ΛΑΡΙΣΑ

Το ΤΑΙΠΕΔ πουλάει Λαρισινά παράλια

το-ταιπεδ-πουλάει-λαρισινά-παράλια-518184

Πωλητήριο σε τρία οικόπεδα-φιλέτα στην παραλιακή ζώνη του Νομού Λάρισας (Νέα Μεσάγγαλα, Κουλούρα και Στόμιο) συνολικής έκτασης 776,6 στρεμμάτων βάζει το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, το γνωστό ΤΑΙΠΕΔ.

Τα τρία οικόπεδα έχουν ενταχθεί στο Χαρτοφυλάκιο Ακινήτων (Ομάδα Β) του ΤΑΙΠΕΔ μαζί με άλλα 153 ακίνητα συνολικής έκτασης 86.000 στρεμμάτων και πρόκειται να πωληθούν τα επόμενα χρόνια με στόχο να αξιοποιηθούν για την κατασκευή εξοχικών κατοικιών.

Ωστόσο, για να γίνει αυτό πράξη, πρέπει πρώτα να ξεπεραστούν τα νομικά προβλήματα που υπάρχουν και τα οποία αναγνωρίζουν οι σύμβουλοι του Ταμείου, οι οποίοι έχουν μελετήσει κάθε οικόπεδο χωριστά. Το πιθανότερο είναι τη λύση να δώσει η Δικαιοσύνη, στην οποία υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη προσφύγει ο Δήμος Αγιάς και ιδιοκτήτες ακινήτων για μια άλλη έκταση στη Βουλγαρινή που έχει παραχωρηθεί παλαιότερα στο ΤΑΙΠΕΔ. Ενδεικτική του τι πρόκειται να ακολουθήσει είναι η κοινή δήλωση των δημάρχων Αγιάς κ. Αντώνη Γκουντάρα και Τεμπών κ. Κώστα Κολλάτου χθες στην «Ε»: «Καμία επένδυση ή αξιοποίηση εντός ή εκτός εισαγωγικών δεν μπορεί να γίνει αν δεν ληφθούν υπ’ όψιν οι ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και αν δεν είναι σύμφωνη η τοπική κοινωνία».

Επισημαίνεται ότι οι δύο δήμαρχοι πληροφορήθηκαν χθες από την «Ε» ότι τα εν λόγω οικόπεδα έχουν εκχωρηθεί από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου (ΚΕΔ) στο ΤΑΙΠΕΔ καθώς, όπως εξήγησαν, «ουδείς αρμόδιος κρατικός παράγοντας τους ενημέρωσε».

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ

Στην έκθεση του ΤΑΙΠΕΔ για τα τρία ακίνητα του Ν. Λάρισας αναφέρονται τα εξής (η έκθεση είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο του Ταμείου hradf.com):

  • Οικόπεδο στο Στόμιο, Δήμος Αγιάς, Λάρισα (ΑΒΚ 924). Έχει έκταση 179,9 στρέμματα κι είναι άγνωστο πόσα απ’ αυτά έχουν οικοδομηθεί. Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ δεν υπάρχουν περιορισμοί (νομικοί, δασικοί, περιβαλλοντικοί, αρχαιολογικοί ή άλλοι) στην αξιοποίηση του οικοπέδου, για το οποίο επισημαίνεται πάντως ότι μερικά τμήματά του έχουν παραχωρηθεί και λειτουργεί κάμπινγκ. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγιάς κ. Αντώνη Γκουντάρα, κομμάτια της εν λόγω έκτασης έχουν παραχωρηθεί από το δημόσιο στον δήμο (από την εποχή του Δήμου Ευρυμενών) κι έχουν κατασκευαστεί το κτίριο του Δημαρχείου-Ιατρείου Στομίου, ενώ ένα μέρος της έκτασης λειτουργεί ως δημοτικό κάμπινγκ (το εκμεταλλεύεται ο Δήμος Αγιάς).
  • Οικόπεδο στα Νέα Μεσάγγαλα, Δήμος Τεμπών, Λάρισα (ΑΒΚ 1097). Έχει έκταση 404,3 στρέμματα και είναι άγνωστο πόσα απ’ αυτά έχουν οικοδομηθεί. Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, «υπάρχουν νομικοί περιορισμοί» στην αξιοποίηση του οικοπέδου, ενώ «εκμεταλλεύσιμα» (exploitable) θεωρούνται τα 94,9 στρέμματα. Στην εν λόγω έκταση υπάρχουν, πάντως, εξοχικές κατοικίες όπως φαίνεται και από τον χάρτη της Google που είναι ανηρτημένος στον ιστότοπο του ΤΑΙΠΕΔ.
  • Οικόπεδο στον Κόλπο Κουλούρας, Δήμος Τεμπών, Λάρισα (ΑΒΚ 1113). Έχει έκταση 192,4 στρέμματα κι είναι άγνωστο πόσα απ’ αυτά έχουν οικοδομηθεί. Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, «υπάρχουν νομικοί περιορισμοί» στην αξιοποίηση του οικοπέδου, στο οποίο εντοπίζει «καταπατήσεις» χωρίς να αναφέρει περισσότερα στοιχεία. Και στην έκταση αυτή υπάρχουν εξοχικές κατοικίες όπως επίσης φαίνεται από τον χάρτη της Google.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ

Σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο, «το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) αξιοποιεί την ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου, που του έχει ανατεθεί σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και τις προβλέψεις των Μεσοπρόθεσμων Πλαισίων Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Σε συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση, το ΤΑΙΠΕΔ προωθεί την υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων στη χώρα με πλήρη ευθύνη για την εφαρμογή της πολιτικής που τις διέπει. Το πλάνο των ιδιωτικοποιήσεων βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και έχει ως στόχο την τροφοδότηση της ανάπτυξης, την προσέλκυση άμεσων επενδύσεων στις υποδομές, την ενέργεια, τα ακίνητα καθώς και άλλους τομείς επιτυγχάνοντας παράλληλα άλλα σημαντικά οφέλη, όπως η δημιουργία θέσεων εργασίας, ο εκσυγχρονισμός υποδομών και η προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.

Το ΤΑΙΠΕΔ συστάθηκε την 1η Ιουλίου 2011 και η διάρκειά του είναι έξι έτη μετά την πάροδο των οποίων η λειτουργία του μπορεί να παραταθεί με απόφαση του υπουργού Οικονομικών. Στο Ταμείο μεταφέρθηκαν τα περισσότερα από τα περιουσιακά στοιχεία που είχαν περιληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και θα μεταφερθούν όσα ακόμη περιουσιακά στοιχεία αποφασιστεί από το Κράτος να αξιοποιηθούν. Τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν μεταφερθεί στο Ταμείο συνοψίζονται σε τρεις κατηγορίες: Αξιοποίηση Γης, Υποδομές, Εταιρικό Χαρτοφυλάκιο».

Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ AKINHTΩΝ

Στον τομέα των ιδιόκτητων ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου, το πεδίο εργασιών του ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνει πάνω από 80.000 ακίνητα του δημόσιου τομέα που επί του παρόντος τα διαχειρίζονται ή ανήκουν στην ΕΤΑΔ, σε ΔΕΚΟ ή σε διάφορα υπουργεία. Τα ακίνητα θα αξιολογηθούν και θα επιλεγούν προς εκμετάλλευση βάσει κριτηρίων (Ελεύθερα Ακίνητα, Αστικά Ακίνητα, Μη αστικά Ακίνητα) και εμπορικών παραγόντων (μέγεθος, τοποθεσία, βασικές νομικές δεσμεύσεις, πιθανές χρήσης ακινήτου).

Οι στρατηγικές αξιοποίησης θα εξειδικευτούν για κάθε ένα περιουσιακό στοιχείο και/ή για χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων που θα προκύψουν από αυτήν τη διαδικασία.

Εφ. Ελευθερία

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου