ΛΑΡΙΣΑ

Πρόστιμο 30.000 ευρώ σε Λαρισαίο φορτηγατζή

πρόστιμο-30-000-ευρώ-σε-λαρισαίο-φορτηγατζ-683372

«Καμπάνα» ύψους 30.000 ευρώ για «κακή ή βάναυση μεταχείριση ζώου» επιβλήθηκε σε 43χρονο Λαρισαίο οδηγό φορτηγού αυτοκινήτου αφού, μετά από έλεγχο της ΕΛ.ΑΣ., βρέθηκε να μεταφέρει και ένα ζωντανό πρόβατο μεταξύ άλλων, προβάτων και βοειδών, νεκρών ζώων από καταρροϊκό πυρετό.

Ο 43χρονος που μετά το πρόστιμο, δύσκολα θα… ξεχάσει πλέον το συγκεκριμένο δρομολόγιο, είχε παραλάβει από κτηνοτροφική μονάδα στο Δαμάσι, νεκρά από καταρροϊκό πυρετό αιγοπρόβατα και βοειδή με σκοπό να τα οδηγήσει σε αποτεφρωτήρα στο Μεσοχώρι Ελασσόνας.

Μετά από αναφορά πολιτών ωστόσο, έγινε έλεγχος της ΕΛ.ΑΣ. στο σταθμευμένο φορτηγό, όπου βρέθηκε και ένα ασθενές από καταρροϊκό πυρετό αλλά ζωντανό πρόβατο με αποτέλεσμα να του επιβληθεί το «τσουχτερό» διοικητικό πρόστιμο όπως προβλέπεται από τον νόμο 4039/12 («για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό»).

Είναι ο νόμος – «ασπίδα» για τις φιλοζωικές οργανώσεις και παράλληλα ο νόμος – «τρόμος» για τους παραβάτες του, αφού τα προβλεπόμενα χρηματικά πρόστιμα για κακοποίηση ζώων, είναι ιδιαίτερα υψηλά (30.000 ευρώ για κάθε ζώο που έχει κακοποιηθεί). Υπενθυμίζεται πως πέρυσι, είχε επιβληθεί το εξοντωτικό πρόστιμο των 270.000 ευρώ σε 67χρονο Λαρισαίο ο οποίος κατηγορήθηκε για τη θανάτωση 9 κουταβιών.

Έτσι και ο 43χρονος οδηγός, που εκτιμάται πως απλά εκτελούσε το δρομολόγιο χωρίς να είναι βέβαιο ότι γνώριζε ή ευθύνεται για αν το αιγοπρόβατο ήταν ζωντανό ή ψυχορραγούσε όταν φορτώθηκε μαζί με τα άλλα νεκρά ζώα, θα υποστεί τις κυρώσεις του νόμου.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο Λαρισαίος οδηγός εργάζεται σε εταιρία που ασχολείται με τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων και ζωικών υποπροϊόντων.

Έτσι βρέθηκε σε κτηνοτροφική μονάδα στο Δαμάσι Τυρνάβου όπου, έχοντας τη σχετική άδεια, παρέλαβε 12 αιγοπρόβατα και βοειδή, νεκρά από καταρροϊκό πυρετό μεταξύ των οποίων και ένα επίσης άρρωστο από καταρροϊκό πυρετό που, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, φορτώθηκε ζωντανό. Τα ζώα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, φορτώθηκαν με προορισμό αποτεφρωτήρα εταιρίας στο Μεσοχώρι Ελασσόνας.

Το φορτηγό ελέγχθηκε ωστόσο στη Λάρισα από αστυνομικούς, μετά από αναφορά πολιτών, με αποτέλεσμα μεταξύ των νεκρών να βρεθεί και ένα ζωντανό πρόβατο και στον 43χρονο να επιβληθεί το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο των 30.000 ευρώ για «κακή ή βάναυση μεταχείριση ζώου».

Eφ. Ελευθερία

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου