ΛΑΡΙΣΑ

Νέος δρόμος από τον Κίσσαβο στην Αγιά

νέος-δρόμος-από-τον-κίσσαβο-στην-αγιά-214397

Νέο δρόμο που συνδέει τον ορεινό όγκο του Κισσάβου με την παραλιακή ζώνη της Αγιάς πρόκειται να κατασκευάσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμβάλλοντας περαιτέρω στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Νέος δρόμος από τον Κίσσαβο στην ΑγιάΤο έργο συνολικού προϋπολογισμού 4 εκατ. ευρώ ενέταξε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός με σημερινή του απόφαση. Ο νέος δρόμος μήκους 16,6 χιλιομέτρων ξεκινά από την Ανατολή Αγιάς με κατεύθυνση προς τη Μελιβοία, περνώντας περιμετρικά από το Μεγαλόβρυσο και ακολουθώντας υφιστάμενο δασικό οδικό δίκτυο, ώστε να μην επιβαρυνθεί το περιβάλλον.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός ανέφερε τα εξής: «Εντάξαμε στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Θεσσαλίας ένα σημαντικό δρόμο, ο οποίος δημιουργεί προϋποθέσεις ανάπτυξης, αλλά και ασφαλούς μετακίνησης των ανθρωπίνων κοινοτήτων, Ανατολής-Μεγαλόβρυσου-Μελιβοίας. Είναι προϋπολογισμού 4 εκατομμυρίων ευρώ και είναι μήκους περίπου 16 χιλιομέτρων. Είναι ένα έργο τουριστικό, κτηνοτροφικό, αγροτικό, αλλά προπάντων έργο ασφάλειας, που ολοκληρώνει σε μεγάλο ποσοστό το οδικό κύκλωμα του Κισσάβου και τη σύνδεσή του με παράλια. Έτσι δημιουργούμε προϋποθέσεις ανάπτυξης της περιοχής, νέες θέσεις εργασίας, αλλά και πέφτει χρήμα στην τοπική οικονομία. Σε μια δύσκολη περίοδο υλοποιούμε χρήσιμα έργα για τον τόπο μας, έργα απαραίτητα και έργα ουσίας».

Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου δήλωσε: «Η στόχευση που υπήρχε από τη Νομαρχία Λάρισας και συνεχίζεται και σήμερα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Π.Ε. Λάρισας, που ήταν η ανάπτυξη του οδικού κυκλώματος Κισσάβου και η σύνδεσή του με την παραλιακή ζώνη, βήμα βήμα βλέπουμε ότι πραγματοποιείται. Έτσι σήμερα εντάσσεται στο πρόγραμμα ΚΑΠ της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Π.Ε. Λάρισας ο δρόμος Ανατολή – Μεγαλόβρυσο- Μελιβοία, ένα έργο που θα δώσει άλλη μια διέξοδο προς την παραλιακή ζώνη, καθώς ως Π.Ε. Λάρισας, υλοποιούμε και το κομμάτι από Μελιβοία προς Σωτηρίτσα. Έτσι θα μπορεί κανείς πλέον να φεύγει από τον Κίσσαβο, από την Ανατολή και να φτάνει στα παράλια του Δήμου Αγιάς. Είναι ένα έργο σημαντικό, το οποίο σε συνδυασμό με τον δρόμο Σπηλιά – Καρύτσα ολοκληρώνουν σιγά σιγά το οδικό κύκλωμα Κισσάβου. Θέλω να πω, ότι συνεχίζει να αποτελεί προτεραιότητά μας η ανάπτυξη υποδομών, οι οποίες προσφέρουν στην ανάπτυξη του τουρισμού της περιοχής μας».

Ο δήμαρχος Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας σημείωσε: «Το σημερινό έργο εντάσσεται σε ένα συνολικότερο σχεδιασμό, που αφορά το οδικό κύκλωμα Κισσάβου. Είναι ένας δρόμος, οποίος ξεκινάει από την Ανατολή, περνά από το Μεγαλόβρυσο και καταλήγει στη Μελιβοία. Από εκεί με δύο επιλογές, είτε από τη Μελιβοία, είτε από την Άνω Σωτηρίτσα, μπορεί κάποιος γρήγορα και με ασφάλεια να φτάσει στην παραλία. Είναι ένα έργο ανάδειξης και αξιοποίησης του Κισσάβου, ενός χώρου που πιστεύουμε, ότι είναι από τους ομορφότερους στην Ευρώπη. Πρέπει εδώ να τονίσουμε, ότι στο βουνό του Κισσάβου βρίσκουμε περίπου το 90% των φυτών που απαντώνται σε όλα τα βουνά της Ευρώπης. Μιλάμε για ένα βουνό, το οποίο αποτελεί ένα φυσικό κάλλος και που δυσκολεύεται σήμερα κάποιος να το επισκεφτεί, γιατί δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι δρόμοι. Θα πρέπει μελλοντικά να δούμε και την ολοκλήρωση των άλλων τμημάτων, δηλαδή Μελιβοίας – Καρύτσας και Σπηλιάς – Ανατολής. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε το οδικό κύκλωμα Κισσάβου ολοκληρωμένο και θα μπορεί ο καθένας να επισκεφτεί την περιοχή. Εκεί, όπως καταλαβαίνει κανείς, μπορούν να αναπτυχθούν διάφορες δραστηριότητες, όπως ο τουρισμός, η γεωργία και η κτηνοτροφία. Είναι ένα βουνό, το οποίο πρέπει να το βάλουμε στην καθημερινότητά μας, καθώς είναι ένας χώρος πολύ όμορφος και για τα επόμενα χρόνια σίγουρα θα αποτελέσει έναν πόλο έλξης».

Ο κ. Γκουντάρας ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη για την προώθηση του έργου και τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, το δημοτικό συμβούλιο των πρώην Δήμων Λακέρειας και Μελιβοίας και τα Δ.Σ. των Κοινοτήτων Ανατολής, Μεγαλόβρυσου και Μελιβοίας τον πρόεδρο της ΠΕΔ κ. Ρίζο Κομήτσα και τους μελετητές του έργου.

Παρόντες κατά την ένταξη του έργου ήταν ακόμη ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Κιλελέρ κ. Ρϊζος Κομήτσας, ο πρόεδρος τους δημοτικού συμβουλίου Αγιάς κ. Γιάννης Αργυρούλης, ο πρώην δήμαρχος Λακέρειας και δημοτικός σύμβουλος Αγιάς κ. Κυριάκος Πατσάς και ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Π.Ε. Λάρισας κ. Χρήστος Λυτροκάπης.

Αντικείμενο του έργου

Το αντικείμενο του έργου οδοποιίας είναι η ταχύτερη σύνδεση των οικισμών Ανατολής και Μεγαλόβρυσου (ορεινών παραθεριστικών θέρετρων) του Κισσάβου μέσω Μελιβοίας ή μέσω Άνω Σωτηρίτσας με τα παράλια της Περ/κής Ενότητας Λάρισας (και το αντίστροφο) ,συνολικού μήκους 16.600 μ. Για την κατασκευή του δρόμου αυτού σε όλο το μήκος θα εφαρμοσθεί η διατομή 5,5-6μ/6,5-7μ και επενδεδυμένη τάφρος, όπου αυτή απαιτείται. Ποιο αναλυτικά θα γίνουν εργασίες διαπλάτυνσης των υφιστάμενων στενών συνδέσεων με την εκτέλεση των εργασιών των χωματουργικών, τεχνικών(σωληνωτών οχετών-κιβοτοειδών οχετών-τοίχων αντιστήριξης), οδοστρωσίας και το μεγαλύτερο μέρος(σε πρώτη φάση) των ασφαλτικών και της σήμανσης.

Στόχος είναι η βελτίωση της κυκλοφοριακής ικανότητας στον δρόμο από Ανατολή προς Μεγαλόβρυσο έως Μελιβοία και μέσω Μελιβοίας ή μέσω Άνω Σωτηρίτσας με τα παράλια της Περ/κής Ενότητας Λάρισας(και το αντίστροφο). Ακόμη η μείωση της επικινδυνότητας & η ενίσχυση των δυνατοτήτων ανάπτυξης των δραστηριοτήτων των κατοίκων της περιοχής, τουριστικές – αγροτικές – κτηνοτροφικές –αναψυχής-εναλλακτικός τουρισμός-σπορ του βουνού και της θάλασσας καθώς και η διέξοδος προς τα παράλια. Επιπλέον γίνεται ακόμη πιο εύκολη η σύνδεση Κισσάβου με περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

kosmoslarissa.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου