ΛΑΡΙΣΑ

Λάρισα: Εκδηλώσεις για την προβολή μνημείων και πολιτιστικής κληρονομιάς

λάρισα-εκδηλώσεις-για-την-προβολή-μνη-306774

“Βία και ανεκτικότητα”, είναι ο γενικός τίτλος τριήμερων εκδηλώσεων που ξεκίνησαν από την Παρασκευή στην κοιλάδα των Τεμπών και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή.

Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομίας του Υπουργείου Πολιτισμού που πραγματοποιεί ανάλογες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα.

Στην Λάρισα, οι εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, τον Δήμο Τεμπών, τον Σύλλογο Φίλων Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας και το Σωματείο “ΔΡΥΑΣ”, που ασχολείται με το περιβάλλον και τον πολιτισμό.

Το τριήμερο περιλαμβάνει σειρά εκδηλώσεων για την προβολή των μνημείων της πολιτιστικής κληρονομίας της κοιλάδας των Τεμπών, όπως ο Τεκές των Τεμπών, τα Βαφεία, το αρχοντικό του Σβάρτς στα Αμπελάκια και άλλα.

Η Κοιλάδα των Τεμπών, πέραν του φυσικού κάλλους και του οχυρού χαρακτήρα της, λόγω στρατηγικής θέσης, χαρακτηρίσθηκε από την αρχαιότητα από μια παράδοση ανεκτικότητας και φιλοξενίας που πήγαζε από τον ιερό της χαρακτήρα.

Αυτή η παράδοση εκφράσθηκε μέσα από τις κοινές γιορτές κυρίων και δούλων, καθώς και τις εγκαταστάσεις πανδοχείων δίπλα στα προσκυνήματα με τον φιλανθρωπικό χαρακτήρα και έφθασε στο απόγειό της τον 18ο αιώνα, όταν η βιοτεχνία βαφής των Αμπελακίων ήλθε σε επαφή με τον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό.

Τα δρώμενα στην κοιλάδα των Τεμπών συνδέονται και με την προσπάθεια διεκδίκησης από το Δήμο Λαρισαίων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου