ΛΑΡΙΣΑ

Λάρισα: Συνταξιούχος έφτιαξε μπανανοφυτεία

λάρισα-συνταξιούχος-έφτιαξε-μπανανο-454869

Το γεγονός θεωρείται πρωτόγνωρο για τα δεδομένα του Νομού, όμως φαίνεται τελικά ότι χάρη στην επιμονή και την καλή του τύχη, τελικά το πέτυχε ένας συνταξιούχος υπάλληλος του δήμου Λαρισαίων στη Βελίκα!

Κατάφερε λοιπόν να κάνει να ευδοκιμήσουν μπανανιές στην περιοχή και μάλιστα να βγάλουν φέτος και τις πρώτες …μπανάνες. Ο ερασιτέχνης καλλιεργητής που πλέον γίνεται πρωτοπόρος είναι ο κ. Κώστας Χονδροδήμος, και η όλη …επιχείρηση ξεκίνησε από αστείο όταν πριν από τρία χρόνια ο ίδιος βρέθηκε σε διακοπές στη Ζάκυνθο.« Πριν από 3 χρόνια, θα μας πει, βρέθηκα στη Ζάκυνθο για διακοπές και μου έκανε εντύπωση ότι απέναντι από εκεί που έμενα, σε ένα εγκαταλειμμένο οικόπεδο ήταν φυτρωμένες ορισμένες μικρές μπανανιές.

Πήρα ορισμένες ρίζες και τις μετέφερα στη Λάρισα και συγκεκριμένα στο σπίτι μου που είχα στη Βελικα. Τις φύτεψα λοιπόν και περίμενα, χωρίς όμως να πιστεύω τίποτα γιατί ήξερα ότι εδώ στην περιοχή μας το κλίμα δεν ήταν κατάλληλο. Περίμενα για τρία χρόνια, κάποιες ρίζες χάλασαν, όμως οι υπόλοιπες άντεξαν, ψήλωσαν, έφθασαν στα τρία μέτρα και μόλις πριν από λίγες ημέρες άρχισαν να βγάζουν καρπούς, δηλαδή μπανάνες! Η μπανανιά έγινε αξιοθέατο σε όλη την περιοχή και πέρναγαν όλοι να δουν το αποτέλεσμα. Οι περισσότεροι ήταν ηλικιωμένοι αγρότες που πραγματικά δεν πίστευαν στα μάτια τους και μου είπαν ότι τέτοιο πράγμα δεν έχει ξαναγίνει…»!Ευκαιρίας λοιπόν δοθείσης και ας ψάξουμε λίγο το άγνωστο τροπικό αυτό δένδρο που συνήθως ευδοκιμεί στην Κρήτη και στη Μεσσήνη και μάλιστα στον τρόπο μας έγραψε τη δική του ιστορία αφού για πολλά χρόνια στο παρελθόν είχαν απαγορευτεί οι εισαγωγές μπανάνας από τις τροπικές χώρες για να ενισχυθεί η τοπική κρητική μπανάνα που το μέγεθός της ήταν μικρό και δεν μπορούσε να αντέξει στον ανταγωνισμό.

Η …MUSA

Η μπανανιά (Musa) είναι τροπικό φυτό που διαθέτει μεγάλους βλαστούς και φτάνει σε ύψος έως 6 m. Ο κορμός σχηματίζεται από ένα σφιχτό περίβλημα φύλλων, που αναδύονται σαν νέος βλαστός από το έδαφος. Το υπόγειο όργανο (ρίζωμα) αποθήκευσης, ονομάζεται κορμός. Αναπτύσσεται σε ηλιόλουστες θέσεις χωρίς δυνατούς ανέμους και σε γόνιμα, χουμώδη, μέτρια υγρά εδάφη. Φυτεύεται μεμονωμένα ή σε συνδυασμό με άλλα τροπικά φυτά και ευδοκιμεί σε θερμές περιοχές της νότιας Ελλάδας. Κατάλληλο και για παραθαλάσσιες φυτεύσεις. Πολλαπλασιάζεται με διαίρεση του υπόγειου τμήματος. Περίπου 20-30 μεγάλα φύλλα αναδύονται από έναν βλαστό κάθε χρόνο σε μία περίοδο 7-8 μηνών προ της άνθησης.Το μεγάλο άνθος της μπανανιάς που μοιάζει με καρφί, διαθέτει χωριστά τα αρσενικά και θηλυκά άνθη. Μετά τη γονιμοποίηση ο καρπός της μπανανιάς, η μπανάνα, σχηματίζεται στη βάση των θηλυκών ανθών, σε ένα σύμπλεγμα πολλών «χεριών» σε κάθε δέσμη.

Η μπανάνα είναι ένα σαρκώδες φρούτο πολύ γλυκό, πλούσιο σε βιταμίνες, πολύ δημοφιλές και οι εμπορικές καλλιεργήσιμες ποικιλίες, δεν έχουν σπόρους, είναι στείρες. 2-3 μήνες μετά την άνθιση, τα τσαμπιά με τις μπανάνες ζυγίζουν τυπικά 20-25 kgr και είναι έτοιμα για συγκομιδή. Κάθε βλαστάρι μπανάνας ανθίζει μόνο μια φορά, στη συνέχεια πεθάνει και νέοι βλαστοί αναδύονται από τον κύριο μίσχο για να παράγουν νέα θηλυκά φυτά, που θα δώσουν την επόμενη χρονιά νέα συγκομιδή.»Αυτά λοιπόν περί musas , τώρα όσον αφορά στην περίπτωση της Βελίκας το γεγονός είναι μοναδικό και ίσως αύριο σηματοδοτήσει νέους δρόμους στην παραγωγή της περιοχής!

ΠΗΓΗ: εφημερίδα Ελευθερία

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου