ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Το παρόν και το μέλλον της βολιώτικης τεχνικής «κολυμπά» στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ

το-παρόν-και-το-μέλλον-της-βολιώτικης-τ-797526

Ρεπορτάζ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΟΥΝΤΕΛΙΑ

Με πλήθος βολιώτικων επιτυχιών ολοκληρώθηκε στη Θεσσαλονίκη το πανελλήνιο πρωτάθλημα κατηγοριών τεχνικής κολύμβησης, εκεί όπου οι αθλητές και αθλήτριες του Ολυμπιακού Βόλου κατέγραψαν εντυπωσιακή παρουσία, κατακτώντας τη 12η θέση σε σύνολο 38 συλλόγων.

Με την παρουσία τους έλαμψαν δύο από τα μεγαλύτερα ταλέντα στον χώρο, που αποτελούν το παρόν και το μέλλον του αθλήματος, η 16χρονη Ελευθερία Στάμου, η οποία προετοιμάζεται για την πρώτη της κορυφαία διεθνή διοργάνωση, το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων, που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και η 12χρονη Ναταλία Τσιδώνη, που έσπασε τα χρονόμετρα καταγράφοντας 4 πανελλήνια ρεκόρ, ανά ημέρα της διοργάνωσης.

Οι δύο αθλήτριες, για τις οποίες το μέλλον διαγράφεται λαμπρό, μίλησαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τα συναισθήματά τους από την κορυφαία εγχώρια διοργάνωση, μιλώντας παράλληλα για τους επόμενους τους στόχους.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΑΜΟΥ:

«Ανυπομονώ να αγωνιστώ με την Εθνική»

Με ταχύτατους ρυθμούς συνεχίζεται η πορεία της 16χρονης Ελευθερίας Στάμου στο άθλημα της τεχνικής κολύμβησης, με την Βολιώτισσα πρωταθλήτρια, μετά από έναν περίπου χρόνο ενασχόλησης, να συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, που θα διεξαχθεί στα τέλη Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη.

Περήφανη για την εξέλιξή της και αποφασισμένη να δώσει τον καλύτερό της εαυτό στο ευρωπαϊκό, η 16χρονη Ελευθερία Στάμου αδημονεί για τη συμμετοχή της στην κορυφαία διοργάνωση σε επίπεδο Ευρώπης. Η ίδια, μιλώντας για την εξέλιξη της φετινής χρονιάς, που αποδείχθηκε κομβική ως προς την επιλογή της ενασχόλησης με το άθλημα της τεχνικής κολύμβησης, σημείωσε: «Ξεκίνησα τη χρονιά, συμμετέχοντας σε αγώνες, τόσο στην τεχνική όσο και στην κλασική κολύμβηση. Ο τελευταίος μου αγώνας στην κλασική κολύμβηση ήταν στους χειμερινούς αγώνες. Από κει και έπειτα είχα βάλει ως στόχο να πιάσω τα όρια για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα τεχνικής κολύμβησης, οπότε αφοσιώθηκα εκεί, με αρκετές δυσκολίες, προπονήσεις και κούραση. Στο Χειμερινό πρωτάθλημα τεχνικής δεν κατάφερα να πιάσω τα όρια, αλλά στο ΟΠΕΝ του Μαΐου, η επιτυχία ήρθε. Χάρηκα πάρα πολύ και επικεντρώνομαι σε αυτή τη διοργάνωση».

Δύσκολη για τη Στάμου ήταν η επιλογή της εντατικής ενασχόλησης με την τεχνική έναντι της κλασικής, ωστόσο η αθλήτρια του Ολυμπιακού Βόλου επέλεξε την τεχνική βάσει στόχων και ταχύτερης εξέλιξης, ομολογώντας εξάλλου πώς ο συνδυασμός και των δύο σε υψηλό επίπεδο είναι αδύνατος: «Σ’ αυτό το επίπεδο αποκλείω την κλασσική, για το λόγω του ότι πρέπει να αφοσιωθώ στην τεχνική, με τις διακρίσεις που έχω. Σ αυτή την περίοδο τουλάχιστον είναι δύσκολος ο συνδυασμός βάσει προπόνησης αλλά και λόγω ότι αρκετοί αγώνες του ενός αθλήματος, συμπίπτουν με αγώνες στο άλλο».

Μιλώντας για τη συμμετοχή της στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Κωνσταντινούπολης, η 16χρονη αθλήτρια τόνισε ότι στόχος της είναι το μετάλλιο: «Είναι μεγάλη μου τιμή που θα αγωνιστώ με το εθνόσημο και θα εκπροσωπήσω τη χώρα μου. Ανυπομονώ, γιατί είναι η πρώτη μου διεθνής διοργάνωση και θέλω να έχω μια καλή εμφάνιση. Στοχεύω στο μετάλλιο, που πιστεύω ότι θα είναι πολύ τιμητικό, για εμένα, το σύλλογό μου αλλά και την ελληνική αποστολή».

Η Στάμου δεν ξεχνά να ευχαριστήσει τους προπονητές της, Γρηγόρη Μαντά και Έλενα Μπερσμπέστοβα, για τη στήριξη και τη βοήθειά τους στην εξέλιξη της πορείας της, αναφέροντας παράλληλα ότι στην ομάδα του Ολυμπιακού το κλίμα είναι πολύ καλό για τα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με το άθλημα: «Με έχουν βοηθήσει και τους ευχαριστώ ιδιαίτερα, οι προπονητές μου, Γρηγόρης Μαντάς και Έλενα Μπερσμπέστοβα και οι γονείς μου που με στηρίζουν, η οικογένεια μου γενικότερα. Μου δίνει ένα κίνητρο περισσότερο να ασχοληθείς με αυτό. Είναι και το κλίμα στην ομάδα, είχαμε ξεκινήσει με λίγα παιδιά και έχουμε εξελιχθεί πολύ καλά, ως σύλλογος, κατακτώντας άλλωστε και μια πολύ καλή θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα κατηγοριών».

Αναφορικά με τις επιδόσεις της στο πανελλήνιο πρωτάθλημα κατηγοριών, που κατέκτησε δύο μετάλλια, η Στάμου αναφέρει: «Ήθελα να βοηθήσω τον Ολυμπιακό Βόλου με τη συμμετοχή μου στο πανελλήνιο πρωτάθλημα κατηγοριών, αλλά ήθελα να δω και σε τι κατάσταση βρίσκομαι. Δεν ξεκουράστηκα, πήγα με κανονική προπόνηση. Οι επιδόσεις μου δεν ήταν ιδιαίτερα καλές, αλλά δεν με στεναχώρησε αυτό, γιατί στόχος μου στην παρούσα φάση είναι το Ευρωπαϊκό, οπότε αυτό κοιτάζω μόνο», για να συμπληρώσει σε σχέση με την παρουσία της στο Ευρωπαϊκό: «Η αλήθεια είναι ότι έχω προσέξει τις κατατάξεις, βλέποντας και τις λίστες εκκίνησης και βρίσκομαι σε αρκετά καλές θέσεις. Φυσικά πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Είναι μια μεγάλη και διεθνής διοργάνωση, με υψηλό επίπεδο, όλα μπορούν να συμβούν».

Εξάλλου, η 16χρονη πρωταθλήτρια σημειώνει ότι τα νέα παιδιά, πριν σκεφτούν να παρατήσουν οποιοδήποτε άθλημα πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στις δυνατότητές τους, γιατί η εξέλιξη μπορεί να τους αποζημιώσει: «Στην αρχή της χρονιάς ήθελα να κατεβάσω χρόνους, δεν είχα στόχο το Ευρωπαϊκό. Μετά την προετοιμασία που έκανα με την Εθνική ομάδα τα Χριστούγεννα στον Βόλο, άρχισα να το σκέφτομαι και έπειτα άρχισα να δουλεύω πάνω σ’ αυτό, αυτό είχα στόχο και μου βγήκε. Γενικά, η εξέλιξη μου με εξέπληξε και είναι και ένα μήνυμα προς τα παιδιά, που σε μεγάλο βαθμό παρατούν το κάθε άθλημα, με μια αποτυχία. Ο κόπος και η σκληρή δουλειά θα φέρει αποτέλεσμα».

ΝΑΤΑΛΙΑ ΤΣΙΔΩΝΗ:

«Εκλαιγα από τη χαρά μου»

Στην ηλικία των … 11,5 ετών, η Βολιώτισσα Ναταλία Τσιδώνη σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, επιβεβαιώνοντας το ταλέντο της σε κάθε ευκαιρία. Το άστρο της νεαρής πρωταθλήτριας έλαμψε και στο πανελλήνιο πρωτάθλημα κατηγοριών τεχνικής κολύμβησης, εκεί όπου με τα χρώματα του Ολυμπιακού Βόλου κατέβασε τους χρόνους της, σημειώνοντας μάλιστα και νέες πανελλήνιες επιδόσεις, σε 4 αγωνίσματα (ένα σε σκυτάλη και τρία ατομικά), στην κατηγορία των Παγκορασίδων Β’.

Η Ναταλία Τσιδώνη μίλησε για την αγάπη της στο άθλημα της τεχνικής και τους μελλοντικούς της στόχους, με τις φιλοδοξίες της να φτάνουν έως… τη συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, βάσει και των πολλών πιθανοτήτων να ενταχθεί το άθλημα στο ολυμπιακό πρόγραμμα, το 2024, στο Παρίσι.

Η ίδια περιγράφει την αρχή της ενασχόλησής της με το άθλημα της τεχνικής κολύμβησης σε ηλικία 9 ετών, όταν ακόμη, κολυμπώντας στην κλασική κολύμβηση έβλεπε εντυπωσιασμένη σε διπλανές διαδρομές, μεγαλύτερους αθλητές να προπονούνται στο εντυπωσιακό άθλημα: «Όταν ήμουν 9 χρόνων και όντας στον ΟΕΑ/ΝΑΒ, κολυμπούσα με την προπονήτριά μου, την κ. Νικολέτα Βελεντζά και δοκιμάσαμε την τεχνική κολύμβηση. Το αγάπησα σιγά – σιγά, ήξερα ότι ήταν το άθλημα με το οποίο ήθελα να ασχοληθώ. Καθόμουν και χάζευα τους μεγαλύτερους κολυμβητές που ασχολούνταν με την τεχνική κολύμβηση και έλεγα στον εαυτό μου ότι θέλω να ασχοληθώ αυτό».

Τρίτο πανελλήνιο πρωτάθλημα για την… έμπειρη σε εγχώριες διοργανώσεις Βολιώτισσα πρωταθλήτρια, με τα πανελλήνια ρεκόρ για την ίδια να έχουν αρχίσει από νωρίς, ενώ φέτος φτάνουν… τα εννέα: «Όταν ήμουν στην κατηγορία των προαγωνιστικών είχα καταγράψει κάποια πανελλήνια ρεκόρ, ωστόσο αυτά δε μετράνε, λόγω της κατηγορίας. Φέτος, πηγαίνω εξίσου καλά, έχοντας ήδη σημειώσει εννέα φορές πανελλήνια επίδοση. Γενικά, στο πανελλήνιο πρωτάθλημα απέκτησα πολύτιμες για εμένα εμπειρίες, που μου δείχνουν ξεκάθαρα ότι θέλω να ασχοληθώ περισσότερο με το άθλημα της τεχνικής κολύμβησης», ενώ μιλώντας για τους ανθρώπους που τη βοήθησαν τόνισε: «Όλα αυτά τα έχω πετύχει με την προπονήτριά μου κ. Βελεντζά, ενώ φέτος ο προπονητής μου ήταν ο κ. Μαντάς. Ευχαριστώ και τον Ολυμπιακό Βόλου».

Η λιλιπούτεια αθλήτρια, μιλώντας για τις φιλοδοξίες της στο άθλημα της τεχνικής υπογράμμισε ότι θέλει να πετύχει πολλά στο άθλημα, μπαίνοντας πιο εντατικά πια στην ενασχόλησή της και με άλλα αγωνίσματα, πέραν από τα διπλά πέδιλα στα οποία κολυμπάει: «Στο μέλλον θα συνεχίσω την τεχνική κολύμβηση. Θέλω να πετύχω πολλά πράγματα, επειδή αγαπώ πολύ το άθλημα. Θέλω να δοκιμάσω και άλλα αγωνίσματα, στο άθλημα της τεχνικής, καθώς προς το παρόν δουλεύω τα διπλά πέδιλα, ωστόσο στο άμεσο διάστημα θέλω να δοκιμάσω και μονοπέδιλο, για να δω τις δυνατότητές μου και εκεί».

Εξάλλου, η Τσιδώνη έχει μπει από νωρίς στα βαθιά, καταγράφοντας και προπονήσεις με την εθνική ομάδα, όταν το προπονητικό επιτελείο είχε έρθει στον Βόλο. Τότε, μάλιστα, ο ομοσπονδιακός τεχνικός, την είχε κυριολεκτικά τραβήξει… από το μανίκι λέγοντας της: «Αύριο σε θέλω στην προπόνηση». Η ίδια σημειώνει: «Έκλαιγα από τη χαρά μου, είχα συγκινηθεί πολύ. Για όσο συμμετείχα, ήταν όνειρο για εμένα».

Η Ναταλία Τσιδώνη, με όλο το μέλλον μπροστά της, μιλώντας για τα συναισθήματά της για την τεχνική κολύμβηση, αναφέρει συγκινημένη: «Τα συναισθήματά μου είναι πιο πολλά για την τεχνική. Το νιώθω την ώρα που κολυμπάω, ότι θα πάω καλά και είναι αυτό που μου δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίσω. Χαίρομαι κάθε φορά που κολυμπάω όταν έχω αγώνες στην τεχνική. Θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό για να διαγράψω μία πορεία γεμάτη διακρίσεις, στα χρόνια ενασχόλησης μου με το άθλημα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου