ΛΑΡΙΣΑ

Παγίδευσαν τραπεζικό ΑΤΜ στη Λάρισα

παγίδευσαν-τραπεζικό-ατμ-στη-λάρισα-171288

Αυτόματη τραπεζική μηχανή (ΑΤΜ) σε υποκατάστημα στο κέντρο της Λάρισας παγίδευσαν άγνωστοι δράστες οι οποίοι αναζητούνται από την ΕΛ.ΑΣ.

Οι δράστες, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», τοποθέτησαν αυτοσχέδιο σύρτη ο οποίος θα παγίδευε τα χρήματα κατά την ανάληψη με σκοπό η συναλλαγή να γίνεται χωρίς ωστόσο ο ανυποψίαστος πολίτης να παίρνει στα χέρια του τα χρήματα, παρότι στην πραγματικότητα η συναλλαγή γινόταν κανονικά, θεωρώντας ότι το ΑΤΜ έχει κάποια… βλάβη!

Η απόπειρα εξαπάτησης αρχικά έγινε αντιληπτή από παρατηρητικό πολίτη ο οποίος ενημέρωσε την αστυνομία που με τη σειρά της, αφού επιτηρούσε το χώρο στη συνέχεια και σε συνεννόηση με τη διεύθυνση της τράπεζας «σφράγισε» το ΑΤΜ.

Τεχνικός της τράπεζας, επιβεβαίωσε την εγκατάσταση του αυτοσχέδιου μηχανισμού ενώ η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας που ερευνά την υπόθεση, αναζητεί τους δράστες εφιστώντας παράλληλα την προσοχή των πολιτών κατά τις τραπεζικές τους συναλλαγές. Από τον έλεγχο δε της τράπεζας θα διαπιστωθεί αν τελικά υπήρξαν και θύματα ή όχι.

Το ΑΤΜ παγιδεύθηκε από τους δράστες την περασμένη Παρασκευή ενώ αντίστοιχο περιστατικό στη Λάρισα έχει να αναφερθεί εδώ και χρόνια. Άσχετα όμως από αυτό, η εξέλιξη επιβεβαιώνει την ανάγκη οι πολίτες να τηρούν τους κανόνες προστασίας κατά τις συναλλαγές, ειδικά αν αυτές γίνονται ενώ μεσολαβεί Σαββατοκύριακο ή αν γίνονται σε ΑΤΜ πιο απομακρυσμένων περιοχών.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι δράστες επιλέγουν συνήθως να δρούνε έχοντας μπροστά τους χρονικό περιθώριο που επιτρέπει τόσο τη διεξαγωγή αναρίθμητων συναλλαγών όσο και την καθυστέρηση στον εντοπισμό τους γι’ αυτό επιλέγουν τα Σαββατοκύριακα, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι οι τράπεζες είναι κλειστές.

Ετσι έγινε και με ΑΤΜ τραπεζικού υποκαταστήματος σε κεντρική συνοικία της Λάρισας όπου, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», στο εσωτερικό της θυρίδας παραλαβής των χρημάτων, τοποθέτησαν έναν αυτοσχέδιο μεταλλικό σύρτη ενώ έντεχνα είχαν κρύψει στη θυρίδα και ένα μικρό σχοινί με το οποίο θα τραβούσαν τον σύρτη.

Ο σύρτης θα συγκρατούσε τα χρήματα κατά την έξοδό τους από τη θυρίδα και, παρότι η συναλλαγή θα εξελισσόταν κανονικά, ο ανυποψίαστος πελάτης χάνοντας την υπομονή του θα έφευγε μη λαμβάνοντας τα χρήματα, αποδίδοντας την εξέλιξη σε «βλάβη».

Όπως έχει αναφερθεί και σε αντίστοιχες περιπτώσεις, οι δράστες ελέγχουν τον χώρο από κοντινή σχετικά απόσταση και όταν απομακρύνεται ο πολίτης, οι ίδιοι αποσπούν τα χρήματα.

Κατά καιρούς βεβαίως αναφέρονται διάφορες τεχνικές των δραστών για την εξαπάτηση των πολιτών αλλά σε κάθε περίπτωση, οι δράστες βρίσκονται κοντά, ακριβώς για να ελέγχουν οπτικά τον χώρο και να αφαιρούν τα χρήματα των πολιτών, με δεδομένο επίσης ότι οι συναλλαγές του είδους γίνονται σε γρήγορο χρονικό διάστημα, με τον πολίτη να έχει σταθμεύσει πρόχειρα το αυτοκίνητό του κλπ.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Από την ΕΛ.ΑΣ. δίδονται οι εξής συμβουλές για τους χρήστες Αυτόματων Τραπεζικών Μηχανών: Ως προς τον τρόπο χρήσης των ΑΤΜ, πριν ξεκινήσετε τη συναλλαγή ελέγξτε προσεκτικά τον χώρο γύρω σας για τυχόν ύποπτες κινήσεις.

Βεβαιωθείτε ότι στον χώρο που βρίσκεται το Α.Τ.Μ. δεν υπάρχει κάποιο πρόσθετο εξάρτημα, του οποίου η παρουσία δεν δικαιολογείται. Εάν εντοπίσετε οποιοδήποτε ύποπτο αντικείμενο, αλλοιώσεις ή σημάδια στη σχισμή υποδοχής της κάρτας, όπως στρεβλωμένο πλαίσιο, εκδορές, επιπλέον εξαρτήματα, τρύπες κ.λ.π. αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε το συγκεκριμένο Α.Τ.Μ. Ειδοποιήστε αμέσως την Τράπεζα.

Σε περίπτωση που το Α.Τ.Μ. κρατήσει την κάρτα ή αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε προβλήματος κατά τη συναλλαγή, επικοινωνήστε μόνο με την Τράπεζα που σας χορήγησε την κάρτα.

Μην εμπιστεύεστε αγνώστους που προθυμοποιούνται να σας βοηθήσουν στο χειρισμό του Α.Τ.Μ. ή ζητούν το ΡΙΝ της κάρτας σας.

Σε περίπτωση που το μηχάνημα παρουσιάσει οποιαδήποτε βλάβη, επικοινωνήστε μόνο με τα τηλέφωνα της Τράπεζας.

Όταν πληκτρολογείτε τον κωδικό σας ΡΙΝ «προστατέψτε» το πληκτρολόγιο, ώστε κανείς γύρω σας να μην αντιληφθεί τον τετραψήφιο αριθμό.

Μετά την ολοκλήρωση της ανάληψης χρημάτων μετρήστε τα χρήματα με διακριτικότητα και όσο πιο σύντομα μπορείτε.

Φροντίστε να μην είστε μόνοι σας, αν χρειαστεί να χρησιμοποιήστε Α.Τ.Μ. κατά τη διάρκεια της νύχτας και σε μη πολυσύχναστες περιοχές.

Αν σκοπεύετε να αναλάβετε μεγάλο χρηματικό ποσό από τραπεζικό κατάστημα καλό θα ήταν να συνοδεύεστε από δεύτερο άτομο.

Εάν χρησιμοποιείτε Α.Τ.Μ. που βρίσκεται σε ειδικό θάλαμο, μην επιτρέπετε σε άτομα που δεν γνωρίζετε να εισέλθουν στο χώρο, κατά τη διάρκεια της συναλλαγής.

Μην αφήνετε τα κλειδιά σας ή πολύτιμα αντικείμενα στο αυτοκίνητό σας, ενώ χρησιμοποιείτε Α.Τ.Μ. και μην αφήνετε τη μηχανή του αυτοκινήτου σας αναμμένη.

Για την προστασία του λογαριασμού σας: Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε ως κωδικό (ΡΙΝ) την ημερομηνία γέννησης, τον αριθμό τηλεφώνου ή άλλα προσωπικά σας στοιχεία που μπορεί να γίνουν εύκολα αντιληπτά από επιτήδειους. Αποφεύγετε να γράφετε το ΡΙΝ οπουδήποτε.

Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε το ίδιο ΡΙΝ σε περισσότερες από μια κάρτες σας. Επιλέξτε και απομνημονεύστε τον κωδικό ΡΙΝ που μόνο εσείς θα γνωρίζετε και που δεν θα μπορεί να προσδιορισθεί από προσωπικά σας αντικείμενα που υπάρχουν στο πορτοφόλι ή στην τσάντα σας.

Μην δίνετε τον κωδικό σας PIN σε οποιονδήποτε και κάτω από οποιεσδήποτε περιστάσεις.

Εάν κάποιος, για παράδειγμα επικαλεσθεί ότι τηλεφωνεί από την τράπεζα και ζητήσει τον αριθμό του ΡΙΝ για επαλήθευση, μην τον δώσετε. Οι Τράπεζες δεν ακολουθούν αυτή την πρακτική. Εάν έχετε αναγνώριση κλήσης, καταγράψτε τον αριθμό που αναγράφηκε στην τηλεφωνική σας συσκευή και ενημερώστε αμέσως την Αστυνομία.

Μην αφήνετε ποτέ την απόδειξη συναλλαγής που έχει εκδώσει το Α.Τ.Μ. Συγκρίνετε τις αποδείξεις ανάληψης χρημάτων του Α.Τ.Μ. με το μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο κίνησης του λογαριασμού σας.

Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε συναλλαγή που δεν έχετε πραγματοποιήσει ενημερώστε αμέσως την Τράπεζα.

Να υπογράφετε την κάρτα σας. Αυτό εμποδίζει τον οποιονδήποτε να παραποιήσει το όνομά σας πάνω σε αυτήν. Μη δίνετε και μη δανείζετε ποτέ και σε κανέναν την κάρτα σας.

Όταν κυκλοφορείτε έχετε μαζί σας μόνο τις κάρτες που προτίθεστε να χρησιμοποιήσετε. Αναφέρατε αμέσως την κλοπή ή την απώλεια κάρτας στην Τράπεζα και στην Αστυνομία.

Εφ. Ελευθερία

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου