ΛΑΡΙΣΑ

Υπό «κατάρρευση» το Πανεπιστημιακό της Λάρισας. Τέλος τα χειρουργεία

υπό-κατάρρευση-το-πανεπιστημιακό-τ-435985

Εκτός λειτουργίας τίθεται πρακτικά το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας καθώς την ερχόμενη Δευτέρα δεν θα γίνουν ούτε προγραμματισμένα χειρουργεία, ούτε έκτακτα που θα προκύψουν λόγω της εφημερίας του. Στο νοσοκομείο μπορεί να ανακύπτουν καθημερινά αμέτρητα προβλήματα σε όλα τα επίπεδα, με ελλείψεις υλικών ακόμη και των πιο βασικών, με περιορισμένο προσωπικό σε όλους τους τομείς, με καίριες βλάβες στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, όλα ως απότοκο της ελλιπούς χρηματοδότησης και του συμπιεσμένου προϋπολογισμού. Ο ίδιος ο διοικητής Παν. Νάνος προέβλεψε ότι με τις συγκεκριμένες πιστώσεις το νοσοκομείο δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει μετά τον Σεπτέμβριο, ωστόσο η «βόμβα» έσκασε πολύ νωρίτερα.

Η καθηγήτρια Ελένη Αρναούτογλου, διευθύντρια Αναισθησιολογικού, ενημέρωσε χθες εγγράφως τη διοίκηση και τις κλινικές του νοσοκομείου ότι από την ερχόμενη Δευτέρα 12 Ιουνίου δεν θα υπάρχει αναισθησιολογική κάλυψη στα χειρουργεία, τα οποία προφανώς δεν θα εκτελούνται. Οι αναισθησιολόγοι παύουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους μη αναλαμβάνοντας το ρίσκο απέναντι στους ασθενείς, επειδή ο ιατρικός εξοπλισμός για τις αναισθησίες παραμένει ασυντήρητος καθώς δεν υπάρχουν χρήματα για να πληρωθεί το σέρβις των μηχανημάτων. Κατά πληροφορίες πρόκειται για το …υπέρογκο ποσό των 4.000 ευρώ+ΦΠΑ.

Η ακραία αυτή εξέλιξη ανοίγει το κουτί της Πανδώρας με τα κραυγαλέα προβλήματα που ταλανίζουν το Πανεπιστημιακό, το οποίο καλείται να λειτουργήσει φέτος με τον χαμηλότερο προϋπολογισμό που είχε ποτέ. Σύμφωνα με πληροφορίες, για το ζήτημα έχει ενημερωθεί προσωπικά ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, από τη βουλευτή Λάρισας του ΣΥ- ΡΙΖΑ Άννα Βαγενά. Και έχει ζητήσει έγγραφη πληροφόρηση για την κατάσταση από τον υπουργό Υγείας Α. Ξανθό.

Στο μεταξύ, ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας συντασσόμενος με τους γιατρούς του Πανεπιστημιακού, που κατήγγειλαν τις πρωτοφανείς δυσκολίες που περνάει το νοσοκομείο, προτείνει ευρεία σύσκεψη φορέων υπό τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, το συντομότερο δυνατόν, με στόχο τη διεκδίκηση λύσεων προς την κατεύθυνση ομαλοποίησης της κατάστασης. Για σήμερα πάντως έχει προγραμματιστεί σύσκεψη των διοικητών της 5ης ΥΠΕ και του Πανεπιστημιακού Ν. Αντωνίου και Π. Νάνου με τις προέδρους των συλλόγων γιατρών ΔΕΠ και ΕΣΥ Ευτυχία Καψαλάκη και Γεωργία Παπαδάμου και τις διοικήσεις τους.

Πηγή: Ελευθερία

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου