ΛΑΡΙΣΑ

Λαρισαία γιαγιά από 770 παίρνει πλέον σύνταξη μόνο 290 ευρώ

λαρισαία-γιαγιά-από-770-παίρνει-πλέον-σύ-707414

Το κράτος μπορεί να κάνει και λάθη, άνθρωποι άλλωστε εργάζονται στις υπηρεσίες του, ωστόσο έχει πάντα δίκιο. Κι αλίμονο σε όποιον βρεθεί μπλεγμένος.

Στις μυλόπετρες της γραφειοκρατίας συνθλίβεται η αξιοπρέπεια Λαρισαίας συνταξιούχου του ΙΚΑ, η οποία ξαφνικά και δίχως να φταίει σε κάτι καλείται να ζήσει με σύνταξη μόνο 290 ευρώ. Όχι ότι πριν, με τα 440 που έπαιρνε, τα περνούσε πλουσιοπάροχα. Μαζί με το ΕΚΑΣ βέβαια έφτανε στα 770 ευρώ, ποσό που φαντάζει τώρα δυσθεώρητο. Πάει όμως η εποχή των παχιών αγελάδων για τους μεγαλοσυνταξιούχους, τέρμα αυτά. Τώρα, η υπηρεσία ανακάλυψε δικό της λάθος και αποφάσισε να της παρακρατά χρήματα κάθε μήνα μέχρι να εξοφληθούν τα «αχρεωστήτως καταβληθέντα». Γερή να είναι δηλαδή, να φτάσει να ισοφαρίσει κάποτε την οφειλή που της φόρτωσαν χωρίς καμία δική της υπαιτιότητα.

Η ιστορία, που έχει συνταράξει τη Λαρισαία γιαγιά αλλά και την οικογένειά της φυσικά, ξεκίνησε όταν με τις τότε περικοπές της προηγούμενης κυβέρνησης, από 1 Ιανουαρίου 2014 της έκοψαν το ΕΚΑΣ και τα 230 ευρώ τον μήνα που λάμβανε μέσω του επιδόματος. Το δέχτηκε, τι θα μπορούσε να κάνει άλλωστε. Τον Μάιο του 2014, μια λαμπρή ημέρα που όμως αποδείχθηκε αποφράδα, την ενημέρωσαν εγγράφως από τη διοίκηση του ΙΚΑ ότι αυτόματα μετά από διεξαχθέντα έλεγχο αποδείχθηκε ότι κακώς της είχαν κόψει το ΕΚΑΣ. Και άρχισαν να της το καταβάλλουν ξανά, της πλήρωσαν και τα αναδρομικά για τους μήνες που είχαν μεσολαβήσει. Φυσικά και χάρηκαν όλοι στο σπίτι και τα παιδιά και τα εγγόνια της.

Τώρα, με την καινούργια κυβέρνηση και τις νέες περικοπές, εκτός από τις κρατήσεις 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ, άρχισαν να της παρακρατούν από τη σύνταξη και 38 ευρώ τον μήνα για το ΕΚΑΣ που καταβαλλόταν ως τον Ιούνιο και το οποίο το έχασε με την αυστηροποίηση των κριτηρίων. Και τι να κάνει, αυτό ισχύει για πολλούς ακόμη χαμηλοσυνταξιούχους. Πάει το ΕΚΑΣ, όσο κι αν οι υπουργοί επιμένουν ότι δεν μειώθηκαν οι συντάξεις.

Η κεραμίδα όμως ήταν άλλη για τη Λαρισαία συνταξιούχο. Νέος αυτόματος έλεγχος του ΙΚΑ έδειξε αυτή τη φορά ότι κακώς της καταβαλλόταν το ΕΚΑΣ που οι ίδιοι της το ξαναέδωσαν αφού της το είχαν κόψει επειδή είχαν διαπιστώσει πως είχαν κάνει λάθος. Λάθος, στο λάθος της υπηρεσίας κι ο λογαριασμός στην ανύποπτη συνταξιούχο. Η οποία καλείται να επιστρέψει 6.700 ευρώ και μάλιστα εντόκως. Πώς; Με γενναιοψυχία το ΙΚΑ της προτείνει δόσεις, αφού δεν μπορεί να τα δώσει εφάπαξ. Και αποφάσισε να της παρακρατά 80 ευρώ τον μήνα. Ώστε σε βάθος χρόνου, κάποια στιγμή να καθαρίσει από την οφειλή.

Σε αδιέξοδο η ασφαλισμένη του ΙΚΑ. Μείον τα 230 του ΕΚΑΣ που της το σταμάτησαν, πλην τα 28 ευρώ υπέρ ΕΟΠΥΥ, αφαιρουμένων και των 38 των αναδρομικών κρατήσεων, προστιθεμένων στα αφαιρούμενα και των 80 ευρώ της ρύθμισης για το λάθος του ΙΚΑ, βρίσκεται με 290 ευρώ μηνιάτικο. Και με μια οφειλή που πρέπει να πληρώνει σε προοπτική δεκαετίας σχεδόν. Ποιος μπορεί να της δώσει λύση; Ίσως το ΙΚΑ, αν κάνει ένα ακόμη λάθος.

ΠΗΓΗ: Ελευθερία

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου