ΛΑΡΙΣΑ

Μάχιμη πένα και στα 100

μάχιμη-πένα-και-στα-100-317973

Στα 100 του χρόνια, ο αειθαλής Λαρισαίος δημοσιογράφος Λάζαρος Αρσενίου έγραψε βιβλίο για τη γεωργία και δίνει μαθήματα αγροτικής οικονομίας

Μοιράστηκε το ίδιο θρανίο με τον Βασίλη Τσιτσάνη στο γυμνάσιο των Τρικάλων, αποτέλεσε για 30 χρόνια τον «σοφό» -όπως τον αποκαλούσε ο Γιάννης Μαρίνος- του «Οικονομικού Ταχυδρόμου», ενώ τον ταλαιπωρεί ακόμη το τραύμα στον λάρυγγα από μια σφαίρα που τον χτύπησε στη μάχη της Πίνδου, τον Νοέμβριο του 1940, τις πρώτες μέρες του ελληνοϊταλικού πολέμου.

Ψηφίζει σταθερά ΚΚΕ, μιλά ακατάπαυστα για τον καπιταλισμό, ξέρει απίστευτες λεπτομέρειες του Μνημονίου και όλα αυτά με εξαιρετική διαύγεια, ενώ… παίζει στα δάχτυλα τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και δίνει συνεντεύξεις ακόμη και μέσω e-mail!!! Ο ένας αιώνας ζωής, τον οποίο θα κλείσει σε λίγους μήνες, του άφησε μόνο ένα μικρό πρόβλημα στην ακοή, κατά τα άλλα ο Λάζαρος Αρσενίου περπατά κάθε μέρα στο κέντρο της Λάρισας, παραδίδει μαθήματα δημοσιογραφίας στους νεότερους και υπερηφανεύεται πως είναι από τους γηραιότερους -αν όχι ο γηραιότερος- δημοσιογράφους της χώρας.

«Η γεωργία στη σύγχρονη Ελλάδα» είναι το τελευταίο του βιβλίο, όχι όμως και το πρώτο, αφού έχει γράψει δεκάδες με θέματα τον Εμφύλιο, την Αντίσταση στη Θεσσαλία, αλλά και τη μουσική. «Η γεωργία είναι ο πρωτογενής κλάδος της οικονομίας και πρέπει να τον στηρίξουμε για να ξεπεράσουμε την κρίση. Είναι αδιανόητο να εισάγει η Ελλάδα γάλα, σιτάρι και τόσα άλλα είδη και να θεωρούμε ότι είναι καλύτερα από τα δικά μας», λέει. Μέσα στις 90 σελίδες του βιβλίου του, αναφέρεται με νούμερα και στοιχεία στις αθρόες εισαγωγές, καθώς και σε άλλες χώρες που επιβιώνουν χάρη στη γεωργία, όπως η Αίγυπτος.

Ο τοπικός εκδοτικός οίκος «Επικαιρότητα» τού έδωσε 500 αντίτυπα του βιβλίου και όλα θα τα χαρίσει, μας λέει και αποκαλύπτει πως για τη συγγραφή του χρειάστηκε αρκετή έρευνα σε πηγές, αλλά και στο Διαδίκτυο.

Σταθμοί στην πορεία του

Μετά τη λήξη του Εμφυλίου, ο Λ. Αρσενίου εγκαταστάθηκε στη Λάρισα, όπου εργάστηκε στα «Θεσσαλικά Νέα» φτάνοντας έως τη θέση του διευθυντή και αργότερα για ένα μεγάλο διάστημα έζησε στην Αθήνα. Ηταν σταθερός συνεργάτης του «Οικονομικού Ταχυδρόμου», ενώ λογοτεχνικά και λαογραφικά του άρθρα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Γυναίκα». Εχει τιμηθεί από όλες τις δημοσιογραφικές ενώσεις, από το Ιδρυμα Μπότση και δεκάδες φορείς και συλλόγους της Θεσσαλίας.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου