ΛΑΡΙΣΑ

Νέος εξοπλισμός για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας

νέος-εξοπλισμός-για-το-πανεπιστημιακ-405058

Νέο εξοπλισμό αποκτά το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας συνολικού προϋπολογισμού 1,3 εκατ. ευρώ, μετά από έγκριση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού. Συγκεκριμένα εντάσσονται στο ΕΣΠΑ / Π.Ε.Π. Θεσσαλίας 2014-2020, και συγκριμένα στον Άξονα Προτεραιότητας 2.β «Υποδομές Στήριξης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού» τα έργα «Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τα χειρουργεία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας» και «Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για την Αναισθησιολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας» προϋπολογισμού 651.000 € και 641.200 € αντίστοιχα.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός: «Σε μια δύσκολη στιγμή για την χώρα, εξοπλίζουμε με νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας. Ως αιρετή Περιφέρεια στοχεύουμε στην αναβάθμιση της ποιότητας της δημόσιας υγείας, καθώς ο άνθρωπος είναι η αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά μας. Με τα νέα μηχανήματα βελτιώνουμε την ποιότητα υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες και συντελούμε στην αρτιότερη λειτουργία των τμημάτων του νοσοκομείου. Επιθυμούμε το σύστημα δημόσιας υγείας στη Θεσσαλία να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες ολοκληρωμένης φροντίδας προς το κοινωνικό σύνολο. Η ευθύνη του νοσοκομείου είναι πλέον να τρέξει γρήγορα τις διαδικασίες για την εγκατάσταση του εξοπλισμού αλλά και την προμήθεια του υπόλοιπου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού».

Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Θεσσαλίας, υπογράφηκαν από τον Περιφερειάρχη, οι αποφάσεις ένταξης των έργων στο Π.Ε.Π. Θεσσαλίας 2014 – 2020 με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Δικαιούχος των έργων είναι το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ

Το πρώτο έργο «Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τα χειρουργεία του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας» αφορά στην προμήθεια νέου και σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για την κάλυψη χρόνιων αναγκών των Χειρουργείων του Νοσοκομείου. Πρόκειται για προβολείς χειρουργείου τεχνολογίας LED, χειρουργικές τράπεζες γενικής χειρουργικής με τον εξοπλισμό τους, χειρουργικές διαθερμίες, πλυντήριο υποδημάτων χειρουργείου, φορεία μεταφοράς ασθενών, τραπέζια εργαλειοδότησης, στεγνωτήριο χειρουργικών εργαλείων και πλυντήρια χειρουργικών εργαλείων. Λόγω της παλαιότητας του εξοπλισμού των χειρουργείων (οι χειρουργικές τράπεζες, οι προβολείς χειρουργείου και οι χειρουργικές διαθερμίες λειτουργούν από το 1999) αλλά και της παύσης υποστήριξής του από τους κατασκευαστικούς οίκους, όποιες βλάβες παρουσιαστούν σε αυτόν τον εξοπλισμό είναι δύσκολο να επισκευαστούν με αποτέλεσμα να υπάρχει σταδιακή απόσυρση μηχανημάτων. Η απόσυρση μηχανημάτων συνεπάγεται τη συρρίκνωση του αριθμού των διαθέσιμων χειρουργικών αιθουσών και οδηγεί στην αύξηση των λιστών αναμονής των ασθενών που απαιτούν χειρουργική επέμβαση. Με την προμήθεια του υπόψη εξοπλισμού, εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία των Χειρουργείων. Η αποδοτική και συνεχής λειτουργία τους είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία συνολικά του Νοσοκομείου και για την εξυπηρέτηση των πολιτών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Το δεύτερο έργο «Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για την Αναισθησιολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας» αφορά στην προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για την Αναισθησιολογική Κλινική του Π.Γ.Ν. Λάρισας, κυρίως για την κάλυψη νέων αναγκών αλλά και για την αντικατάσταση εξοπλισμού πεπαλαιωμένης τεχνολογίας. Συγκεκριμένα προβλέπεται να αντικατασταθούν αναισθησιολογικά μηχανήματα, μόνιτορ αιμοδυναμικής παρακολούθησης και ένας απινιδωτής, με νέα σύγχρονης τεχνολογίας μηχανήματα, καθώς τα υπάρχοντα έχουν εγκατασταθεί από το 1998 και βρίσκονται εκτός υποστήριξης με αποτέλεσμα ήδη κάποια εξ’ αυτών να μη λειτουργούν λόγω αδυναμίας αποκατάστασης των βλαβών που έχουν παρουσιαστεί. Νέα ανάγκη αποτελεί ένα φορητό μόνιτορ αιμοδυναμικής παρακολούθησης και ένα εύκαμπτο ινοπτικό βρογχοσκόπιο. Η προμήθεια του υπόψη εξοπλισμού αποσκοπεί στην κάλυψη χρόνιων αναγκών της Αναισθησιολογικής Κλινικής αλλά και τη σημαντική διευκόλυνση της λειτουργίας των χειρουργείων, καθώς η λειτουργία των χειρουργείων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την συγκεκριμένη κλινική. Με την προμήθεια των υπόψη μηχανημάτων και την αντικατάσταση αυτών που χρησιμοποιούνται στα χειρουργεία για περίπου 20 χρόνια, αναμένεται η απρόσκοπτη λειτουργία της Αναισθησιολογικής Κλινικής και κατ’ επέκταση των χειρουργείων του Νοσοκομείου για τα επόμενα τουλάχιστον 10 χρόνια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου