ΛΑΡΙΣΑ

Τέρμα οι επεμβάσεις εκτός νοσοκομείου για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς

τέρμα-οι-επεμβάσεις-εκτός-νοσοκομείο-567781

Η πρόθεση του Υπουργείου Υγείας, σε συνεννόηση με το συναρμόδιο Υπουργείο Παιδείας, να προχωρήσει στην αλλαγή των εργασιακών σχέσεων των πανεπιστημιακών γιατρών, ώστε να γίνουν πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΕΣΥ,

έχει ανοίξει ένα νέο κύκλο συζητήσεων και αντιπαραθέσεων στους κόλπους της υγειονομικής κοινότητας.

Όπως έγινε γνωστό τις προηγούμενες μέρες, στο υπό διαμόρφωση σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για την αναδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο αυτό το διάστημα βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς και αναμένεται να είναι έτοιμο για να κατατεθεί στη Βουλή τον επόμενο μήνα, υπάρχει ρύθμιση που τροποποιεί το σημερινό καθεστώς εργασίας των πανεπιστημιακών γιατρών.

Η εξέλιξη αυτή βασίζεται σε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία η παράλληλη απασχόληση των πανεπιστημιακών γιατρών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, είναι παράνομη.

Η επίμαχη – τελευταία – παράγραφος στο υπό διαμόρφωση σχέδιο νόμου για το νέο πλαίσιο οργάνωσης τόσο των νοσοκομείων του ΕΣΥ, όσο και των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων, αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής: «Διάταξη για τις εργασιακές σχέσεις (πιθανότατα αποκλειστικής αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας : «η εργασιακή σχέση των μελών ΔΕΠ είναι αυτή της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και διέπεται από τις σχετικές διατάξεις του κώδικα δημοσίων υπαλλήλων.

Η διάταξη αυτή έχει ισχύ για όλα τα μέλη ΔΕΠ που διορίζονται για πρώτη φορά σε πανεπιστημιακό ίδρυμα ή ΑΤΕΙ μετά τη δημοσίευση του παρόντος».

(Εναλλακτική διατύπωση: «η διάταξη τίθεται σε ισχύ για τα υπηρετούντα και νεοδιοριζόμενα μέλη ΔΕΠ από 1/1/2018»).

Σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένει ακόμα ανοιχτό το ενδεχόμενο, η ρύθμιση να μην αφορά μόνο τα νεοδιοριζόμενα μέλη ΔΕΠ, αλλά και τα ήδη υπάρχοντα.

Αναφέρεται επίσης ότι – για να «χρυσώσουν το χάπι» – θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους πανεπιστημιακούς επιλέξουν να κλείσουν τα ιατρεία τους να στελεχώσουν τα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων, τα οποία λειτουργούν, όπως είναι γνωστό, με αμοιβή.

ΠΗΓΗ: Ελευθερία

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου