στις 29 Αυγούστου 2014, δυο μέρες δηλαδή πριν την ανάληψη των καθηκόντων της παρούσας δημοτικής αρχής και μάλιστα χωρίς να γνωρίζουν τίποτα οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Ελασσόνας.

Πιο αναλυτικά ο κ. Ευαγγέλου υποστήριξε:

Εδώ και αρκετό καιρό, όπως έχω υποστηρίξει και στο παρελθόν μέσα στην αίθουσα αυτή, η Δημοτική Αρχή έρχεται συνεχώς αντιμέτωπη με «εκπλήξεις» όσον αφορά τιμολόγια και υποχρεώσεις, οι οποίες προστίθενται συνεχώς στις παλαιότερες, πράγμα που δυσκολεύει τον προγραμματισμό και το έργο μας.

Αυτό είχε ως συνέπεια στο παρελθόν να δημιουργηθούν εντάσεις, ανάμεσα στις παρατάξεις του ΔΣ, και να γίνεται προσπάθεια επίρριψης ευθυνών εκατέρωθεν.

Τις τελευταίες μέρες μάλιστα, είδαν το φως της δημοσιότητας ρεπορτάζ τα οποία έκαναν λόγο για κατασχετήρια στον Δήμο Ελασσόνας τα οποία μάλιστα, όπως λένε, «απειλούν και την βιωσιμότητά του». Είχα αποφασίσει από καιρό, πριν προσφύγω στη δικαιοσύνη, να ενημερώσω το σώμα για την κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώνεται, και να ζητήσω τη συναίνεσή του, για ένα θέμα που είναι αρκετά σοβαρό.

Επιτρέψτε μου όμως εξ αρχής να δηλώσω πως ο Δήμος Ελασσόνας δεν πρόκειται να «κλείσει», όσο κι αν αυτό θέλουν και επιδιώκουν, με την τακτική τους, κάποιοι.

Η παρουσία μου αυτό το διασφαλίζει.

Επί του προκειμένου τώρα:

Πράγματι, κοινοποιήθηκαν στις 28 Φεβρουαρίου και στις 5 Μαρτίου 2018 δύο διαταγές πληρωμής. Η πρώτη από την εταιρεία Χρήστος Μίχος και σια ΟΕ για ποσό 75116,75 ευρώ, όπου με τους τόκους και τα δικαστικά έξοδα έφθασε τις 94.202,86 ευρώ και η δεύτερη από την εταιρεία Νικόλοας Μίχος και σια ΕΤΕ., ποσού 195.531,87 ευρώ, με τους τόκους και τα δικαστικά έξοδα ανήλθε σε 244.092,34 ευρώ. Για τα ποσά αυτά η εταιρεία προχώρησε σε κατάσχεση εις χείρας των τραπεζών και έχει δεσμεύσει τα ποσά αυτά. Ο Δήμος Ελασσόνας έχει προχωρήσει σε όλες τις προβλεπόμενες νομικές ενέργειες και αναμένουμε τα αποτελέσματα.

Κάνω αναφορά σε αυτές τις δύο μόνο διαταγές πληρωμής και όχι σε άλλες αποφάσεις ή απαιτήσεις τρίτων, γιατί αυτές έχουν μια ιδιαιτερότητα: Πρόκειται για τιμολόγια και για δελτία αποστολής ή σε άλλες περιπτώσεις για υπηρεσιακά σημειώματα, που αφορούν εργασίες και προμήθειες υλικών για τις οποίες η υπηρεσία έχει άγνοια, και τα οποία (ΣΤΗΝ ΜΙΑ ΔΙΑΤΑΓΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΩΝ 94.202,86 ΕΥΡΩ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΥΣ) φέρουν στην θέση του παραλήπτη το όνομα του πρώην Αντιδημάρχου Δραγατσίκη.

Σημαντική λεπτομέρεια: τα τιμολόγια αυτά εκδόθηκαν και παραλήφθηκαν στις 29-08-2014, τρεις μόλις ημέρες πριν αναλάβουμε καθήκοντα. Το εάν είναι νόμιμη η παραλαβή των συγκεκριμένων τιμολογίων από έναν αντιδήμαρχο για εργασίες και προμήθειες υλικών για τις οποίες η υπηρεσία έχει άγνοια, δεν είμαι αρμόδιος να το κρίνω εγώ αλλά η δικαιοσύνη.

Τα συγκεκριμένα τιμολόγια και όλα τα αποδεικτικά υλικά, αύριο θα κατατεθούν στον Εισαγγελέα, ο οποίος είναι και ο μόνος αρμόδιος για να κρίνει τη νομιμότητά τους, καθώς και την ενδεχόμενη ευθύνη όσων τα υπέγραψαν. Η απόφασή μου είναι οριστική και αμετάκλητη. Ζητώ όμως και τη συναίνεση του Σώματος, για καθαρά πολιτικούς λόγους, ώστε να προβώ στην ενέργεια αυτή.

Επίσης, δοθείσης της ευκαιρίας, επιτρέψτε μου μια τελευταία δήλωση:

Η συγκεκριμένη ιστορία, με τα εν λόγω τιμολόγια, δεν αποτελεί παρά έναν μόνο κρίκο στην αλυσίδα με την οποία θέλουν κάποιοι να «δέσουν» τη σημερινή δημοτική αρχή, προκαλώντας πρόβλημα στη λειτουργία του δήμου. Δεν εξυπηρετούμε τα συμφέροντά τους και έχουν επιλέξει τον δρόμο αυτό. Δεν αναφέρομαι σε καμία δημοτική παράταξη, πόσο μάλλον στους επικεφαλής των παρατάξεων, από τους οποίους περιμένω να στηρίξουν την απόφασή μου και να βγουν όλα στο φως.

Τα ποσά που διεκδικούνται είναι μεγάλα. Η εντολή που έλαβα από τους πολίτες της Ελασσόνας είναι να προασπίσω τα συμφέροντα του Δήμου. Και αυτό θα πράξω, ανεξαρτήτως προσωπικού τιμήματος. Όλα θα βγουν στο φως, αναλαμβάνοντας κι εγώ την ευθύνη που, ενδεχομένως μου αναλογεί, όσον αφορά τις επιλογές μου συνεργατών ή την πίστη μου πως κάποια πράγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν χωρίς να έρθουμε σε σύγκρουση. Ωστόσο, δηλώνω ενώπιον σας, πως είμαι αποφασισμένος να μην κάνω πίσω.

Τον λόγο έχει πλέον η ελληνική δικαιοσύνη.

Πηγή: Ελευθερία