ΛΑΡΙΣΑ

Διαδρομή θανάτου για 5χρονο αγοράκι

διαδρομή-θανάτου-για-5χρονο-αγοράκι-760562

Στη… μισή Ελλάδα – λόγω των ελλείψεων του ΕΣΥ – «ταξίδεψε» ένα αγοράκι 4,5 ετών, προτού καν γνωρίσει τον κόσμο, ένα αγοράκι που ασθένησε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο σπίτι του στην Ιτέα Άμφισσας, διακομίσθηκε στο ΓΝ Λαμίας και στη συνέχεια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας όπου ξεψύχησε προχθές Τετάρτη το απόγευμα.

Με το δράμα της οικογένειας να μην σταματά στην απώλεια μιας παιδικής ψυχής αλλά να συνεχίζεται και μετά θάνατον, αφού η σορός του μικρού παιδιού, μεταφέρθηκε χθες Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη για νεκροψία.

Ο θάνατος ενός παιδιού, που επιβεβαιώνει με τον χειρότερο τρόπο τα όσα κατήγγειλε μόλις προχθές ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας για τα υποστελεχωμένα τμήματα των νοσοκομείων της χώρας και τις τραγικές ελλείψεις σε γιατρούς, με αφορμή τόσο το πάγωμα των προσλήψεων όσο και τις περικοπές των δαπανών για την υγεία.

Ο άτυχος Λεωνίδας – Γιώργος από την Ιτέα, ένα αγγελούδι μόλις 4,5 ετών, πέθανε από ανακοπή στις 7.30 το απόγευμα της Τετάρτης στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας όπου εισήχθη εσπευσμένα για νοσηλεία, ελλείψει Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Παίδων.

Η υγεία του μικρού παιδιού όπως σημείωναν στην «Ε» γιατροί, επιδεινώθηκε σταδιακά λόγω μιας «πολυσυστηματικής λοίμωξης» χωρίς ακόμη να είναι γνωστό εάν ήταν μικροβιακής ή ιογενούς αιτιολογίας. Μετά τη διακομιδή του στο ΠΝΛ κανείς γιατρός δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί για το αν ήταν αναστρέψιμη η κατάσταση της υγείας του, αλλά το βέβαιο είναι πως οι γιατροί δεν έδωσαν τη μάχη κάτω από καλύτερες συνθήκες για να σώσουν το παιδί.

Όπως βέβαιο είναι επίσης ότι για τη νοσοκομειακή «Οδύσσεια» του μικρού παιδιού ευθύνονται οι ελλείψεις του ΕΣΥ, καθώς μειώνεται διαρκώς ο αριθμός των υπηρετούντων γιατρών με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι εφημερίες κλινικών και οι ασθενείς να διακομίζονται σε άλλες περιοχές.

Όπως βέβαιο είναι τέλος ότι αρνητικά λειτούργησαν και οι ελλείψεις υποδομών. Είναι γνωστό σε όλους πως, μεταξύ Αθηνών και Θεσσαλονίκης δεν υπάρχει καμία ΜΕΘ Παίδων και όταν γιατροί της Παιδιατρικής Κλινικής του ΠΝΛ αναζήτησαν κρεβάτι σε ΜΕΘ Παίδων της Θεσσαλονίκης τους δηλώθηκε πως «δεν υπάρχει διαθέσιμο κρεβάτι» και έτσι, λόγω της κατάστασης τους υγείας του παιδιού εγκαταλείφθηκε η σκέψη για διακομιδή στην Αθήνα.

Σε κάθε περίπτωση, το δυσάρεστο είναι πως το μικρό παιδί, πέντε ώρες περίπου μετά τη διακομιδή του από τη Λαμία στη Λάρισα, ξεψύχησε στη ΜΑΦ του ΠΝΛ από ανακοπή καρδιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», το 4,5 ετών παιδί το περασμένο Σαββατοκύριακο εκδήλωσε συμπτώματα μεταξύ άλλων όπως πυρετός, έμετος κ.λπ. για να οδηγηθεί από τους γονείς του σε ιδιώτη παιδίατρο, ο οποίος τους παρέπεμψε στο νοσοκομείο.

Δεν είναι βέβαιο αν το παιδί μεταφέρθηκε αρχικά στο ΓΝ Αμφισσας, αλλά την περασμένη Δευτέρα 1η Δεκεμβρίου μεταφέρθηκε για νοσηλεία στο ΓΝ Λαμίας. Λόγω της επιδείνωσης της υγείας του και ελλείψει παιδονευρολόγου στο νομαρχιακό νοσοκομείο της Λαμίας κρίθηκε απαραίτητη η διακομιδή του στην Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική της Λάρισας.

Έτσι το μεσημέρι της Τετάρτης, προχθές, το παιδί διακομίσθηκε στο ΠΝΛ όπου – σύμφωνα με τις ίδιες πηγές – λόγω της κατάστασης αναζητήθηκε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και παράλληλα εισήχθη στη ΜΑΦ Παίδων για να καταλήξει πέντε ώρες αργότερα, στις 7.30 το απόγευμα της Τετάρτης.

Με το δράμα της οικογένειας να συνεχίζεται και χθες όπου – ελλείψει νεκροτόμου στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας – η σορός του παιδιού έπρεπε να μεταφερθεί στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης για νεκροτομή προκειμένου οι ιστολογικές εξετάσεις να αποδείξουν τα ακριβή αίτια του θανάτου.

Το πρόβλημα των ελλείψεων νεκροτόμων στη Λάρισα, είναι γνωστό από καιρό αλλά ουδείς αρμόδιος συγκινείται για την επίλυσή του.

Εφ. Ελευθερία

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου