ΛΑΡΙΣΑ

Νέα οδική σύνδεση μεταξύ Λάρισας- Τρικάλων

νέα-οδική-σύνδεση-μεταξύ-λάρισας-τρικ-508240

Νέα οδική σύνδεση αποκτούν οι Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας και Τρικάλων καθώς εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό η κατασκευή του δρόμου Βερδικούσια – Λογγά προϋπολογισμού 8 εκ. ευρώ. Οι σχετικές ανακοινώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο περιφερειάρχης, παρουσία των αντιπεριφερειαρχών Λάρισας κας Ρένας Καραλαριώτου και Τρικάλων κ. Χρήστου Μιχαλάκη, του δημάρχου Ελασσόνας κ. Γιώργου Πασχόπουλου, περιφερειακών συμβούλων και υπηρεσιακών παραγόντων.

Το έργο αυτό αποτελούσε αίτημα 35ετίας καθώς οι αρχικές μελέτες, που είχαν συνταχθεί από την τότε ΜΟΜΑ, τροποποιήθηκαν αρκετές φορές, χρηματοδότηση δεν υπήρχε, ενώ «αγκάθι» αποτέλεσε η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η διαδικασία. Το έργο αφορά την διάνοιξη και ασφαλτόστρωση τμήματος 7,5 χιλιομέτρων, ενώ με προηγούμενη εργολαβία εκτελέστηκαν τα 2,3 χλμ. της οδού.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός σημείωσε τα εξής: «Ένα σημαντικό έργο για τη Θεσσαλία και για τις Π.Ε. Λάρισας και Τρικάλων εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ. Είναι το έργο της συνέχισης και ολοκλήρωσης του δρόμου Λογγά – Βερδικούσιας, 7,5 περίπου χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ. Είναι ένα έργο στο οποίο διεισδύουν οι ανθρώπινες επιθυμίες των κατοίκων της υπαίθρου και το οποίο στέκεται με σεβασμό και ενδιαφέρον απέναντι τους. Συντομεύει και στηρίζει την επικοινωνία των ανθρωπίνων κοινοτήτων, μεταξύ Τρικάλων και Λάρισας και όχι μόνο. Είναι έργο τουριστικό, γιατί ενώνει τα Μετέωρα με τον Όλυμπο και τα σημαντικά μοναστήρια της Ελασσόνας. Είναι περιβαλλοντικό, διότι δημιουργεί συνθήκες δασοπροστασίας του τοπικού περιβάλλοντος, το οποίο σε εκείνη την περιοχή είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Δημιουργεί ακόμη συνθήκες ασφάλειας και καλύτερης μετακίνησης των κτηνοτρόφων μας και των αγροτών μας. Παράλληλα δίνει χρήματα στην τοπική κοινωνία και οικονομία, αλλά διασφαλίζει και δημιουργεί θέσεις εργασίας. Συνεχίζουμε δίνοντας ένα μήνυμα δημιουργικής ανατροπής, συνεργασίας, αποτελεσματικότητας και τα αποτελέσματα αυτά έχουν έννοια, γιατί είναι μετρήσιμα και απτά και διαχέονται στην κοινωνία».

Παράλληλα ο περιφερειάρχης ευχαρίστησε όλους όσοι μέχρι σήμερα στήριξαν αυτό το έργο, και ιδιαίτερα τον δήμαρχο Ελασσόνας, το δασαρχείο, τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες της Βερδικούσιας, τη Διαχειριστική Αρχή, με την οποία όπως σημείωσε «συνεργαστήκαμε για να μπορέσουμε να βρούμε τρόπο ένταξης, έστω και την τελευταία στιγμή, στον τομέα της προσπελασιμότητας, γιατί ως γνωστόν το ΕΣΠΑ έχει σχεδόν ολοκληρωθεί».

Η κα. Ρένα Καραλαριώτου ανέφερε απ’ την πλευρά της: «Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να εντάσσεται στο ΕΣΠΑ ο δρόμος Λογγά-Βερδικούσια. Ένα έργο που αποτέλεσε όνειρο τόσο της Νομαρχίας Λάρισας όσο και της Νομαρχίας Τρικάλων, όταν τα δύο πρώτα χιλιόμετρα έγιναν επί θητείας Λουκά Κατσαρού. Σήμερα μετά από μεγάλη προσπάθεια τόσο για την εξεύρεση των κονδυλίων, όσο και για να μπορέσουμε να εγκριθούν οι τελικές περιβαλλοντικές μελέτες, καταφέραμε να εντάξουμε τα υπόλοιπα 7,5 χιλιόμετρα περίπου με προϋπολογισμό 8 εκατομμύρια ευρώ. Επιτέλους βλέπουμε, ότι το όνειρο της σύνδεσης των Μετεώρων με τον Όλυμπο γίνεται πραγματικότητα. Αποδεικνύουμε για ακόμη μία φορά, ότι ως Περιφέρεια, ως Π.Ε. Λάρισας, υλοποιούμε μέσω του ΕΣΠΑ έργα ουσίας και όχι έργα βιτρίνας».

Ο κ. Χρήστος Μιχαλάκης τόνισε τα ακόλουθα: «Ένα σημαντικό έργο εντάσσεται στην περιοχή μας. Πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια στο Λουκά Κατσαρό, στον Ηλία Βλαχογιάννη αλλά κυρίως στον Κώστα Αγοραστό που μαζί με όλες τις υπηρεσίες εντάσσουν ένα έργο πνοής, γιατί συνδέει τη Λάρισα με τα Τρίκαλα, τον Όλυμπο με τα Μετέωρα. Παράλληλα το έργο αυτό βοηθά στην οικοτουριστική ανάπτυξη της περιοχής, καθώς εκεί υπάρχουν δύο μεγάλα φράγματα, που δημιουργούν νέα υδάτινα συστήματα: το φράγμα Λογγά που έχει τελειώσει, και το φράγμα Ληθαίου που ολοκληρώνεται, προϋπολογισμού περίπου 15 εκατομμυρίων ευρώ. Ενώ επιπρόσθετα το έργο βοηθά στην προβολή και του σπηλαίου της Θεόπετρας, με έναν ασφαλή δρόμο τον οποίο θα χαίρονται οι επισκέπτες και οι κάτοικοι της περιοχής».

Ο κ. Γιώργος Πασχόπουλος δήλωσε απ’ την πλευρά του: «Η χρονιά ξεκινάει πολύ καλά με μια πολύ σημαντική ανακοίνωση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Αγοραστού. Ένα αίτημα πολλών γενεών της κοινότητας της Βερδικούσιας, πολλών αιρετών, αλλά και όλου του σημερινού Δήμου Ελασσόνας, για σύνδεση των Μετεώρων, μέσω Λογγά-Βερδικούσιας με τον Όλυμπο, γίνεται πλέον πραγματικότητα. Θέλουμε πραγματικά να εξάρουμε την προσπάθεια αυτή, και να τονίσουμε πως βρίσκεται επιτέλους λύση χάρη στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, προκειμένου να σταματήσει η απομόνωση της πάλαι ποτέ επαρχίας Ελασσόνας, σημερινού Δήμου Ελασσόνας. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν σε αυτό, παλαιότερα όλες τις προσπάθειες των έπαρχων Ελασσόνας και όλων των παραγόντων της περιοχής, τον πρώην νομάρχη κ. Λουκά Κατσαρό, για την πραγματοποίηση των 2 πρώτων χιλιομέτρων, και φυσικά τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας»

Ο πρώην πρόεδρος Βερδικούσιας κ. Γεώργιος Σάκκας επεσήμανε: «Πρόκειται για ένα έργο πνοής και ανάπτυξης, ένα έργο διανομαρχιακό, μιας και συνδέει δύο Νομούς και ένα έργο διαπεριφερειακό, καθώς συνδέει τρεις Περιφέρειες, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω εκ μέρους των κατοίκων της Βερδικούσιας όλους τους ανθρώπους που συνετέλεσαν στο έργο, τους υπηρεσιακούς και θεσμικούς παράγοντες και προπάντων τον περιφερειάρχη, κ. Κώστα Αγοραστό, ο οποίος κατανόησε τη μεγάλη σπουδαιότητα του έργου αυτού και προέβη στην υλοποίησή του αποδεικνύοντας ότι είναι άνθρωπος των έργων και όχι των λόγων».

Το έργο «Κατασκευή Τμήματος της Επαρχιακής Οδού 19 από Βερδικούσια μέχρι όρια Π.Ε. Λάρισας (προς Λογγά)» συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας 1 «Υποδομές και υπηρεσίες προσπελασιμότητας Θεσσαλίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Χωρικής Ενότητας «Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα – Ήπειρος 2007-2013» μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησής του από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Με το έργο αυτό ολοκληρώνεται η οδός που συνδέει τους οικισμούς της Βερδικούσιας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και του Λογγά της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων. Το οδικό τμήμα που θα κατασκευαστεί αποτελεί τμήμα της Επαρχιακής Οδού 19 «Ελασσόνα – Αγιονέρι προς Κονισκό και Καλαμπάκα από 6ο χλμ. Εθνικής Οδού Ελασσόνας – Δεσκάτης και δι Αγιονερίου και Κονιατσής». Με το παρόν έργο βελτιώνεται – κατασκευάζεται και ασφαλτοστρώνεται το τμήμα της οδού που ξεκινάει από τη Χιλιομετρική Θέση (Χ.Θ.). 2+300 (αρχή μέτρησης η διασταύρωση στη Βερδικούσια) και καταλήγει στη Χ.Θ. 9+552 (αυχένας) με συνολικό μήκος 7.250 μ.

Η οδός που θα κατασκευαστεί θα έχει μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και διατομή 6,50/8,00 (ασφαλτοτάπητας πλάτους 6,50 μέτρων με εκατέρωθεν έρεισμα 0,75 μέτρων) και τάφρο μεταβλητού πάχους από 1 έως 2 μέτρα.

Τα οφέλη από την ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να είναι πολλαπλά:

  • καθίσταται εφικτή η απευθείας επικοινωνία του βορειοδυτικού τμήματος της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας με τις τουριστικά ανεπτυγμένες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων (Μετέωρα) . Συνεπώς, ενισχύεται η περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της συγκεκριμένης περιοχής της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, καθώς δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες των Μετεώρων να έχουν εύκολη και άμεση πρόσβαση στην ορεινή περιοχή του Δήμου Ελασσόνας, περιοχή ιδιαίτερου αισθητικού κάλους.
  • εξυπηρετείται η ασφαλής διακίνηση προσώπων και η μεταφορά ζώων και κτηνοτροφικών- αγροτικών προϊόντων, καθώς εκατέρωθεν του άξονα της οδού, υπάρχουν πολλές κτηνοτροφικές μονάδες,
  • βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής, καθώς διευκολύνεται η σύνδεση των ορεινών οικισμών του Δήμου Ελασσόνας με άλλα οικιστικά κέντρα και αντιστρόφως, και τέλος
  • το έργο αναμένεται να έχει θετική επίπτωση στο περιβάλλον, καθώς θα ενισχυθεί η δασοπροστασία της περιοχής, αφού καθίσταται εύκολη η πρόσβαση σε δύσβατες μέχρι τώρα ορεινές περιοχές ιδιαίτερης περιβαλλοντικής αξίας.

Παρόντες κατά την συνέντευξη τύπου της ένταξης του έργου ήταν ακόμη οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Κώστας Δεσπόπουλος, Χρήστος Καλομπάτσιος, Θανάσης Παιδής και Χρήστος Σιδερόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος Ελασσόνας κ. Κώστας Εγγλέζος, ο γενικός διευθυντής της Περιφέρειας κ. Κώστας Μέγας και η προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής κ. Μελίνα Σαραφίδου

larisanews.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου