ΛΑΡΙΣΑ

Μια κουνιάδα, η νύφη της και ανάμεσά τους… 5.000 χρυσές λίρες

μια-κουνιάδα-η-νύφη-της-και-ανάμεσά-του-685799

Τραπεζικές θυρίδες, χαμένα κλειδιά και… πολλές χρυσές λίρες Αγγλίας.

Στοιχεία αρκετά για να γίνει ιδιαίτερα σιωπηλή η αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας, αφού το ενδιαφέρον του ακροατηρίου παρέμεινε μέχρι το τέλος αμείωτο. Η υπόθεση εκτυλίχθηκε σε χωριό της πεδινής Θεσσαλίας και σ΄αυτή εμπλέκονται πρόσωπα μιας οικογένειας. Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο τιμώρησε την κατηγορούμενη με 4 χρόνια φυλάκισης καθώς την έκρινε ένοχη για απόπειρα απάτης.

Όλα ξεκίνησαν πριν από 23 χρόνια όταν ένας γιατρός, ανύπαντρος τότε, αποφασίζει να μισθώσει μια τραπεζική θυρίδα για να βάλει μέσα αντικείμενα αξίας. Παίρνει δύο κλειδιά τα οποία διατηρεί πάντα και μόνο ο ίδιος. Όμως ορίζει ως πληρεξούσια την αδερφή του. Ένα χρόνο αργότερα παντρεύεται και με τη γυναίκα του αποκτούν ένα παιδί.

Μετά από πολλά χρόνια ο γιατρός περνάει μια σοβαρή περιπέτεια υγείας και χρειάζεται να νοσηλευτεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας. Λίγες ημέρες πριν τον θάνατό του και ενώ εκείνος νοσηλεύεται ευρισκόμενος σε κώμα, η αδερφή του πηγαίνει στην τράπεζα και καταθέτει δύο έγγραφα ως πληρεξούσια. Με το ένα δηλώνει πως χάθηκαν τα κλειδιά της θυρίδας και με το άλλο πως ο αδερφός της είναι καλά στην υγεία του…

Με αυτόν τον τρόπο ζητάει να ανοίξει μια καινούρια θυρίδα λίγα μόλις εκατοστά από την παλιά κάτι που έγινε δεκτό. Παρουσία υπαλλήλων της τράπεζας λοιπόν, όπως γίνεται σε περιπτώσεις διάρρηξης θυρίδας, ανοίγει η παλιά θυρίδα και μεταφέρεται το περιεχόμενο σε άλλη θυρίδα με τα δύο κλειδιά να τα παίρνει η ίδια.

Ο γιατρός φεύγει από τη ζωή και οι λίρες παρέμεναν στη θυρίδα. Το διάστημα εκείνο η ίδια επισκέπτεται ξανά την τράπεζα και ζητάει να ανοίξει τη θυρίδα. Η τράπεζα όμως της αρνείται καθώς με τον θάνατο έπαψε να ισχύει και το πληρεξούσιο. Νόμιμοι κληρονόμοι είναι πλέον η σύζυγός του θανόντος και φυσικά η κόρη του, που ζητάνε μέσω δικηγόρου και λαμβάνουν τα κλειδιά της θυρίδας.

Η σύζυγος όμως βρίσκει μέσα στη θυρίδα 1.760 λίρες Αγγλίας (σύμφωνα με υπολογισμούς ξεπερνάνε σε αξία το ποσό των 400.000 ευρώ) ενώ ισχυρίζεται πως υπήρχαν συνολικά 5.000 λίρες, κάτι όμως που δεν στοιχειοθετήθηκε επαρκώς.

Η αδερφή, κατόπιν έγκλισης της νύφης της, με παραπεμπτικό βούλευμα από το συμβούλιο Πλημμελειοδικών κάθισε στο εδώλιο κατηγορούμενη για απόπειρα απάτης κατ΄ εξακολούθηση. Πρώτον για το έγγραφο της απώλειας των κλειδιών και δεύτερον για το έγγραφο που παρουσίαζε ικανό τον αδερφό της ενώ εκείνος βρίσκονταν σε κώμα.

Κατά τη διάρκεια της απολογίας της η κατηγορούμενη είπε μεταξύ άλλων: «Ζούμε για ένα όνομα σ’ αυτήν τη μικρή κοινωνία κ. πρόεδρε. Ποτέ δεν θα έκανα κάτι τέτοιο», υπογραμμίζοντας πως δεν είχε σκοπό να πάρει τίποτα από τη θυρίδα.

Η εισαγγελέας της έδρας ανέφερε μεταξύ άλλων πως δεν προέκυψε σκοπός αφαίρεσης του περιεχομένου της θυρίδας προτείνοντας την απαλλαγή της κατηγορουμένης.

Η 70χρονη αδελφή του θανόντος κρίθηκε όμως ένοχη για απόπειρα απάτης και της επιβλήθηκε ποινής φυλάκισης 4 ετών, μετατρέψιμη σε 5 ευρώ ημερησίως και με την έφεση, την οποία κατέθεσε, να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

eleftheria.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου