ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Ο Βόλος που δεν μένει στην προσπάθεια

ο-βόλος-που-δεν-μένει-στην-προσπάθεια-507936

Ο Βόλος μπορεί να συγκαταλέγεται πια ως ένα από τα μέρη «κλειδιά» για την Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος, καθώς είναι σύνηθες φαινόμενο να επιλέγεται ως τόπος φιλοξενίας για μεγάλες εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις.

της Δήμητρας Γκουντέλια

Η άριστη υλικοτεχνική υποδομή και η εμπειρία όσων εργάζονται για την πραγματοποίησή τους αποδεικνύονται περίτρανα σε κάθε ευκαιρία, βγάζοντας ένα άριστο πρόσωπο στους ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, που ανέκαθεν επιθυμούσαν την οργανωτική τελειότητα. Επιπλέον, η πόλη μας βγάζει σταθερά, σε όλα τα αθλήματα του υγρού στίβου πρωταγωνιστές, που μέσα από σκληρή δουλειά προσπαθούν να ξεχωρίσουν, σε πανελλήνιο βεληνεκές.

Στο κολυμβητήριο της Ν. Ιωνίας, έλαβε χώρα το περασμένο Σάββατο, μια διοργάνωση ορίων ρουτίνας, σε αγωνιστικές και προαγωνιστικές κατηγορίες, συγκεκριμένα Ανδρών- Γυναικών και 11-12 ετών. Πρόκειται για τους αυριανούς πρωταγωνιστές της κολύμβησης του Βόλου, που υπό δύσκολες συνθήκες, με τη βοήθεια των σωματείων στα οποία ανήκουν, προετοιμάζονται ώστε να συναγωνιστούν αθλητές και αθλήτριες, με πολύ περισσότερες ευκολίες.

Φυσικά δεν τίθεται ζήτημα ανταγωνισμού, γιατί ακόμη και στην Αθήνα, τα χρήματα που δίνονται από τον προϋπολογισμό και δαπανώνται για τις πραγματικές ανάγκες των αθλητών (εξοπλισμός, ζεστό νερό, διαδρομές προπόνησης) είναι λιγοστά. Ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα, όπου τα σωματεία είναι και πολλά περισσότερα και τα κολυμβητήρια λιγοστά.

Στον Βόλο, η στροφή προς το άθλημα της κολύμβησης τα τελευταία χρόνια είναι εντυπωσιακή εκτός του αγωνιστικού κινήτρου και χάριν ευεξίας και σωματικής ανάτασης, από ενήλικους ανθρώπους, οι οποίοι μάλιστα αναδείχθηκαν πολλάκις πρωταθλητές και μεταλλιούχοι στο πρόσφατο πρωτάθλημα Μasters που διεξήχθη στο κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ, δοξάζοντας και τους ΟΕΑ/ΝΑΒ, ΟΦΑ Μαγνησίας και ΝΟΒΑ που εκπροσωπήθηκαν από την πόλη μας.

Η προσοχή των συλλόγων της πόλης μας έχει σαφώς στραφεί στα προ και στα αγωνιστικά, στις ηλικίες εκείνες που συνεχίζουν στο άθλημα με στόχο τον πρωταθλητισμό. Οι πιθανότητες -δυστυχώς- πια δεν είναι με το μέρος τους, παρά τις πολύωρες προπονήσεις και τα χρήματα που χρειάζονται για συνδρομές, αγώνες, μαγιό ακόμη και βενζίνη… στο αυτοκίνητο που θα τους μεταφέρει στα κολυμβητήρια του ΕΑΚ, ή της Ν. Ιωνίας.

Άλλωστε, μεγάλο μέρος στην ηλικία των 15-16 εγκαταλείπει λόγω μαθητικών υποχρεώσεων, ή φροντιστηρίων, ή οικονομικής δυσπραγίας, ή κούρασης, ή παραδοχής ότι ποτέ δε θα φτάσει κανείς στο επίπεδο που πάντα ήθελε. Ωστόσο πάντοτε θα υπάρχουν ακούραστοι αγωνιστές σε κάθε σύλλογο, παράγοντες και προπονητές που εμψυχώνουν, προτρέπουν, βοηθούν αυτά τα παιδιά να συνεχίσουν, γιατί χωρίς αθλητισμό δεν υπάρχει ούτε υγεία, ούτε πρωταθλητισμός.

Στην ημερίδα ορίων που έγινε στο κολυμβητήριο της Ν. Ιωνίας «Β. Πολύμερος» τα παιδιά από Νίκη Βόλου, Ολυμπιακό Βόλου, ΟΥΚ Βόλου, ΝΟΒΑ, ΟΕΑ/ΝΑΒ αλλά και από σωματεία της περιφέρειας προσπάθησαν για μία ακόμη φορά να βελτιώσουν τους χρόνους τους, ώστε να καταφέρουν να αγωνιστούν σε πιο υψηλό επίπεδο. Μπορεί η δημοσιότητα να μην ήρθε γι’ αυτά τα παιδιά, που από νωρίς μυούνται στη μάχη προς το καλύτερο, αλλά θα συνεχίσουν να προσπαθούν να καταρρίψουν την καλύτερη επίδοση και ας μην μπουν τα αποτελέσματα ποτέ στο σάιτ της… ΚΟΕ.

Σοφία Δάρα: Η κορυφαία πρωταθλήτρια

κολύμβησης κοντά στη Νίκη Βόλου

Η αφάνεια και η αντιμετώπιση της κολύμβησης ως αθλήματος ειδικά σε επίπεδο περιφέρειας, σε σχέση με κάποια άλλα πολυδιαφημισμένα είναι η μία όψη. Μια δεύτερη, διαφορετική είναι η αγάπη με την οποία τα παιδιά αντιμετωπίζονται από τους ανθρώπους που νοιάζονται γι’ αυτά.

Η Σοφία Δάρα υπήρξε το μεγάλο μας όνομα σ’ εποχές πάλι δύσκολες, όπου και μόνο η παρουσία της ανάμεσα στα τεράστια διεθνή ονόματα ήταν για όλους μας υπερηφάνεια. Με ειδικότητα στις μεγάλες αποστάσεις, και αγωνιζόμενη στα 100 μ., 200 μ. αλλά κυρίως στα 400 μ. και 800 μ. ελεύθερο, η Σοφία κράτησε ψηλά τη σημαία των επιτυχιών, της αξίας της. Την κέρδισε η ιατρική κάποτε.

Κι από τότε παραμένει κοντά στον πολύπαθο χώρο του νερού και του αθλητισμού, ως ειδικός αθλητίατρος προσπαθώντας να καλύπτει για τα νέα παιδιά μερικά από εκείνα τα πράγματα που εκείνης πολύ της έλειψαν στην καριέρα της. Η Σοφία Δάρα πήρε μέρος 2 φορές σε Ολυμπιακούς αγώνες, το 1980 στη Μόσχα και το 1984 στο Λος Άντζελες. Μάλιστα, έχοντας κερδίσει πάνω από 100 χρυσά μετάλλια, το διάστημα που κολυμπούσε τιμήθηκε και από την Ένωση Αθλητικών Συντακτών ως η καλύτερη αθλήτριας της χρονιάς, το 1976.

Έχοντας διατελέσει μέλος της ιατρικής επιτροπής, τόσο στην Κολυμβητική Ομοσπονδία όσο και στην Κωπηλατική, αλλά και στην ομάδα καλαθοσφαίρισης του Ολυμπιακού Πειραιώς, πλέον η Σοφία Δάρρα συνεργάζεται μεταξύ άλλων και με το κολυμβητικό τμήμα της Νίκης Βόλου ως αθλητίατρος, ειδική στη συμβουλευτική φυσικής κατάστασης. Πρόκειται για μία σπουδαία συνεργασία με τους ανθρώπους της Νίκης, που φέτος έκαναν την έκπληξη και με τον Μάρκο Μανταλούφα ως αρχιπροπονητή στο τμήμα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου