ΛΑΡΙΣΑ

Η Εφορία δέσμευσε το εκλογικό επίδομα δημοτικών υπαλλήλων στη Λάρισα

η-εφορία-δέσμευσε-το-εκλογικό-επίδομα-752132

Στην παρακράτηση του εκλογικού επιδόματος δημοτικών υπαλλήλων, για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, προχώρησε η Α’ ΔΟΥ Λάρισας, εκτελώντας απόφαση για «οφειλή» του Δήμου στο Δημόσιο.

Προκειμένου να καταβάλει επίδομα στους υπαλλήλους που εργάστηκαν στις εκλογές, ο Δήμος Λαρισαίων είχε επιχορηγηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών με 52.000 ευρώ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και 12.000 ευρώ για τις ευρωεκλογές.

Το πρώτο ποσό είχε κατατεθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην Α’ ΔΟΥ Λάρισας για απόδοση στον Δήμο. Η Α’ ΔΟΥ, όμως, αρνείται να καταβάλει το ποσό, διότι το 2010 επιβλήθηκε σε βάρος του Δήμου, με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, δημοσιονομική διόρθωση σχεδόν μισού εκατομμυρίων ετών.

Το συγκεκριμένο ποσό αντιστοιχεί στα περίπου 200 ευρώ του εκλογικού επιδόματος που δικαιούνται 287 υπάλληλοι του Δήμου Λαρισαίων, οι οποίοι εργάσθηκαν τις δυο Κυριακές των εκλογών του περασμένου Μαΐου.

Ο Δήμος Λαρισαίων προσέφυγε δικαστικά το 2010, ζητώντας την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης του υφυπουργού. Δηλαδή, να μην γίνει παρακράτηση των χρημάτων, έως ότου τελεσιδικίσει δικαστικά η υπόθεση. Το Τμήμα Ι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που συνεδρίασε στις 5 Μαρτίου του 2013, για να δικάσει την έφεση του Δήμου Λαρισαίων δέχθηκε να αναβάλλει την έκδοση οριστικής απόφασης, ενώ η υπόθεση εκδικάσθηκε εκ νέου στις 4 Νοεμβρίου και η οριστική απόφαση δεν έχει γίνει γνωστή ακόμη.

Αυτό, ωστόσο, δεν εμπόδισε το υπουργείο Οικονομικών να δεσμεύσει δυο επιχορηγήσεις του υπουργείου Εσωτερικών, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για δεδουλευμένα δημοτικών υπαλλήλων και όχι για έσοδα του Δήμου Λαρισαίων.

Όπως επεσήμανε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Λαρισαίων Παν. Νταής, το οξύμωρο της υπόθεσης είναι, ότι παρότι ο Δήμος Λαρισαίων έχει τη δυνατότητα και τη θέληση να καταβάλει από ίδιους πόρους το ποσό προς τους εργαζομένους δεν μπορεί να το πράξει, καθώς η πρόταση αυτή δεν γίνεται δεκτή από την επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Σύμφωνα με το Φύλλο Ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για την απόδοση της επιχορήγησης απαιτείται το γραμμάτιο είσπραξης από τον Δήμο.

Σύμφωνα με τον κ. Νταή, το υπουργείο Εσωτερικών μπορεί να δώσει λύση αποχαρακτηρίζοντας το συγκεκριμένο ποσό έτσι ώστε να θεωρείται «καταβολή» αντί για «επιχορήγηση».

Ο Δήμος Λαρισαίων προτίθεται να καταθέσει και εγγράφως την πρόταση του.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου