ΛΑΡΙΣΑ

Έρχονται ανασκαφές στο κέντρο της Λάρισας

έρχονται-ανασκαφές-στο-κέντρο-της-λάρ-93789

Άνοιξε «ιστορίες» η εκδήλωση του σωματείου «Διάζωμα» στο Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας το Σάββατο. Σαν να αποτέλεσε την έναρξη δρώμενων, εκτός θεάτρου, που έχουν όμως άμεση σχέση με αυτό.

Ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Αποστ. Καλογιάννης ξεκίνησε πρώτος και μίλησε για τον χαρακτηρισμένο «κοινόχρηστο χώρο», μεταξύ των οδών Παπαναστασίου, Ύδρας, Απόλλωνος και Βενιζέλου. Σήμερα υπάρχουν κτίρια με καταστήματα, αλλά ο δήμαρχος ανέφερε δημόσια ότι πλέον θα γίνει προσπάθεια να κατεδαφιστούν και να αποδοθεί ο χώρος στους δημότες.

Αλλά και ο ανασκαφέας του Αρχαίου Θεάτρου κ. Αθαν. Τζιαφάλιας στην ομιλία στη συνέλευση του «Διάζωμα», έκανε αναφορά, για το πού μπορεί να βρίσκονται τα χαμένα μάρμαρα του Αρχαίου Θεάτρου. Είπε ότι το 85% και πάνω, των μαρμάρων του κυρίως θεάτρου έχουν βρεθεί, αλλά από το επιθέατρο λείπει πάνω από το 60% των μαρμάρων. Πού να βρίσκονται άραγε; Ο αρχαιολόγος ζήτησε τη συνεργασία του δήμου για να βρεθούν… Από προηγούμενες αναφορές στο θέμα, συνάγεται ότι πρόκειται για μάρμαρα που βρίσκονται κάτω από τον δρόμο, μπροστά από την πάνω είσοδο του αρχαίου θεάτρου, την οδό μητροπολίτου Αρσενίου. Σε αυτό τον δρόμο, βρίσκεται και η είσοδος με τον ανελκυστήρα και τις σκάλες, που οδηγούν στον χώρο θέασης του μνημείου, σχεδόν στο σημείο, όπου βρισκόταν το ρολόι της πόλης.

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι προς την πλευρά, που η οδός Μητρ. Αρσενίου συναντάται με την οδό Σκυλοσόφου, στο υπέδαφος πιθανώς κρύβονται μάρμαρα του θεάτρου. Σε αυτή την κατεύθυνση και προς την πλατεία Μητέρας, εκτιμάται ότι στην αρχαιότητα βρισκόταν ο ναός της Πολιάδος Αθηνάς. Εκεί, εκτιμούν οι αρχαιολόγοι, ότι σε περίπτωση ανασκαφής, μπορεί να βρεθούν ψηφίσματα των αρχαίων Λαρισαίων, που τα τοποθετούσαν εκεί, όπως και στο Αρχαίο Θέατρο.

Ακόμα, από προηγούμενες δειγματοληπτικές εκσκαφές, φαίνεται ότι, όταν κατασκευαζόταν το έργο του ρολογιού από τον δήμαρχο Καραθάνο, ανάμεσα στα χώματα επιχώθηκαν και μάρμαρα από το θέατρο. Πρέπει να βρίσκονται ανάμεσα στους πέτρινους τοίχους, που υπάρχουν και σήμερα, που στηρίζουν το πλάτωμα, όπου υπήρχε το ρολόι. Μερικά είναι ορατά. Ένα τρίτο σημείο απόληψης μαρμάρων του Αρχαίου Θεάτρου, θεωρείται με σιγουριά ότι είναι τα παλιά στρατιωτικά αρτοποιεία, όπου σήμερα στεγάζονται αποθήκες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Η οδός Μητρ. Αρσενίου, είναι στα σχέδια του δήμου, από παλιά για πεζοδρόμηση, οπότε διευκολύνονται και μελλοντικές ανασκαφές.

Το πεζοδρόμιο

Αυτό που είναι άμεσο και πρέπει να γίνει από τον δήμο, είναι η διαμόρφωση του πεζοδρομίου, μπροστά τουλάχιστον από την είσοδο της σκάλας και του ανελκυστήρα για ΑμεΑ, για το σημείο θέασης. Από κει θα ανεβαίνουν και οι επισκέπτες του θεάτρου. Είναι δηλαδή η «βιτρίνα» του θεάτρου και το πεζοδρόμιο της οδού Μητρ. Αρσενίου, έχει από χρόνια, τα χάλια του. Σπασμένα τα τσιμέντα και δύσκολα στέκεται άνθρωπος, όχι να περάσει και καροτσάκι! Παράλληλα, πρέπει να διασφαλιστεί η απαγόρευση στάθμευσης στο συγκεκριμένο σημείο, για να είναι προσβάσιμη η είσοδος του Αρχαίου Θεάτρου. Μικρό το έργο και ιδιαίτερα χρήσιμο και για την επισκεψιμότητα του μνημείου.

Εφ. Ελευθερία

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου