ΛΑΡΙΣΑ

Λάρισα: Πετυχημένη ημερίδα για τους ξηρούς καρπούς

λάρισα-πετυχημένη-ημερίδα-για-τους-ξη-540146

Παρουσιάστηκαν σημαντικές εισηγήσεις

Στην ημερίδα του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας παρουσιάστηκαν σημαντικές εισηγήσεις.Αρχικά, ο Γιώργος Νάνος, Αναπλ. Καθηγητής Δενδροκομίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αναφέρθηκε στην καλλιέργεια της αμυγδαλιάς και της καρυδιάς.

Παρουσίασε τα κύρια στοιχεία για τις καλλιέργειες της αμυγδαλιάς και καρυδιάς, τις κυριότερες ποικιλίες, που μπορούν να επεκταθούν ή πρέπει να φυτεύονται στην περιοχή της Θεσσαλίας και τα μικροκλίματα, όπου αυτές ευδοκιμούν.

Έγινε παρουσίαση των κλιματικών στοιχείων, που είτε είναι απαραίτητα για την καλλιέργεια κάθε είδους, είτε μπορούν να προκαλέσουν απώλεια παραγωγής ή φυτικού κεφαλαίου.

Μια γενική περιγραφή του τρόπου φύτευσης και διαμόρφωσης ενός οπωρώνα, ώστε να αποφέρει καλό εισόδημα με όσο το δυνατό τις λιγότερες και απαραίτητες μόνο φροντίδες. Δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη λίπανση, καθώς τα είδη αυτά απαιτούν αρκετά ποσά θρεπτικών και αρδευτικού νερού για υψηλή παραγωγή και ποιότητα.

Τέλος δίνονται στοιχεία για την οικονομικότητα της κάθε καλλιέργειας και το σημαντικό κεφάλαιο της κατάλληλης συγκομιδής και μετα-συλλεκτικής μεταχείρισης των ξηρών καρπών.

Τονίζεται ότι οι καλλιέργειες των ξηρών καρπών είναι υψηλής προσόδου, υψηλών απαιτήσεων και μπορούν να είναι από τις δυναμικές καλλιέργειες για την περιοχή της Θεσσαλίας με παραγωγή των υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντων τους κατάλληλων φυσικά για την συμπλήρωση της Μεσογειακής διατροφής.

Ο κ. Μπουρνάκας Βασίλειος, Γεωπόνος φυτοπροστασίας, ο οποίος έχει αναπτύξει σε ελληνικά περιοδικά το πολύ ενδιαφέρον θέμα της εγκατάσταση της καλλιέργειας μέχρι τη μεταποίηση και τη διάθεση του προϊόντος, στην εισήγησή του ανέπτυξε θέματα, όπως η παρενιαυτοφορία της καλλιέργειας, οι εξειδικευμένες οδηγίες λίπανσης και θρέψης της καλλιέργειας, καθώς και το πολύ σοβαρό ζήτημα των αφλατοξινών, που αφορά στους ξηρούς καρπούς και ιδιαίτερα στο φιστίκι.

Ανάφερε δυσμενείς παράγοντες, που πρέπει να ληφθούν σοβαρά, όπως τα κακώς στραγγιζόμενα εδάφη, τους πιθανούς όψιμους παγετούς του Απριλίου καλλιέργειας, καθώς και το υψηλό ποσοστό (>80%) σχετικής υγρασίας στη διάρκεια του πενταμήνου Απριλίου-Σεπτεμβρίου.

Η καλλιέργεια της φιστικιάς θα μπορούσε να αποδώσει ικανοποιητικά σε πολλές περιοχές της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας μέσω, όμως, συλλογικών δραστηριοτήτων

με εξαγωγικό χαρακτήρα έχοντας ως σκοπό τη μείωση του κόστους και της αύξησης της διαπραγματευτικής δύναμης από την πλευρά των παραγωγών.

Η Γεωπόνος κα Ιωάννα Μπούτλα, η οποία για 26 χρόνια ήταν υπεύθυνη της Ο.Π και των Ε.Π στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς Πηλίου με τα γνωστά μήλα «Ζαγορίν», ανέπτυξε την αναγκαιότητα των συλλογικών δράσεων των αγροτών, την ανταγωνιστικότητα, την κερδοφορία και την εξασφάλιση υψηλών προτύπων ποιότητας στα αγροτικά μας προϊόντα.

Ειδικότερα αναφέρθηκε και ανέλυσε την έννοια, τις προϋποθέσεις και τις υποχρεώσεις, που διέπουν μια Οργάνωση Παραγωγών και τα μέλη της βάσει των Καν (ΕΚ) 2200/96 και Καν (ΕΚ)1234/07, καθώς και τα κίνητρα και οφέλη από την σημαντικότητα της κοινής διαχείρισης των προϊόντων, τόσο στον πρωτογενή όσο και στον δευτερογενή τομέα, αλλά και στο στάδιο της πώλησής τους (κοινή εμπορία).

Αναφέρθηκε στις επενδύσεις, που μπορεί να υλοποιήσει μία Ο.Π μέσω των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (επενδυτικά προγράμματα), κοινοτική επιδότηση 50% (δεν υπάρχει εθνική συμμετοχή) και πως αυτά μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό, τόσο των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, όσο και των εγκαταστάσεων συγκέντρωσης, τυποποίησης και μεταποίησης των προϊόντων της οργάνωσης, καθώς και στην προώθηση και την αύξηση της προστιθέμενης αξίας τους.

Τέλος παρουσίασε εν συντομία το παράδειγμα της Ο.Π του Αγροτικού Συν/μού Ζαγοράς Πηλίου.

Στην ημερίδα παρευρέθηκαν ο κ. Σιδερόπουλος Χρ., Περιφερειακός σύμβουλος για τα αγροτικά της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο κ. Μπατζηλιώτης Β., Αντιδήμαρχος Λαρισαίων, ο κ. Καλφούντζος Π., Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Λάρισας, ο κ. Υψηλάντης Κων/νος, Γενικός Γραμματέας του Γεωπονικού Συλλόγου Μακεδονίας – Θράκης και πλήθος κόσμου.

onlarissa.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου