ΛΑΡΙΣΑ

Νέος εξοπλισμός και για το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας από το ΕΣΠΑ

νέος-εξοπλισμός-και-για-το-γενικό-νοσο-545104

Νέο εξοπλισμό συνολικού προϋπολογισμού 3,05 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, πρόκειται να αποκτήσει το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, μετά την έγκριση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού.

Αυτό ανακοινώθηκε σε συνέντευξη τύπου, που δόθηκε σήμερα στην αίθουσα του Δ.Σ. του Γενικού Νοσοκομείου από τον περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό, παρουσία της αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κας Ρένας Καραλαριώτου, του διοικητή των διασυνδεδεμένων νοσοκομείων Λάρισας κ. Θανάση Μητσιού, του αναπληρωτή διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου κ. Θεόδωρου Κουτσιανά και διευθυντών Τμημάτων του νοσοκομείου.

Συγκεκριμένα εντάσσονται στο ΕΣΠΑ / Θεσσαλίας τα εξής έργα:

α. «Προμήθεια Εξοπλισμού για την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας , την Καρδιολογική κλινική και Ουρολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας Κουτλιμπάνειο & Τριανταφύλλειο», προϋπολογισμού 1.016.100 ευρώ,

β. «Προμήθεια Εξοπλισμού Αναισθησιολογικού τμήματος και Χειρουργείων του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας Κουτλιμπάνειο & Τριανταφύλλειο», προϋπολογισμού 1.013.300 ευρώ.

γ. «Προμήθεια Ακτινολογικού Εξοπλισμού του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας Κουτλιμπάνειο & Τριανταφύλλειο», προϋπολογισμού 840.000 ευρώ,

δ. «Προμήθεια Ηλεκτρομηχανολογικού Εξοπλισμού του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας Κουτλιμπάνειο & Τριανταφύλλειο», προϋπολογισμού 180.000 ευρώ,

Τα παραπάνω έργα υποβλήθηκαν στον 37ο κύκλο συγκριτικής αξιολόγησης της σχετικής πρόσκλησης και μετά την θετική αξιολόγηση τους από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Θεσσαλίας εντάσσονται στο ΕΣΠΑ με απόφαση του περιφερειάρχη. Η συγχρηματοδότηση τους γίνεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.) και συγκεκριμένα από τον Άξονα 4 «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής στην Θεσσαλία» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Χωρικής Ενότητας «Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα – Ήπειρος».

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός: «Πρόκειται για τέσσερα νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ, τα οποία ωρίμασαν σε συνεργασία με το νοσοκομείο, με τους ιατρούς και τους εργαζόμενους και βελτιώνουν την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας στο Κουτλιμπάνειο και Τριανταφύλλειο. Είναι έργα, τα οποία αφορούν στην προμήθεια ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, ακτινολογικού εξοπλισμού, προμήθεια για τη μονάδα εντατικής θεραπείας, της καρδιολογικής κλινικής, της ουρολογικής, καθώς και προμήθεια και εξοπλισμός του αναισθησιολογικού τμήματος και των χειρουργείων, με νέες κλίνες χειρουργείων και όλα τα απαραίτητα, που απαιτούνται για τα χειρουργεία του νοσοκομείου, καθώς ο εξοπλισμός χρειαζόταν αντικατάσταση. Μέσα σε αυτόν τον εξοπλισμό περιλαμβάνονται και τέσσερα νέα ασανσέρ, τα οποία έχουν προδιαγραφές και για άτομα με ειδικές ανάγκες, που οδηγούν σε όλες τις κλινικές και στη μονάδα τεχνητού νεφρού, όπου υπήρχε πρόβλημα προσβασιμότητας. Με αυτόν τον τρόπο κλείνουμε και τον τομέα της υγείας στο ΕΣΠΑ, μετά την αύξηση που κάναμε στον προϋπολογισμό, για να καλύψουμε τις υπάρχουσες ανάγκες».

Παράλληλα ο περιφερειάρχης ζήτησε τον συντονισμό των υπηρεσιών του νοσοκομείου για να «τρέξουν» πολύ γρήγορα τα έργα, να γίνουν γρήγορα οι διακηρύξεις, και να αναβαθμιστεί το νοσοκομείο, προς όφελος των πολιτών.

Από την πλευρά της η κα. Ρένα Καραλαριώτου τόνισε τα εξής: «Εκτός από την καθημερινή προσπάθεια που καταβάλουν τόσο το ιατρικό, το νοσηλευτικό και όλο το προσωπικό γενικότερα του Γενικού νοσοκομείου Λάρισας, για να αντιμετωπίσουν τα καθημερινά περιστατικά, χρειάζεται να έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό, για να μπορέσουν να κάνουν ακόμα καλύτερα το μεγάλο έργο, που επιτελούν εδώ. Έτσι ερχόμαστε, ως Περιφέρεια Θεσσαλίας, μέσα από το ΕΣΠΑ και σε συνεργασία με το Γ.Ν.Λ να εντάξουμε αυτή τη στιγμή 3 εκατομμύρια ευρώ σε ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό για το Γ.Ν.Λ., ο οποίος είναι απαραίτητος, για να μπορέσουν να προσφέρουν τις σωστές και ποιοτικές υπηρεσίες προς το Λαρισαίο πολίτη και όχι μόνο. Προσηλωμένοι σταθερά στο ότι υγεία για εμάς δεν είναι μόνο να τη στηρίζουμε στα λόγια αλλά και στις πράξεις, ως Περιφέρεια Θεσσαλίας θεωρούμε, ότι τα έργα αυτά αναβαθμίζουν σημαντικά το σύστημα υγείας στην περιοχή μας.

Ο κ. Θ. Κουτσιανάς ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη για το ενδιαφέρον του και τη υλοποίηση των έργων αυτών σημειώνοντας: «Εμείς από την πλευρά μας θα ασκήσουμε τα καθήκοντά μας με αίσθημα ευθύνης και θα προσπαθήσουμε το νοσοκομείο να παρέχει όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες του νομού. Θέλουμε βέβαια και τη συμπαράσταση όλων των εργαζομένων, ιατρικού, παραϊατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, για να ενώσουμε τις δυνάμεις όλων προς επίτευξη του κοινού σκοπού».

Ενώ ο δ/ντης της ιατρικής υπηρεσίας κ. Απόστολος Κομνός δήλωσε: «Σήμερα εντάχθηκε και το υπόλοιπο του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, που είχαμε ζητήσει για το νοσοκομείο μας, από τον περιφερειάρχη, κ. Κώστα Αγοραστό. Θέλω να τον ευχαριστήσω ιδιαίτερα, γιατί ξέραμε πως τα ποσά αυτά δεν υπήρχαν διαθέσιμα και έκανε τα αδύνατα δυνατά, ώστε να εξασφαλίσει το σύνολο του ποσού για τα μηχανήματα που χρειάζεται το νοσοκομείο μας, ώστε να γίνει καλύτερο».

Στη συνέντευξη τύπου παρευρέθηκαν ακόμη η αναπληρώτρια διοικήτρια του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου κα. Εύη Αδαμάκη, οι διευθυντές της Καρδιολογικής κ. Φώτης Βασιλείου, του Αναισθησιολογικού κ. Κώστας Μπάρκας, του Μαγνητικού-Αξονικού κα. Ευαγγελία Καραΐσκου, ο πρόεδρος των ιατρών κ. Λάμπρος Καραγιώργος, ο διευθυντής της Τεχνικής υπηρεσίας κ. Χαρίλαος Αποστολίδης, η διευθύντρια της Νοσηλευτικής κα Παρασκευή Μπέη, ο εκπρόσωπος του συλλόγου εργαζομένων κ. Χρήστος Μπίτουλας και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Γενικού Νοσοκομείου.

Το έργο «Προμήθεια Εξοπλισμού για την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας , την Καρδιολογική κλινική και Ουρολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας Κουτλιμπάνειο & Τριανταφύλλειο», προϋπολογισμού 1.016.100 ευρώ, αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για την Μονάδα Εντατική Θεραπείας, και τα τμήματα του χειρουργικού (ουρολογική κλινική) και παθολογικού τομέα (καρδιολογική κλινική) του Γ.Ν Λάρισας. Συγκεκριμένα το έργο περιλαμβάνει την αντικατάσταση βασικών μονάδων ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού σε επίπεδο επεμβατικό, υποστήριξης ζωτικών λειτουργιών και παρακολούθησης της νοσηλίας των ασθενών. Οι προαναφερόμενες κλινικές και μονάδα λειτουργούν με πλήρη στελέχωση και το σύνολο του αιτούμενου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού θα αναβαθμίσει την υποστήριξη και θεραπεία των ασθενών, θα συμβάλει στον εκσυγχρονισμό του λειτουργικού χαρακτήρα της Νοσοκομειακής υποδομής ώστε να ανταποκρίνεται στις νέες επιστημονικές και τεχνολογικές απαιτήσεις, στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας.

Η Μ.Ε.Θ., λειτουργεί από το 1997, με δυναμικότητα 8 κλινών και πραγματοποιεί τουλάχιστον 200 εισαγωγές το έτος. Υπάρχει πλήρης στελέχωση εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού άρτια εκπαιδευμένο καθώς και ολοκληρωμένες ηλεκτρολογομηχανικές εγκαταστάσεις. Παρουσιάζει μεγάλη πληρότητα άνω του 98% και έχει πιστοποιηθεί σύμφωνα με πρότυπο ποιότητας ISO9001:2008.

Το έργο «Προμήθεια Εξοπλισμού Αναισθησιολογικού τμήματος και Χειρουργείων του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας Κουτλιμπάνειο & Τριανταφύλλειο», προϋπολογισμού 1.013.300 ευρώ, αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση νέου σύγχρονου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας «Κουτλιμπάνειο & Τριανταφύλλειο» (ΓΝΛ). Ο εξοπλισμός που προτίθεται να προμηθευτεί το ΓΝΛ μέσω του έργου είναι:

Ένα σύστημα επεξεργασίας νερού για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, βελτιώνοντας την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού(ΜΤΝ), η οποία λειτουργεί σε δύο βάρδιες με 28 – 30 συνεδρίες ημερησίως. Έναν αποσκληρυντή νερού, η λειτουργία του οποίου θα αναβαθμίσει την ποιότητα του αποσκληρυμένου νερού, ανάλογα με τη σκληρότητα και τη χημική σύσταση του εισερχόμενου νερού, ώστε να λειτουργεί πλήρως ο λοιπός ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός (κλίβανοι, πλυντήρια χειρουργικών εργαλείων) και μηχανολογικός εξοπλισμός (ατμολέβητες, λέβητες, αντλίες). Τέσσερις ανελκυστήρες με όλες τις απαιτήσεις ασφαλούς λειτουργίας, με προδιαγραφές ΑΜΕΑ, οι οποίοι θα βελτιώσουν την πρόσβαση των ασθενών και των συνοδών, στους χώρους των εξωτερικών ιατρείων με καθημερινή πρόσβαση 350 ασθενών, της καρδιολογικής κλινικής και της μονάδας στεφανιαίων νόσων, της παθολογικής κλινικής, της ογκολογικής, της παιδιατρικής και της μονάδας τεχνητού νεφρού. Το έργο αποτελεί εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του νοσοκομείου και ταυτόχρονα συμβάλλει στην βελτίωση της περιβαλλοντικής και οικονομικής λειτουργίας του νοσοκομείου. Ανταποκρίνεται στις νέες απαιτήσεις εξοικονόμησης ενέργειας και εξασφαλίζει βελτίωση και υψηλό επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Το έργο «Προμήθεια Ακτινολογικού Εξοπλισμού του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας Κουτλιμπάνειο & Τριανταφύλλειο», προϋπολογισμού 840.000 ευρώ, αφορά στην προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του ακτινολογικού εργαστηρίου στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας – Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας «Κουτλιμπάνειο & Τριανταφύλλειο». Το ακτινολογικό εργαστήριο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας λειτουργεί σε χώρους του ισογείου της συνδετήριας πτέρυγας. Ο εξοπλισμός θα είναι σύγχρονης τεχνολογίας, με δυνατότητα εύκολης μελλοντικής αναβάθμισης και περιλαμβάνει δύο κλασικά ακτινολογικά μηχανήματα, ένα ψηφιακό ακτινοσκοπικό, ένα μαστογράφο, ένα ορθοπαντογράφο, ένα υπερηχοτομογράφος γενικής χρήσης και ένα φορητό ακτινολογικό τύπου Α.

Η υλοποίηση του έργου θα συμβάλλει στην βελτίωση της δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας που προσφέρει το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, θα ανταποκρίνεται στις νέες επιστημονικές απαιτήσεις και θα εξασφαλίζει βελτίωση και υψηλό επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Η λειτουργική βελτίωση θα αφορά την ταχύτητα αποτύπωσης της κατάστασης του ασθενή (χρόνος εξέτασης – απεικόνισης), με συνακόλουθη άμεση διάγνωση και στοχευόμενη θεραπεία.

Το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας έχει δυναμικότητα 300 κλινών στις εγκαταστάσεις του στην οδό Τσακάλωφ 1, και λειτουργεί εκτελώντας 15 εφημερίες τον μήνα καλύπτοντας μια ευρεία γεωγραφικά περιοχή.

Το έργο «Προμήθεια Ηλεκτρομηχανολογικού Εξοπλισμού του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας Κουτλιμπάνειο & Τριανταφύλλειο», προϋπολογισμού 180.000 ευρώ, αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για το Αναισθησιολογικό τμήμα και τα Χειρουργεία του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας «Κουτλιμπάνειο & Τριανταφύλλειο». Το Αναισθησιολογικό τμήμα και τα Χειρουργεία του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας λειτουργούν σε χώρους του 2ου ορόφου της συνδετήριας πτέρυγας. Συγκεκριμένα θα εγκατασταθούν έξι Μηχανήματα αναισθησίας, δέκα συσκευές παρακολούθησης ασθενών, (μόνιτορ), μία φορητή συσκευή παρακολούθησης, έξι προβολείς χειρουργείων και τρείς ειδικές χειρουργικές κλίνες – τραπέζια. Το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας έχει δυναμικότητα 300 κλινών και εκτελεί τουλάχιστον 4.500 επεμβάσεις τον χρόνο. Ο προτεινόμενος για προμήθεια εξοπλισμός αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύνολο απαραίτητου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού υποστήριξης και θεραπείας ασθενών και θα εγκατασταθεί στο Αναισθησιολογικό τμήμα και τα Χειρουργεία.

Ο πληθυσμός της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας θα ωφεληθεί σημαντικά, αφενός λόγω των νέων διαγνωστικών μεθόδων που παρέχονται αλλά και λόγω της αυξημένης διαθεσιμότητας που θα παρουσιάζουν τα νέα μηχανήματα.

larisanews.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου