ΛΑΡΙΣΑ

Χάνονται 11 εκατ. ευρώ από έργα Υγείας

χάνονται-11-εκατ-ευρώ-από-έργα-υγείας-288471

Με απώλειες πολλών εκατομμυρίων ευρώ κινδυνεύουν έργα αναβάθμισης υγειονομικής μονάδων της Θεσσαλίας καθώς από τα 20 συνολικά ενταγμένα έργα ύψους 12.188.000 ευρώ, μέχρι σήμερα έχουν συμβασιοποιηθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και στο Γενικό Λάρισας μόνο 1.800.000 ευρώ και έχουν απορροφηθεί μόλις 1.007.000 ευρώ.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Οι τραγικές αδυναμίες της Διοίκησης να προχωρήσει στην απορρόφηση ευρωπαϊκών ενισχύσεων πολλών εκατομμυρίων ευρώ, θα έχουν συνέπειες στη λειτουργία των δύο υγειονομικών μονάδων αλλά και στους ασθενείς της Θεσσαλίας και της Στ. Ελλάδας που απευθύνονται κατά χιλιάδες καθημερινά στις κλινικές του μοναδικού τριτοβάθμιου Νοσοκομείου.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Περιφέρεια Θεσσαλίας, για τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, από τα 20 συνολικά ενταγμένα έργα ύψους 12.188.000 ευρώ, μέχρι σήμερα έχουν συμβασιοποιηθεί μόνο 1.800.000 ευρώ και έχουν απορροφηθεί μόλις 1.007.000 ευρώ.

«Πρέπει να διορθωθούν ορισμένα πράγματα ως προς την ταχύτητα. Αυτή τη στιγμή θα ήμασταν έτοιμοι να δώσουμε την έγκριση σύμβασης και για δύο ακόμη έργα αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει διοικητικό συμβούλιο, είπε ο κ. Αγοραστός. Αυτό σημαίνει ότι δε θα μπορέσει ο επίτροπος να δώσει τη σύμφωνη γνώμη να πληρωθούν τα έργα. Γι’ αυτό πρέπει με κανονιστική το υπουργείο να δώσει το δικαίωμα στον διοικητή να μπορεί να υπογράφει. Αυτό πρέπει να γίνει άμεσα, διαφορετικά τα εναπομείναντα έργα κινδυνεύουν.

Νομίζω ότι το υπουργείο δεν έχει καμία διάθεση να χάσει έργα και χρήματα και θα προβεί σύντομα σ’ αυτή την κανονιστική».

Τα τραγικά ποσοστά απορροφητικότητας στη λήξη σχεδόν του ΕΣΠΑ, δεν αφορούν φυσικά το διάστημα της τελευταίας Διοικητικής περιόδου καθώς οι διοικήσεις ήταν πλήρεις μελών στη διάρκεια της προγραμματικής περιόδου, με τα κοινοτικά κονδύλια να μένουν δυστυχώς αναξιοποίητα.

Αγνωστο επίσης παραμένει αν το Νομικό Συμβούλιο δεχτεί και αναγνωρίσει σε ελεγχόμενη μονοπρόσωπη Αρχή, δηλαδή το διοικητή ενός Νοσοκομείου να υπογράφει για έργα πολλών εκατομμυρίων όταν για λόγους διαφάνειας, οι αποφάσεις λαμβάνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο κάθε φορέα.

Ακόμη όμως και με μια εναλλακτική διοικητική διαδικασία, είναι αμφίβολο το αποτέλεσμα για την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ καθώς τα υπολειπόμενα και αναξιοποίητα χρήματα είναι πάρα πολλά και ο χρόνος πολύ λίγος.

Στη σκιά των αποκαλύψεων για τις υστερήσεις, υπεγράφη η σύμβαση προϋπολογισμού 487.000 ευρώ με την οποία σε ένα μήνα θα έχει τοποθετηθεί και θα λειτουργεί νέος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός στα χειρουργεία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό που σε λίγες εβδομάδες θα είναι στη διάθεση του ιατρικού προσωπικού του νοσηλευτικού ιδρύματος, πρόκειται για τρεις τράπεζες γενικής χειρουργικής, παρελκόμενα χειρουργικών τραπεζιών, μία μεταφερόμενη τράπεζα ορθοπεδικής χειρουργικής και μία χειρουργική τράπεζα βαρέως τύπου με παρελκόμενα συν πέντε λυχνίες με όλο τον εξοπλισμό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου