ΛΑΡΙΣΑ

Βρωμάει το ΠΕΔΥ Λάρισας

βρωμάει-το-πεδυ-λάρισας-300025

Κίνδυνος μόλυνσης για χιλιάδες ασφαλισμένους του ΠΕΔΥ αποτελούν πλέον οι ίδιες οι εγκαταστάσεις του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας στη Λάρισα εδώ και περίπου δύο μήνες.

Η σύμβαση με την εταιρία καθαριότητας έχει λήξει από τις αρχές Αυγούστου και η κατάσταση –ειδικά- στις τουαλέτες είναι τραγική.

Καθημερινά, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, 700 άτομα επισκέπτονται τη Μονάδα ενώ άλλοι 65 περίπου περνάνε για επιτροπές. Αν σε αυτόν τον αριθμό προσθέσουμε και άλλους 60 εργαζόμενους τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό πως η κατάσταση έχει φτάσει σε επικίνδυνο σημείο. Η δυσωδία είναι έντονη και οι τουαλέτες των ΑμΕΑ είναι εκτός λειτουργίας. Γι’ αυτό τον λόγο συστεγάζονται με τους υπόλοιπους όσον αφορά στην προσωπική τους ανάγκη και η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο.

Όταν μάλιστα το μεγαλύτερο ποσοστό των ασφαλισμένων – επισκεπτών είναι ηλικιωμένοι το θέμα έχει ιδιαιτερότητες που χρήζουν προσοχής. Για να βελτιώσουν λίγο την κατάσταση οι εργαζόμενοι έχουν πιάσει σκούπα, φαράσι και σφουγγαρίστρα θέλοντας να καθαρίσουν ότι μπορούν. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και ο διευθυντής του ΠΕΔΥ κ. Γραντζής σκουπίζει τους χώρους, σύμφωνα με μαρτυρίες εργαζομένων. Ό,τι και να κάνουν όμως δεν φτάνει. Χθες η διοίκηση του ΠΕΔΥ – Μονάδα Υγείας Λάρισας απέστειλε έγγραφο προς την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας με το οποίο ζητά άμεση λύση.

Συγκεκριμένα αναφέρει πως: «Παρακαλούμε άμεσα για τη διευθέτηση του ζητήματος της καθαριότητας της μονάδος μας γιατί λόγω του μεγάλου αριθμού προσέλευσης χρηστών υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης. Επίσης καθημερινώς γινόμαστε αποδέκτες έντονων παραπόνων από ασφαλισμένους».

Η «Ε» επικοινώνησε με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ, κ. Νέστορα Αντωνίου ο οποίος μεταξύ άλλων επιβεβαίωσε την ύπαρξη του προβλήματος. Τόνισε όμως πως υπήρξε μια συμφωνία για λιγότερες επισκέψεις συνεργείου καθαρισμού εκτός σύμβασης – καθώς αυτή είχε λήξει- όμως κάτι τέτοιο δεν έφερνε ουσιαστικά αποτελέσματα. Υπογράμμισε ωστόσο πως από την 1η Οκτώβρη θα αρχίσουν να υπογράφονται οι νέες συμβάσεις και θα λυθεί το ζήτημα.

Οι εργαζόμενοι του ΠΕΔΥ Λάρισας ανέφεραν πως η μονάδα της πόλης είναι η 1η σε επισκεψιμότητα στην Ελλάδα και πως είναι πολύ μικρά τα κόστη που μπορούν να διευκολύνουν τη λειτουργία. Εν τέλει ο φακός της «Ε» εντόπισε ένα ακόμα πρόβλημα το οποίο σαφώς και δεν σχετίζεται με την εταιρία καθαριότητας αλλά με τη δημόσια υγεία. Οι βεράντες του κτιρίου όπως και τα κουφώματα των παραθύρων είναι γεμάτα ακαθαρσίες ενώ κείτονται ακόμα και νεκρά πουλιά.

Όπως τονίστηκε από τους εργαζόμενους ούτε παράθυρο δεν μπορούν να ανοίξουν για να αεριστεί ο χώρος καθώς υπάρχει πιθανότητα μόλυνσης.

Εφ. Ελευθερία (Κώστας Γκιάστας)

thessalianews.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου