ΛΑΡΙΣΑ

Βαριές ποινές σε 20άρηδες ληστές ηλικιωμένων

βαριές-ποινές-σε-20άρηδες-ληστές-ηλικιω-690434

«Άνοιξε μου, είμαι η Μαρία» φώναζε η γυναίκα της ομάδας ενώ οι άντρες «ορμούσαν» μόλις άνοιγε λίγο η πόρτα. Μέχρι και 12 χρόνια κάθειρξης επέβαλε το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας

Μια από τις περιπτώσεις που πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα και αφορούν στη σωματική βία που ασκείται σε ηλικιωμένους, με σκοπό την κλοπή χρημάτων και χρυσαφικών, κλήθηκε να εξετάσει το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας.

Στο εδώλιο βρίσκονταν 3 νεαροί (δύο 24χρονοι και ένας 18χρονος) και μια κοπέλα 19 ετών, που σε λίγες νύχτες (στην αρχή της φετινής χρονιάς) σκόρπισαν τον τρόμο σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, με στόχο να τους αρπάξουν μέρος από τις οικονομίες τους. Όλοι τους κρίθηκαν ένοχοι για τις πράξεις τους και τιμωρήθηκαν με ποινές που ξεκινούσαν από 4 χρόνια φυλάκισης και έφτασαν μέχρι και τα 12 χρόνια κάθειρξης.

Η ομάδα των τεσσάρων νεαρών δρούσε εκμεταλλευόμενη το περασμένο της ώρας αλλά και το γεγονός πως συνήθως τα θύματα ήταν μόνα τους στο σπίτι.

Τα μέλη της, χτυπούσαν τα κουδούνια και μόλις απαντούσε ο ένοικος, μιλούσε η 19χρονη λέγοντας κάτι με σκοπό να της ανοίξουν την πόρτα.

«Είμαι η Μαρία, άνοιξέ μου» είπε σε έναν παθόντα, ο οποίος – όπως περιέγραψε στην κατάθεσή του στο δικαστήριο- έτυχε να έχει συγγενικό πρόσωπο με το ίδιο όνομα, χωρίς ωστόσο να μοιάζει η φωνή. Παρ’ όλα αυτά άνοιξε για να δει ποια είναι. Μόλις άνοιγε η πόρτα έμπαιναν σπρώχνοντας και παρασέρνοντας όποιον βρισκόταν από πίσω.

Η λεία τους κυμαινόταν από λίγες δεκάδες ευρώ έως και 1300 ευρώ, αλλά άρπαξαν και κινητά τηλέφωνα όπως και χρυσαφικά.

Σε μια άλλη περίπτωση βρέθηκαν σε οικία 92χρονης, χτύπησαν το κουδούνι, μπήκαν μέσα και την ακινητοποίησαν για να της πάρουν 200 ευρώ. Όμως η γυναίκα φώναζε και κίνησε τις υποψίες των γειτόνων. Αυτοί ειδοποίησαν την αστυνομία που συνέλαβε τους δράστες.

OI ΠΟΙΝΕΣ

Ο 24χρονος κρίθηκε ένοχος για τις πράξεις των ληστειών και καταδικάστηκε σε 12 χρόνια κάθειρξη. Το δικαστήριο αποφάνθηκε όπως η έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη και έτσι ο καταδικασθείς οδηγήθηκε εκ νέου στη φυλακή. Ο δεύτερος 24χρονος κρίθηκε ένοχος για απλή συνέργεια σε κάποιες ληστείες και τιμωρήθηκε με ποινή φυλάκισης 4 ετών και 6 μηνών.

Η γυναίκα της παρέας, η 19χρονη κρίθηκε ένοχη για συναυτουργία και απλή συνέργεια στις ληστείες μόνο που της αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό. Αυτό κράτησε την ποινή της στα 7 χρόνια φυλάκισης, ενώ τέλος ο 18χρονος κρίθηκε ένοχος για την πράξη της ληστείας κατά συναυτουργία και τιμωρήθηκε με φυλάκιση 4 ετών. Για τους τρεις τελευταίους η ποινή μετατρέπεται προς 10 ευρώ ημερησίως ενώ το δικαστήριο αποφάνθηκε οι εφέσεις να έχουν αναστέλλουσα δύναμη αλλά παράλληλα τους επιβλήθηκαν και περιοριστικοί όροι.

Πηγή: Ελευθερία

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου