ΛΑΡΙΣΑ

Κρούσμα καταρροϊκού πυρετού στο Ν. Λάρισας

κρούσμα-καταρροϊκού-πυρετού-στο-ν-λάρ-146973

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα καταρροϊκού πυρετού σε κτηνοτροφική μονάδα του νομού Λάρισας και συγκεκριμένα στην Καλλιπεύκη που εμφανίστηκε προ ημερών έθεσε σε συναγερμό τις αρμόδιες υγειονομικές και κτηνιατρικές υπηρεσίας της Περιφέρειας, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ανάλογα κρούσματα που εμφανίστηκαν σε μαντριά άλλων περιοχών του νομού θα επιβεβαιωθούν και αυτά από τα αρμόδια εργαστήρια.

Επαγρύπνηση, ενημέρωση μα όχι πανικό συστήνουν οι αρμόδιοι στον κόσμο και ιδιαίτερα στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι οφείλουν να τοποθετήσουν εντομοαπωθητικά και προνυμφιοκτόνα στους στάβλους, ενώ δεν αποκλείεται τις αμέσως επόμενες ημέρες (ίσως και σήμερα) η Περιφέρεια Θεσσαλίας να προχωρήσει σε συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζοντας τα επόμενα βήματά της.

Την ίδια ώρα και με αφορμή τις χθεσινές καταγγελίες του επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δήμο Τεμπών Γιώργου Μανώλη στην «Ε» για «την αδιάφορη στάση του αρμόδιου αντιδημάρχου στο θέμα», τόσο ο Αστ. Σαΐτης όσο και ο διευθυντής του Κτηνιατρικού Εργαστηρίου Λάρισας κ. Σαγρής περνούν στην αντεπίθεση και τον κατηγορούν ότι «με την ανακίνηση του θέματος υπονομεύει την τοπική οικονομία και σπέρνει αδικαιολόγητα τον πανικό».

Από την πλευρά του ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της ΠΕ Λάρισας κ. Γκουνέλας κάνει έκκληση στους κτηνοτρόφους να μην αποσιωπούν περιστατικά εμφάνισης του καταρροϊκού πυρετού στα κοπάδια τους, καθώς για την θανατηφόρα αυτή ασθένεια στα ζώα δεν ευθύνονται οι ίδιοι, αλλά μολυσμένα κουνούπια».

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της ΠΕ Λάρισας Αθανάσιο Γκουνέλα «δυστυχώς το Εργαστήριο Ιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών επιβεβαίωσε, μετά από δείγματα αίματος που στείλαμε, το πρώτο κρούσμα καταρροϊκού πυρετού σε κτηνοτροφική μονάδα της Καλλιπεύκης, τα ζώα της οποίας παρουσίαζαν όλα τα σχετικά -με την νόσο- συμπτώματα.

Την ίδια διαδικασία ακολουθήσαμε και με άλλα περιστατικά που εντοπίσαμε σε μονάδες των Γόννων, του Πουρναρίου, της Ροδιάς, του Κουλουρίου και του Λιβαδίου Ελασσόνας. Επίσης αναμένουμε τα αποτελέσματα των εξετάσεων που διενεργεί εξειδικευμένο Βρετανικό Εργαστήριο, για να έχουμε και μια δεύτερη γνώμη».

Εφ. Ελευθερία

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου