ΛΑΡΙΣΑ

Εγκληματική οργάνωση εξαπατούσε παραγωγούς αγροτικών προϊόντων

εγκληματική-οργάνωση-εξαπατούσε-παρ-656670

Πέντε περιπτώσεις απάτης και μία απόπειρα σε βάρος παραγωγών αγροτικών προϊόντων στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας ήρθαν στο φως μετά από έρευνα της τοπικής Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας.

Συνελήφθησαν, τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, δύο έλληνες, ηλικίας 65 και 62 ετών.

Επιπλέον, έχουν ταυτοποιηθεί, μέχρι στιγμής, άλλα τέσσερα άτομα, τρεις έλληνες και ένας 32χρονος αλβανός.

Οπως προέκυψε, οι δράστες, τουλάχιστον από τον Αύγουστο του 2013, είχαν συγκροτήσει και μετείχαν σε εγκληματική οργάνωση.

Ηγετικά στελέχη της ήταν δύο, ο 49χρονος και ο 43χρονος που αναζητούνται. Σύμφωνα με την Αστυνομία, αυτοί που έδιναν εντολές και οδηγίες στα υπόλοιπα μέλη, προκειμένου να εξαπατούν παραγωγούς κατά τη πώληση ποσοτήτων αγροτικών προϊόντων, που αποκτούσαν καταρτίζοντας και χρησιμοποιώντας πλαστές επιταγές.

Συγκεκριμένα, τα μέλη της σπείρας επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με παραγωγούς γεωργικών προϊόντων, αλλά και με κτηνοτρόφους και με το πρόσχημα αγοράς μεγάλων ποσοτήτων της παραγωγής τους κατάφερναν να τους εξαπατούν, καταβάλλοντάς τους μικρό χρηματικό ποσό ως προκαταβολή, ενώ κατά την παράδοση των προϊόντων τούς έδιναν πλαστές επιταγές, για εξόφληση του υπολοίπου συμφωνηθέντος τιμήματος.

Οπως διαπιστώθηκε, από τον Ιανουάριο του 2014 έως τον Φεβρουάριο του 2015, εξαπάτησαν πέντε γεωργικούς παραγωγούς, από τους οποίους απέσπασαν συνολικά 150.656 κιλά σιτηρών, αποκομίζοντας παράνομα 39.000 ευρώ, ενώ αποπειράθηκαν να πράξουν το ίδιο σε βάρος κτηνοτρόφου για αγορά βοοειδών.

Η Αστυνομία ερευνά άλλες τρεις περιπτώσεις απάτης σε Ημαθία και Κοζάνη, κατά τις οποίες οι δύο συλληΠέντε περιπτώσεις απάτης και μία απόπειρα σε βάρος παραγωγών αγροτικών προϊόντων στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας ήρθαν στο φως μετά από έρευνα της τοπικής Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας.φθέντες εξαπάτησαν τρεις παραγωγούς, καταβάλλοντάς τους πλαστές επιταγές προκειμένου να παραλάβουν από αυτούς ποσότητα αγροτικών προϊόντων.

Σε επιβατικό αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι δύο συλληφθέντες, αλλά και στην κατοχή τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αφορολόγητος καπνός βάρους 3.074,2 γραμμαρίων, πλήθος πειστηρίων που αποδεικνύουν την εγκληματική δράση τους (μπλοκ με πλαστές επιταγές, τιμολόγια, δελτία αποστολής, γραμμάτια είσπραξης και αποδεικτικά κατάθεσης χρημάτων σε τράπεζες, αποκόμματα ζυγολογίων, χειρόγραφες σημειώσεις με εμπορικές συναλλαγές κλπ), δύο πλαστά δελτία αστυνομικής ταυτότητας, τέσσερα κινητά τηλέφωνα και 390 ευρώ.

Σε βάρος του 65χρονου εκκρεμούν δύο εντάλματα σύλληψης, δύο βουλεύματα και πλήθος καταδικαστικών αποφάσεων δικαστικών Αρχών, για σύσταση και συμμορία, απάτες, πλαστογραφίες, υπεξαίρεση, χρέη προς το Δημόσιο κλπ, με συνολική ποινή φυλάκισης 26 ετών και έξι μηνών.

Τα μέλη της εγκληματικής αυτής ομάδας έχουν απασχολήσει κατ’ επανάληψη τις διωκτικές Αρχές, για διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.

Τώρα, σε βάρος των δραστών, αλλά και κατά αγνώστου αριθμού συνεργών τους, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, κατά περίπτωση για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία από κοινού, πλαστογραφία πιστοποιητικών, ψευδή ανωμοτί κατάθεση, απάτη κατά συναυτουργία και παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα.

Οι δύο συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας, ενώ οι έρευνες από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας συνεχίζονται, προκειμένου να διερευνηθεί όλο το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητάς τους.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου