ΛΑΡΙΣΑ

Πανευρωπαϊκή διάκριση για Λαρισαίο

πανευρωπαϊκή-διάκριση-για-λαρισαίο-556840

Εφάρμοσε το πρότζεκτ του πιλοτικά στον τομέα αποκομιδής απορριμμάτων του Δήμου Χαλκιδέων και κατάφερε να… αποκομίσει όχι μόνο απλά θετικά αποτελέσματα αλλά και μια σπουδαία πανευρωπαϊκή διάκριση.

Ο λόγος για τον Λαρισαίο Μιλτιάδη Δεληχά Δρ. Ακτινοφυσικό – Επιθεωρητή Εργασίας, ο οποίος θα βρεθεί στη Ρίγα της Λετονίας στις 27 Απριλίου για να βραβευτεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (EU-OSHA) για τη διάκριση του έργου που υπέβαλε στον 12ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Βραβείων καλής πρακτικής στην Υγεία και Ασφάλεια της Εργασίας, στο πεδίο «Διαχείριση του άγχους και των ψυχοκοινωνικών κινδύνων που σχετίζονται με την εργασία». Το έργο διακρίθηκε πανευρωπαϊκά ως ένα από τα 10 προτεινόμενα για βράβευση ανάμεσα στα 55 που έφτασαν στην τελική φάση του διαγωνισμού στον οποίο συμμετείχαν 39 χώρες.

Τα βραβεία και τις διακρίσεις θα απονείμουν η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού EU-OSHA, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η υπουργός Ευημερίας της Λετονίας (προεδρεύουσα χώρα της Ε.Ε.). Πριν από τρεις μήνες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός EU-OSHA που εδρεύει στο Μπιλμπάο, απέστειλε στο ΚΕΠΕΚ Κεντρικής Ελλάδας συγχαρητήρια επιστολή ενημερώνοντας ότι το έργο επιλέχθηκε ως ένα από τα 10 προτεινόμενα για βράβευση, ενώ έπειτα απέστειλε στον δρ. Δεληχά επίσημη πρόσκληση για την Τελετή Απονομής των Βραβείων Καλής Πρακτικής.

Για τον κ. Δεληχά η διάκριση είναι αποτέλεσμα της εντατικής δουλειάς στο συγκεκριμένο πεδίο, που ξεκίνησε το 2011 με τη συμμετοχή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Επιθεωρητών Εργασίας (SLIC), στην οποία ορίστηκε ως εμπειρογνώμονας μέλος της 12μελούς ομάδας εργασίας για τους ψυχοκοινωνικούς κινδύνους. Η ομάδα εργασίας με τακτικές συνεδριάσεις στο Λουξεμβούργο προετοίμασε την πανευρωπαϊκή εκστρατεία της SLIC «psychosocial risks at work campaign 2012» υπό την προεδρία της Διεύθυνσης Εργασιακού Περιβάλλοντος της Σουηδίας. Ακολούθησε το πρόγραμμα εκπαίδευσης εθνικών καθοδηγητών ενώ τα αποτελέσματα για το ΣΕΠΕ, παρουσίασε ο Δρ. Δεληχάς στην τελική συνδιάσκεψη της SLIC που έγινε Στοκχόλμη το Μάρτιο του 2013.

ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΨΕ ΤΟ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ

To διακριθέν έργο εφαρμόστηκε πιλοτικά στον Δήμο Χαλκιδέων τη διετία 2012-14, εκπροσωπώντας το Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ) Κεντρικής Ελλάδας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), μαζί με τον Δρ. Βιολόγο – Επιθεωρητή Εργασίας στο Τμ. Ευβοίας κ. Δημήτριο Τούκα με τίτλο «αξιολόγηση και διαχείρισητης επικινδυνότητας των παραγόντων πρόκλησης εργασιακού απορριμμάτων».

Σύμφωνα με την περίληψη του πρότζεκτ οι εργασίες αποκομιδής απορριμμάτων στον Δήμο Χαλκιδέων χαρακτηρίζονταν από οργανωτικές αδυναμίες, ασάφεια ρόλων, ακανόνιστες βάρδιες, μη δυνατότητα επικοινωνίας των εργαζομένων με τον ιεραρχικά ανώτερο. Οι εργαζόμενοι δεν γνώριζαν τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντά τους καθώς επίσης δεν είχαν ενεργό συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων. Συνέπεια των παραπάνω ήταν η μη εφαρμογή ορθών πρακτικών εργασίας με αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των ατυχημάτων που οφείλονται σε ανθρώπινα λάθη, των απουσιών και των αναρρωτικών αδειών. Επίσης καταγράφηκαν περιπτώσεις απουσίας καθώς και χαρακτηριστικών κλινικών συμπτωμάτων του εργασιακού άγχους.

Η διαδικασία αξιολόγησης του προβλήματος ξεκίνησε τον Μάιο του 2012 και πραγματοποιήθηκε με δυο τρόπους, ενώ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του εργασιακού άγχους, μετά από συμπλήρωση λίστας ελέγχου ελήφθησαν συλλογικά μέτρα πρόληψης και προστασίας σε δύο επίπεδα (παρεμβάσεις που εστιάζονταν στις συνθήκες εργασίας και σε ομάδες εργαζομένων).

Μετά από δυο χρόνια, πραγματοποιήθηκε νέα αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των μέτρων που εφαρμόστηκαν. Συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2014 πραγματοποιήθηκε έλεγχος των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων στον τομέα αποκομιδής απορριμμάτων μέσω νέας αντικειμενικής και υποκειμενικής αξιολόγησης των παραγόντων πρόκλησης άγχους. Τα αποτελέσματα και των δύο αξιολογήσεων κατάταξαν ως χαμηλή την επικινδυνότητα των παραγόντων πρόκλησης άγχους στη διαβαθμισμένη κλίμακα επικινδυνότητας των εργαλείων αξιολόγησης γεγονός που επιβεβαίωσε την επιτυχία των παρεμβάσεων. Υπήρξε μείωση του αριθμού των ατυχημάτων που οφείλονται σε λάθη στην εργασία, των απουσιών, των αναρρωτικών αδειών και των έκτακτων ιατρικών επισκέψεων.

Εφ. Ελευθερία (Κώστας Γκιάστας)

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου