ΛΑΡΙΣΑ

Υπό διπλό κλοιό ο διαγωνισμός για την Πανεπιστημιούπολη

υπό-διπλό-κλοιό-ο-διαγωνισμός-για-την-π-370781

Υπό διπλό κλοιό, αντιεξουσιαστών και ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, που ήταν παραταγμένοι σε αντίπαλα στρατόπεδα, έξω και μέσα από το κτίριο αντίστοιχα, στην έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα, ολοκληρώθηκε χθες ο διαγωνισμός του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την κατεδάφιση των εγκαταλελειμμένων κτιρίων στην περιοχή των Παλαιών στον Βόλο. Η κατεδάφιση των κτιρίων, έργο για το οποίο ο ανάδοχος θα ανακοινωθεί εντός των ημερών, ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για ένα έργο 55 εκατ. ευρώ, που αφορά στην κατασκευή των δύο νέων κτιριακών συγκροτημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής, που θα στεγάσουν τα τμήματα των Πολιτικών Μηχανικών και των Μηχανολόγων Μηχανικών.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Δεκαέξι ημέρες μετά τη διακοπή του διαγωνισμού, στο τμήμα τεχνικών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο, όπου εισέβαλαν μέλη της κατάληψης Τερμίτα, ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε.

Η μεταφορά του διαγωνισμού από τον Βόλο στη Λάρισα κρίθηκε αναγκαία μετά τα επεισόδια της 18ης Ιουλίου, τόσο στα γραφεία των τεχνικών υπηρεσιών του Π.Θ. και αργότερα στο τμήμα του Πρωτοκόλλου, στη διάρκεια των οποίων μάλιστα τραυματίστηκε και μία υπάλληλος. Ακολούθησε διαμαρτυρία στη διάρκεια ορκωμοσίας παιδαγωγικού τμήματος, επιθέσεις στα γραφεία τουλάχιστον έξι εργοληπτών δημοσίων έργων που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, που αναγκάστηκαν να αποσύρουν τις προσφορές τους, υπό το φόβο ότι θα γίνουν στόχος αντιεξουσιαστών.

Χθες το πρωί, το κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας βρέθηκε υπό διπλό κλοιό. Έξω από το προαύλιο ήταν συγκεντρωμένοι περίπου 50 αντιεξουασιαστές τόσο από την κατάληψη Τερμίτα από τον Βόλο, που αντιδρούν στην κατεδάφιση των κτιρίων όπου έχουν στεγάσει τις δράσεις τους, όσο και από την κατάληψη Ντουγρού από τη Λάρισα, που δήλωσαν την αλληλεγγύη τους. Μέσα από το προαύλιο, τα μέτρα ήταν δρακόντεια, με ισχυρές δυνάμεις των ματ να είναι παραταγμένες για να διαφυλάξουν τη διαδικασία του διαγωνισμού.

Αντιεξουσιαστές ανάρτησαν πανό και επί δύο και πλέον ώρες φώναζαν συνθήματα υπέρ των καταλήψεων. Ανάμεσα στα συνθήματα και απειλές κατά μελών της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ήταν ότι θα τους «στείλουν στην εντατική».

Πέρα από το έκρυθμο κλίμα που επικράτησε, δεν σημειώθηκε κανένα παρατράγουδο και οι αντιεξουσιαστές αποχώρησαν. Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με την κατάθεση των φακέλων και το άνοιγμα των προσφορών, και εντός των ημερών αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση του αναδόχου που θα αναλάβει τις εργασίες κατεδάφισης των κτιρίων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου